Αρχική | Αναλυτές | Δημήτρης Δημόπουλος | Επιβραδύνθηκε σήμερα, Παρασκευή, 8/1/2016, η πτωτική πορεία της αγοράς με τον ΓΔ να κρατά την θέση του λίγο κάτω των 600 μονάδων

Επιβραδύνθηκε σήμερα, Παρασκευή, 8/1/2016, η πτωτική πορεία της αγοράς με τον ΓΔ να κρατά την θέση του λίγο κάτω των 600 μονάδων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Δεν ήταν θετική αλλά ούτε και πολύ άσχημη η σημερινή συνεδρίαση καθώς ο ΓΔ κατόρθωσε να φρενάρει την από αρχές του έτους οξεία βύθισή του -7%, κλείνοντας σήμερα με μικρή πτώση -0,81% και με μειωμένους τζίρους 87 εκατ ενώ παρόμοια επιβράδυνση πτώσης παρατηρείται και στην Ευρώπη (αυτή τη στιγμή μέση πτώση ευρωπαϊκών δεικτών -0,80%). Το ιδανικό για τον ΓΔ θα ήταν να πετύχαινε σήμερα μια ισχυρή ανοδική αντίδραση με ανάκτηση των 600 μονάδων, όμως και η μικρή σημερινή πτώση μας δίδει κάποιες ελπίδες ανοδικής αντίδρασης από την Δευτέρα, 11/1/16.

Πάντως, το μεσομακροχρόνιο γράφημα διετίας του ΓΔ  παρουσιάζει απελπιστική εμφάνιση με συνεχόμενες, αδιάκοπες κατερχόμενες κορυφές και πυθμένες, γεγονός που σημαίνει ότι υπάρχει ισχυρό ενεργό momentum προς τα κάτω. Τo momentum αυτό θα μπορούσε να αναστραφεί ανοδικά μόνον αν ο ΓΔ επανερχόταν πάνω από την κυλιόμενη μεσοπρόθεσμη κορυφή του των 630 μονάδων, αφού προηγουμένως είχε υπερκεράσει το ενδιάμεσο εμπόδιο των 600 μονάδων.

Ώστε, όσο ο ΓΔ δεν θα μπορεί να ανακτήσει τις 600 και 630 μονάδες, οι πιθανότητες, λόγω ενεργού καθοδικού momentum, θα είναι υπέρ των νέων χαμηλών προς τις 500 μονάδες.


Στρατηγική για την Δευτέρα, 11/1/2016

Το κατά 30% με μετοχές και 70% με μετρητά ΤΧ δεν θα κάνει την Δευτέρα πράξεις, ούτε αγορές γιατί οι μεσοπρόθεσμοι σηματοδότες – υψηλά 4 εβδομάδων βρίσκονται αρκετά ψηλότερα, στις 631 μονάδες, αλλά ούτε θα κάνει και πωλήσεις γιατί τα μεσοπρόθεσμα σήματα πωλήσεων έχουν ήδη δοθεί.


Μετοχές

Τα περίπου 2/3 των εμπορεύσιμων μετοχών έκλεισαν σήμερα πτωτικά με τις μεγαλύτερες πτώσεις, από -3% έως -4%, να τις έχουν καταγράψει οι, ΕΛΠΕ, ΕΤΕ, ΦΡΛΚ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ και ΦΡΙΓΟ, ενώ, αντίθετα, καμία μετοχή δεν κατέγραψε μεγάλη άνοδο άνω του +3%.

Οι τράπεζες, λόγω υψηλότερου συντελεστή διακυμανσιμότητας beta, σημείωσαν μεγαλύτερες πτώσεις (ΔΤΡ -1,54%) και όλες εκτός της ΑΛΦΑ έκλεισαν κάτω της τιμής της ΑΜΚ των αρχών Δεκεμβρίου.

Νέα χαμηλά 12μήνου σημείωσε σήμερα ο άλλοτε κραταιός ΜΥΤΙΛ καθώς και το χαμηλής εμπορευσιμότητας ΠΛΑΙΣ ενώ καμία μετοχή δεν σημείωσε νέο υψηλό 12μήνου. Ο ΜΥΤΙΛ έχει πρόβλημα διότι οι τιμές πρώτων υλών, όπως είναι το αλουμίνιο και ο βωξίτης, βρίσκονται σε πολύμηνη και έντονη καθοδική τάση.

Επιπλέον, αρκετές μετοχές βρίσκονται κοντά στον πωλητικό τους στροφέα – χαμηλό διμήνου τον οποίον εύκολα μπορούν να διασπάσουν καθοδικά, όπως βλέπουμε στις ΒΙΟ, ΓΕΚΤ, ΔΕΗ, ΣΩΛΚ, ΦΡΙΓΟ, ΦΦ και ΑΡΑΙΓ (παρά την σημερινή άνοδο της τελευταίας).

Η μόνη μετοχή που παρουσιάζει «εποικοδομητικό» γράφημα, δηλαδή με ανοδική προδιάθεση και με την τιμή να πολιορκεί μια εμφανή αντίσταση, είναι ο μικρής εμπορευσιμότητας ασήμαντος ΣΑΡ.

Ο GREK αυτή τη στιγμή, 5.50 μμ, χάνει -0,30% στα νέα χαμηλά ζωής των 7,33 δολαρίων (σαν ο ΓΔ να βρίσκεται στις 520 μονάδες).

 

Διαβάστε τις παρισινές αλλά και τις μακροχρόνιες αποδόσεις των  ελληνικών μετοχικών Αμοιβαίων Κεφαλαίων εσωτερικού, όπου θα δείτε τις μεγάλες διαφορές μεταξύ των. Η μελέτη αυτή ανέβηκε στο eurocapital.gr σήμερα το πρωί.


Θα επανέλθουμε την  Δευτέρα το μεσημέρι.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain TextΧρήσιμα σχετικά links