Αρχική | Οικονομία | Κόσμος | «Κινεζικός δράκος» πάνω από τις αγορές

«Κινεζικός δράκος» πάνω από τις αγορές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
«Κινεζικός δράκος» πάνω από τις αγορές

Για δεύτερη φορά σε λίγους μήνες η αιφνιδιαστική υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος και η παταγώδης πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων συμπαρέσυραν τις αγορές Ασίας, Ευρώπης και Αμερικής, καθώς ενέτειναν την ανησυχία περί του τι συνεπάγεται μια ανώμαλη προσγείωση της Κίνας. Σε αντίθεση, όμως, με το περασμένο καλοκαίρι όταν τα κινεζικά χρηματιστήρια συνέχιζαν επί εβδομάδες τη μοναχική πτώση τους προτού τα ακολουθήσουν οι ευρωπαϊκές αγορές, ο παράγοντας που αυτή τη φορά συντονίζει τις αγορές ανά τον κόσμο με τα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σεντζέν είναι ο φόβος των επενδυτών πως το Πεκίνο ενδέχεται να έχει χάσει τον έλεγχο της κατάστασης.

Η νέα υποτίμηση του γουάν από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας ήταν όπως και τον περασμένο Αύγουστο το έναυσμα για τις διεθνείς αγορές. Κι αυτό γιατί εκλαμβάνεται ως προσπάθεια του Πεκίνου να τονώσει τις εξαγωγές και επομένως ως ένδειξη ότι η κινεζική οικονομία έχει αποδυναμωθεί περισσότερο από όσο είχε εκτιμηθεί. Οπως επισημαίνει ο Peter Thal Larsen, αρθρογράφος του Reuters, η νέα υποτίμηση του γουάν επιδέχεται δύο ερμηνείες: η μία είναι πως οι κινεζικές αρχές έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως αποτελεί τη λιγότερο κακή λύση στα οικονομικά δεινά της χώρας. Ο φόβος για ένα νέο κύμα υποτιμήσεων εξώθησε, έτσι, τους επενδυτές να εγκαταλείψουν καίριους εμπορικούς ανταγωνιστές του Πεκίνου, όπως η Αυστραλία και η Νότιος Κορέα, και άσκησε νέες πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων. Οπως επισημαίνει ο εν λόγω αναλυτής, η Κίνα διαθέτει μεγάλο εμπορικό πλεόνασμα και αυτό σημαίνει πως δεν έχει τόσο ισχυρό κίνητρο να αναζητήσει κάποιο περαιτέρω ανταγωνιστικό πλεονέκτημα με την υποτίμηση του νομίσματος.

Ετσι, ο Peter Thal Larsen θεωρεί πιθανότερη τη δεύτερη ερμηνεία, πως το Πεκίνο, που φημίζεται για τους μακρόπνοους σχεδιασμούς του, έχει χάσει τον έλεγχο της δεύτερης οικονομίας στον πλανήτη. Είναι γεγονός πως τα άνευ προηγουμένου μέτρα στα οποία έχει καταφύγει από το καλοκαίρι, οπότε άρχισε να σκάει η «φούσκα» των κινεζικών χρηματιστηρίων και η επανάληψη της κρίσης έχουν «πλήξει τον μύθο του αλάθητου που χαρακτήριζε την κινεζική γραφειοκρατία» επισημαίνει ο ίδιος. Πιθανώς οι ιθύνοντες στο Πεκίνο προσπαθούν πράγματι να συμβιβάσουν αλληλοσυγκρουόμενους στόχους: να προωθήσουν τις δυνάμεις της αγοράς, διατηρώντας παράλληλα τη σταθερότητα και να αναδιατάξουν την οικονομία χωρίς, όμως, να απαρνηθούν τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πηγή της ανησυχίας για τις υπόλοιπες οικονομίες είναι το γεγονός ότι η Κίνα δεν είναι μόνον δεύτερη οικονομία στον κόσμο αλλά αντιπροσωπεύει παράλληλα το 17% της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας. «Η υποτίμηση του νομίσματος από την Κίνα εμπνέει ανησυχία ότι αρχίζει να επιβραδύνεται η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης» σχολιάζει σχετικά στο Bloomberg ο Γουσέφ Αμπαζί, στρατηγικός αναλυτής στην Jones Trading Institutional Services της Νέας Υόρκης και διευκρινίζει πως «όταν αρχίζει η ανησυχία για την ανάπτυξη, υποχωρεί το πετρέλαιο και όλα όσα συνδέονται με αυτό».

Αρνητικό ρεκόρ 12ετίας για την τιμή του πετρελαίου

Στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων σχεδόν 12 ετών και συγκεκριμένα γύρω στα 34,33 δολάρια το βαρέλι εξώθησε χθες την τιμή του Brent η ανησυχία για τη νέα κρίση στην Κίνα. Συνολικά στις τέσσερις πρώτες συνεδριάσεις του έτους, η τιμή του Brent έχει μειωθεί κατά σχεδόν 12%. Αργά το βράδυ, άλλωστε, η τιμή του αργού ΗΠΑ κυμαινόταν στα 33,92 δολάρια το βαρέλι. Ηδη, από την πρώτη συνεδρίαση του έτους, η κατάρρευση των κινεζικών χρηματιστηρίων ήταν ο παράγοντας που υπερίσχυσε των γεωπολιτικών κινδύνων από τη νέα ένταση ανάμεσα στο Ριάντ και την Τεχεράνη και ανέκοψε την ελαφρά ενίσχυση των τιμών του «μαύρου» χρυσού.

Με δεδομένο το πλεόνασμα στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου, οι τιμές βρίσκονται και πάλι σε καθοδική πορεία. Αναλυτές της αγοράς διαπιστώνουν μάλιστα πως η τολμηρή υπόθεση της Goldman Sachs για μια υποχώρησή τους στα 20 δολάρια το βαρέλι μπορεί σύντομα να αποδειχθεί πιο ρεαλιστική από όσο φανταζόταν η ίδια η επενδυτική τράπεζα. Κι αυτό γιατί η Goldman Sachs δεν έδινε παρά μια μικρή πιθανότητα στο σενάριό της αυτό. Οπως επισημαίνει το Reuters, το αργό Καναδά ήδη έχει υποχωρήσει στα 20 δολάρια βαρέλι μέσα στην εβδομάδα, λιγότερο δηλαδή από όσο κοστίζει η εξόρυξή του και η μεταφορά του. Στο μεταξύ διαπραγματευτές τροποποιούν τις επενδύσεις τους ώστε να προστατευθούν έναντι υποχώρησης της τιμής σε επίπεδα κάτω από τα 25 δολάρια το βαρέλι. Οι εξελίξεις αντανακλούν την ανησυχία πως εν μέσω καταιγιστικού πλεονάσματος προσφοράς στην παγκόσμια αγορά, θα μειωθεί δραματικά η ζήτηση από τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Οι εκτιμήσεις φέρουν τη ζήτηση στην Κίνα, που είναι δεύτερη σε κατανάλωση πετρελαίου και ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας από το 2000 οπότε άρχισε η εκρηκτική άνοδος των εμπορευμάτων, να έχει υποχωρήσει τόσο τον Σεπτέμβριο όσο και τον Νοέμβριο σε σύγκριση με τις αντίστοιχες περιόδους του 2014. Στις ΗΠΑ, άλλωστε, τη μεγαλύτερη σε κατανάλωση πετρελαίου χώρα στον κόσμο, η ζήτηση άρχισε να υποχωρεί από τον Οκτώβριο.

Τους τελευταίους 18 μήνες το πλεόνασμα προσφοράς αποτελεί τον κύριο παράγοντα για τη συνεχιζόμενη διολίσθηση των τιμών του «μαύρου» χρυσού και τη μείωσή τους κατά τα 2/3. Μόλις προ ολίγων εβδομάδων, η στρατηγική της Σαουδικής Αραβίας να διατηρήσει στα ύψη την παραγωγή της για να διασφαλίσει το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά φαινόταν να δικαιώνεται καθώς εξωθούσε σε μείωση της παραγωγής σχιστολιθικών στις ΗΠΑ. Οι χαμηλές τιμές είχαν ενισχύσει τη ζήτηση και ενθάρρυναν τις προβλέψεις για ανάκαμψη των τιμών.

Το Λονδίνο «έχασε» 40 δισ. σε μία ημέρα

Για μια ακόμη φορά οι τεκτονικοί κραδασμοί στην Κίνα εντείνουν την ανησυχία πως επίκειται μεγάλη μείωση της ζήτησης για εμπορεύματα, μέταλλα και γενικότερα πρώτες ύλες που εισάγει μαζικά η δεύτερη οικονομία στον πλανήτη. Eτσι, η πτώση των κινεζικών χρηματιστηρίων οδήγησε χθες σε μεγάλες απώλειες τις μετοχές ενεργειακών κολοσσών, βιομηχανιών ορυχείων και μετάλλων, αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά και εταιρειών ειδών πολυτελείας που εξάγουν μαζικά στην Κίνα. Το αποτέλεσμα ήταν στη χθεσινή συνεδρίαση να χαθούν από την αγορά του Λονδίνου περισσότερα από 30 δισ. στερλίνες, ποσό αντίστοιχο των 40,2 δισ. ευρώ.

Οι μετοχές των εταιρειών ορυχείων και μετάλλων Anglo American, Glencore και BHP Billiton υποχώρησαν όλες από 5% ώς 11% οδηγώντας τον δείκτη που παρακολουθεί τον κλάδο σε πτώση 4,7%. Ετσι ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου έκλεισε χθες με απώλειες 1,96% ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές αγορές σημείωσε η αγορά της Φρανκφούρτης με τον δείκτη XETRA DAX να κλείνει με απώλειες 2,29%. Ανάμεσα στις γερμανικές βιομηχανίες που σημείωσαν μεγάλη πτώση εξαιτίας της έκθεσής τους και των εξαγωγών τους στην Κίνα ήταν η αυτοκινητοβιομηχανία BMW που έκλεισε με πτώση 3,8%. Είχε προηγηθεί, άλλωστε, μεγάλη πτώση από 2,61% έως 3,49% των μετοχών των ιαπωνικών αυτοκινητοβιομηχανιών Toyota και Nissan καθώς και του ιαπωνικού ομίλου ηλεκτρονικών Sony.

«Συνολικά το κλίμα είναι αρνητικό και υπάρχουν μεγάλα περιθώρια ακόμη για περαιτέρω πτώση» σχολίασε ο Μάρκους Χούμπερ, διαπραγματευτής στο City του Λονδίνου, ενώ ο Τζέρεμι Στρετς, επικεφαλής της μονάδας νομισμάτων στην CIBC World Markets, τόνισε στο Ρόιτερς πως «όσο χαμηλότερα υποχωρεί το γουάν τόσο μεγαλύτεροι φαίνεται πως είναι οι κίνδυνοι για την κινεζική οικονομία». Μεγάλη πτώση γνώρισαν χθες και οι εταιρείες ειδών πολυτελείας που έχουν ήδη διαπιστώσει μείωση της ζήτησης για τα προϊόντα τους εν μέρει εξαιτίας της εκστρατείας κατά της διαφθοράς που έχει εγκαινιάσει το Πεκίνο. Ετσι, η μετοχή της Burberry σημείωσε πτώση 3,8%. Κι ενώ ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSE Eurotop 100 έκλεισε με πτώση 2,32%, οι απώλειες ήταν σημαντικές για όλες τις ευρωπαϊκές αγορές. Ο δείκτης CAC 40 της Γαλλίας έκλεισε με απώλειες 1,72% και ο FTSE MIB του Μιλάνου με πτώση 1,14%.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text