Αρχική | Ειδήσεις | Οι θετικές ειδήσεις | Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Διευκολύνσεις για τις μεταβιβάσεις ακινήτων από οφειλέτες

Ευνοϊκότερο γίνεται το καθεστώς για τους οφειλέτες του Δημοσίου που επιθυμούν να μεταβιβάσουν κάποιο ακίνητό τους. Με απόφαση του αναπληρωτή γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Ι. Μπάκα, ορίζεται ότι οι υπηρεσίες μπορούν να χορηγούν αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας κατά τις μεταβιβάσεις ακινήτων, μετά τη δέσμευση ποσού ίσου με το 50% του τιμήματος, υπό την προϋπόθεση ότι η εξόφληση της οφειλής θεωρείται διασφαλισμένη. Η διασφάλιση της οφειλής μπορεί να γίνει με την εγγραφή προσημείωσης σε κάποιο άλλο ακίνητο του οφειλέτη. Με τον τρόπο αυτό, η ΔΟΥ χορηγεί αποδεικτικό ενημερότητας, στο οποίο ορίζεται ότι κατά τη μεταβίβαση του ακινήτου ο συμβολαιογράφος θα παρακρατήσει και θα αποδώσει στη ΔΟΥ το 50% του τιμήματος.

Οταν εκδίδεται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ’ αυτού εξ επαχθούς αιτίας και ο φορολογούμενος έχει οφειλές που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, πέραν της προϋπόθεσης ενημερότητας του οφειλέτη σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά και όρος παρακράτησης μέρους της εισπραττόμενης απαίτησης, ο οποίος αναγράφεται επί του αποδεικτικού.

Ορος παρακράτησης δεν τίθεται, εάν το αποδεικτικό χορηγείται λόγω προσκόμισης εγγυητικής επιστολής. Το ποσοστό της παρακράτησης ορίζεται από τον προϊστάμενο της αρμόδιας για την επιδίωξη της είσπραξης των οφειλών υπηρεσίας εντός των ορίων 30% έως 50% του εισπραττόμενου ποσού, όταν αιτία χορήγησης του αποδεικτικού είναι η είσπραξη χρημάτων. Εάν, εντούτοις, έχει καταβληθεί μέσω της ρύθμισης συνολικό ποσό μικρότερο του 30% της ρυθμισμένης οφειλής, παρακρατείται ποσοστό 70% έως 100%.

Ειδικότερα στις περιπτώσεις:

α. ύπαρξης συνολικής βασικής βεβαιωμένης ρυθμισμένης οφειλής μικρότερης των 5.000 ευρώ και

β. ύπαρξης στοιχείων για άλλες απαιτήσεις (περιοδικές ή εφάπαξ) για την είσπραξη των οποίων είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, τα ανωτέρω κατώτατα όρια ποσοστών παρακράτησης ορίζονται στο 10%.

Σε κάθε περίπτωση, το ποσοστό παρακράτησης πρέπει να αντιστοιχεί τουλάχιστον στην κάλυψη τριών δόσεων της τηρούμενης ρύθμισης/ρυθμίσεων που έπονται της ημερομηνίας κατάθεσης του αιτήματος χορήγησης του αποδεικτικού, εφόσον οι εναπομένουσες δόσεις είναι έως και 12.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text