Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Οι αναπτυσσόμενες φρενάρουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016

Οι αναπτυσσόμενες φρενάρουν την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αδύναμη ανάπτυξη στις μεγαλύτερες οικονομίες του αναπτυσσόμενου κόσμου, κατά τη διάρκεια του 2016, θα ασκήσει πιέσεις παγκοσμίως, προβλέπει η Παγκόσμια Τράπεζα, προσθέτοντας μία ακόμη αρνητική παράμετρο που θα προβληματίσει τις κυβερνήσεις.

Στις προβλέψεις για το 2016, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει πως η ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο θα κινηθεί στο 4,8% το 2016, αφού διαμορφώθηκε στο 4,3% το 2015, αντανακλώντας το χαμηλότερο επίπεδο από το 2009. Η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να παρουσιάσει ρυθμό ανάπτυξης 2,9% μέσα στο 2016, δηλαδή λίγο υψηλότερο από το 2,4% που σημειώθηκε πέρσι.

Η οικονομία της Κίνας, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο μετά τις ΗΠΑ και η «πρωταγωνίστρια» του αναπτυσσόμενου κόσμου, εκτιμάται να κινηθεί σε ακόμη χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης το 2016, διολισθαίνοντας στο 6,7% από το 6,9% το 2015. Η Ρωσία και η Βραζιλία θα παραμείνουν σε ύφεση το 2016.

Στη ρωσική οικονομία αναμένεται να υπάρξει συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 0,7%, έπειτα από πτώση 3,8% που καταγράφηκε το προηγούμενο έτος. Από την ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας, οι οικονομίες της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, της Τουρκίας και των δυτικών Βαλκανίων θα τονωθούν από την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, παρουσιάζοντας μετριοπαθείς ρυθμούς ανάκαμψης. Οπως σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα, η Βραζιλία που είναι η μεγαλύτερη οικονομία στη Λατινική Αμερική προμηνύεται να επανέλθει σε ρυθμούς ανάπτυξης εντός του 2017.

Σε ένα υποτονικό οικονομικό περιβάλλον, ως εκ τούτου, ο αναπτυσσόμενος κόσμος δεν θα καταφέρει να αποτελέσει αντίβαρο, όπως ίσχυε τα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση. Εκτός του 2009, όταν ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 3,7%, η οικονομική δραστηριότητα το 2015 κινήθηκε στο ναδίρ της τελευταίας 14ετίας. Στο 4,3% το 2015, ο ρυθμός ανάπτυξης των χωρών αυτών ήταν χαμηλότερος κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από τον μέσον όρο του 6,3%, που ίσχυε από το 2000 μέχρι το 2008. Η Παγκόσμια Τράπεζα αναμένει αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών στο 5,3% το 2017-18.

Ηδη η ανάπτυξη ήταν χαμηλότερη του αναμενόμενου μέσα στο 2015, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών στα εμπορεύματα, της συρρίκνωσης των εμπορικών συναλλαγών και των ροών κεφαλαίου αλλά και της υψηλής μεταβλητότητας των αγορών. Οι συνθήκες αυτές μπορεί να εξακολουθήσουν να υφίστανται, προειδοποιούν αναλυτές της αγοράς.

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, στη λίστα των ενδεχόμενων κινδύνων για την ανάπτυξη στον αναπτυσσόμενο κόσμο περιλαμβάνεται μία μεγαλύτερη των εκτιμήσεων επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας, παρατεταμένες απότομες διακυμάνσεις των αγορών και μία αιφνίδια αναδίπλωση της νομισματικής πολιτικής. Η οικονομία της Κίνας είναι, κατά κοινή ομολογία, η βασική ανησυχία των αναλυτών, καθώς ήδη η ανάπτυξη κινείται κάτω από το 7%, που θεωρείται το χαμηλότερο όριο για την ισορροπία της οικονομίας.

Παράλληλα παρακολουθούνται στενά οι επόμενες κινήσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), έπειτα από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων μετά από μία ολόκληρη δεκαετία τον προηγούμενο μήνα. Αυτό που αναρωτιέται ο οικονομικός κόσμος είναι η ταχύτητα με την οποία θα προχωρήσει η Fed σε νέες αυξήσεις του κόστους δανεισμού, αν και η πρόεδρος, Τζάνετ Γέλεν, διαβεβαίωσε πως θα κινηθεί σταδιακά προς αυτήν την κατεύθυνση. Τα επενδυτικά κεφάλαια, όμως, έχουν ήδη αρχίσει να απομακρύνονται από τις αναδυόμενες αγορές, ενώ ένα ασταθές περιβάλλον μπορεί να επιτείνει τις εκροές αυτές, όπως καταδεικνύει η περίπτωση της Κίνας τα τελευταία 24ώρα.

Το 2016 έχει ήδη ξεκινήσει ριψοκίνδυνα, και οι προβλέψεις για το 2016 διαμορφώνονται πάνω σε ασταθές έδαφος, όπως δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Κάουσικ Μπάσου. «Το ανησυχητικό είναι να μην επιδεινωθούν οι υφιστάμενοι κίνδυνοι», επισήμανε ο Σρι Μουλγίανι Ιντραγουάτι, πρώην υπουργός Οικονομικών της Ινδονησίας και νυν διευθυντικό στέλεχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, στη βρετανική εφημερίδα Financial Times.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text