Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν για μείωση των ροών

Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν για μείωση των ροών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι ηγέτες της Ε.Ε. πιέζουν για μείωση των ροών

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Πιέσεις τόσο στην  Άγκυρα όσο και στην Αθήνα άσκησαν χθες οι 27 υπόλοιποι ηγέτες της ΕΕ  ώστε να τηρηθούν τα συμφωνημένα και να μειωθούν οι προσφυγικές ροές που πιέζουν ολοένα και περισσότερο μία σειρά από κράτη μέλη. Οι 28 ηγέτες συμφώνησαν ότι «για να διατηρηθεί το κεκτημένο του Σένγκεν είναι απαραίτητο να ανακτηθεί ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων» όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στα συμπεράσματα της Συνόδου. Εκεί αριθμούνται τα βήματα που τα κράτη-μέλη πρέπει να κάνουν και ότι  η πρόοδος τους θα αξιολογηθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 18 Φεβρουαρίου.

“Όλα τα σημεία της στρατηγικής υπάρχουν αλλά ακόμα υπάρχει έλλειμμα στην αποτελεσματικότητα όσον αφορά τα hotspots, μετεγκατάσταση, επανεγκατάσταση και επιστροφές” είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ν. Τουσκ μετά την λήξη της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής. Συγχρόνως τόνισε ότι όλοι οι ηγέτες αποφάσισαν να επιταχύνουν σε όλα τα παραπάνω θέματα.

Συγχρόνως οι 28 ηγέτες αποφάσισαν ότι μέσα σε έξι μήνες θα πρέπει να έχουν αποφασίσει  πάνω στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μία αναβαθμισμένη συνοριοφυλακή- ακτοφυλακή της ΕΕ. Η πλειοψηφία των κρατών μελών εμφανίστηκε σύμφωνη με αυτή την πρόταση ενώ μερικά κράτη μέλη ήταν πιο επιφυλακτικά κυρίως η Μάλτα. Ο κ. Τσίπρας τοποθετήθηκε θετικά στην πρόταση της Επιτροπής σύμφωνα με κοινοτική πηγή και δεν έθεσε αμφιβολίες για την πρόταση αυτή.

Ο μαραθώνιος των χθεσινών συναντήσεων των ευρωπαίων ηγετών ξεκίνησε το πρωί με μία μίνι σύνοδο 11 ευρωπαίων με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Άχμετ Νταβούτογλου. Στην συνάντηση αυτή σύμφωνα με διπλωματικές πηγές μία σειρά από ηγέτες  ξεκαθάρισαν στον Τούρκο ομόλογό τους ότι δεν πρόκειται να προβούν σε μετεγκατάσταση Σύριων προσφύγων από την Τουρκία όπως είχε προηγουμένως συμφωνηθεί εάν η Άγκυρα δεν περιορίσει την ροή των προσφύγων. Άλλωστε σημειώνουν ότι από τότε που έγινε η συμφωνία στις Βρυξέλλες με την Άγκυρα υπήρξε μία πολύ μικρή μείωση των ροών από την Τουρκία. Από τους 5000 πρόσφυγες που έφταναν ημερησίως στην Ελλάδα το νούμερο έπεσε μόνο στους περίπου 4000. Τα νούμερα αυτά αναφέρονται και σε έκθεση των Λουξεμβούργιων για την πρόοδο στο μεταναστευτικό, που εκπροσωπούν την προεδρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.  

Στην παραπάνω μίνι Σύνοδο συμμετείχαν οι αρχηγοί του Βελγίου, Λουξεμβούργου, Ολλανδίας Γαλλίας, Σουηδίας, Φινλανδίας, Σλοβενίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας Γερμανίας και Αυστρίας με μόνο τους δύο τελευταίους να είναι επιεικής στην κριτική τους προς τον κ. Νταβούτογλου και τις δεσμεύσεις που δεν έχει φέρει εις πέρας. Αυστηρός προς την Τουρκία ήταν και ο Γάλλος Πρόεδρος Φ. Ολάντ ο οποίος δήλωσε κατά την είσοδό του ότι “με την Τουρκία έχουμε βάλει μία σειρά από κανόνες που πρέπει να τηρηθούν ώστε να προχωρήσουν και οι ευρωπαίοι σε αυτά που συμφώνησαν.”

Κατά την διάρκεια της Συνόδου όμως η πίεση των 27 στράφηκε και προς τον Έλληνα Πρωθυπουργό κ. Τσίπρα, όσον αφορά την καθυστέρηση στην υλοποίηση μίας σειράς δεσμεύσεων παρά την αναγνώριση που έγινε για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τις τελευταίες εβδομάδες.

Ο ίδιος δήλωσε μετά την λήξη της Συνόδου ότι “θα προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα  και θα συνεχίσουμε την υλοποίηση της υποχρέωσής μας σε ό,τι αφορά τη δημιουργία, την ολοκλήρωση και την τελειοποίηση των κέντρων υποδοχής στα νησιά και τη δημιουργία κέντρων μετεγκατάστασης στην ενδοχώρα”.

Η παρατήρηση της Μέρκελ στον Τσίπρα

Σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφέρθηκε στο γεγονός ότι παρά την πρόοδο στο θέμα των hotspots , η δέσμευση της Ελλάδας ήταν να είναι έτοιμα μέχρι το τέλος του χρόνου κάτι το οποίο δεν έχει γίνει. Η Άνγκελα Μέρκελ είπε ότι “ακόμα και σήμερα μπορεί κάποιος από την Ελλάδα να φτάσει στην Γερμανία μέσα σε μία εβδομάδα, οπότε δεν μπορώ να ‘πουλήσω κάποιο success story’ στην χώρα μου.” Επίσης προειδοποίησε για τον κίνδυνο κατάργησης της Σένγκεν καθώς τόνισε ότι άμα κλείσει τα γερμανικά σύνορα “τότε όλοι θα κλείσουν τα σύνορα τους”.

Η  ίδια τόνισε ότι πρέπει να βελτιωθούν οι τρόποι επιστροφής των ανθρώπων που δεν προκρίνονται για άσυλο πίσω στις χώρες προέλευσής τους. Στο σημείο αυτό ο Έλληνας πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ελλάδα προσπάθησε να στείλει ανθρώπους στο Πακιστάν αλλά αυτό δεν έγινε με επιτυχία.  Συγχρόνως αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι εκτός από το Πακιστάν, άνθρωποι και από το Μαρόκο φτάνουν στα ελληνικά σύνορα μέσω Τουρκίας καθώς οι περισσότεροι από αυτούς ταξιδεύουν αεροπορικώς στην Κωνσταντινούπολη με φθηνές πτήσεις και στην συνέχεια εισέρχονται στην Ελλάδα παρανόμως. Με το Μαρόκο δεν υπάρχει συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ.

Για αυτό και ο Έλληνας πρωθυπουργός απερχόμενος δήλωσε ότι υπήρξε δέσμευση να ασκηθούν σημαντικές πιέσεις από την πλευρά της ΕΕ προς τρίτες χώρες, προκειμένου είτε να ενεργοποιηθούν παλιότερες συμφωνίες επανεισδοχής, είτε να γίνουν επιστροφές. Ο ίδιος δήλωσε  "ότι πρέπει να υπάρχει ένας νόμιμος και   ασφαλής δίαυλος μεταφοράς των προσφύγων προς τον προορισμό τους, αλλά και μια συγκροτημένη πολιτική επιστροφών για όσους δεν έχουν δικαίωμα ασύλου."


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text