Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Α. Γεωργιάδης: «Οι άνθρωποι από το Ποτάμι έχουν μια θέση στη Ν.Δ.»

Α. Γεωργιάδης: «Οι άνθρωποι από το Ποτάμι έχουν μια θέση στη Ν.Δ.»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Α. Γεωργιάδης: «Οι άνθρωποι από το Ποτάμι έχουν μια θέση στη Ν.Δ.»

Αιφνιδιάζοντας, ως συνηθίζει, ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης απευθύνει σήμερα δημόσια πρόσκληση στα στελέχη του Ποταμιού να συμπράξουν με τη Ν.Δ. Ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. επικαλείται τη δική του εμπειρία στον ΛΑΟΣ και, υπονοώντας ότι η πόλωση στο εξής με τον ΣΥΡΙΖΑ θα συντρίψει τα μικρά κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, καλεί τον κ. Στ. Θεοδωράκη να σκεφτεί ενόψει του συνεδρίου του ότι την επόμενη εκλογική μάχη «πρέπει να τη δώσουμε όλες μαζί οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις έναντι του λαϊκισμού των κ. Τσίπρα και Καμμένου». Με το ίδιο σκεπτικό, ο κ. Γεωργιάδης επί της ουσίας προαναγγέλλει μια γενναία ανανέωση της Ν.Δ. σε υποψηφίους, εφόσον οι επόμενες εκλογές γίνουν με σταυρό προτίμησης.

– Κύριε Γεωργιάδη, ο κ. Μητσοτάκης μοιάζει μέχρι στιγμής να κρατά ισορροπίες για να είστε όλοι ευτυχείς. Εδωσε σε εσάς τη μία αντιπροεδρία και την άλλη στον κεντρώο Κ. Χατζηδάκη...

– Διαφωνώ ριζικά. Ο κ. Μητσοτάκης ήδη στέλνει παντού ένα σαφές μήνυμα ότι η Ν.Δ. επί των ημερών του θα γίνει μια σφόδρα μεταρρυθμιστική δύναμη. Αυτό είναι που συνδέει την επιλογή μου και του κ. Χατζηδάκη. Οτι και οι δύο ως υπουργοί δεν διστάσαμε να τα βάλουμε με συμφέροντα. Δεν εννοώ ότι οι ταμπέλες Δεξιά - Κέντρο δεν έχουν σημασία. Σήμερα, όμως, ο αποκλειστικός στόχος της χώρας είναι ποιος μπορεί να την κάνει ένα ευρωπαϊκό κράτος. Οταν με το καλό η Ελλάδα διασφαλίσει τη θέση της στον σκληρό πυρήνα της Δύσης, τότε θα μπορούμε να ξαναθυμηθούμε τις όποιες ιδεολογικές διαφορές μας. Σήμερα δεν έχουμε καν περιθώριο για τέτοιες συζητήσεις.

– Αρα να υποθέσω ότι και εσείς που εκπροσωπείτε τη δεξιά της Ν.Δ. θα συμφωνούσατε με ένα άνοιγμα ακόμη και στο κεντρώο Ποτάμι;

– Οπως θα έχετε ίσως διαπιστώσει, δεν έχω αναφερθεί ποτέ αρνητικά για το Ποτάμι. Διότι εξ αρχής είδα με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον την προσπάθεια ενός υγιούς τμήματος της κοινωνίας να εκφράσει την αγωνία της για μεταρρυθμίσεις και τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό της χώρας. Ασφαλώς με τους περισσότερους στο Ποτάμι δεν έχω κοινή ιδεολογική αφετηρία. Αλλά είναι επίσης προφανές ότι έχουμε την ίδια ανησυχία. Να μείνει η Ελλάδα στο σκληρό πυρήνα της Ε.Ε. Νομίζω, λοιπόν, ότι, όπως έχουν έρθει τα πράγματα –και το λέω γιατί έχω ζήσει σε μικρό κόμμα και ξέρω πώς καταλήγουν αυτές οι προσπάθειες– η επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα έχει σκληρή πόλωση. Θα είναι από τη μια πλευρά ο λαϊκισμός των κ. Τσίπρα και Καμμένου, και από την άλλη όλοι εκείνοι που θέλουμε να ξανακάνουμε την Ελλάδα μια χώρα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Πιστεύω, λοιπόν, ότι στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη, που θα δώσει αυτή τη μάχη κατά των λαϊκιστών της σημερινής κυβέρνησης, οι άνθρωποι του Ποταμιού έχουν σίγουρα θέση. Δεν θέλω αυτό που λέω να εκληφθεί ως ανάμειξη στα εσωτερικά ενός κόμματος, το οποίο, όπως είπα, εκτιμώ. Καταθέτω, όμως, στον δημόσιο διάλογο την άποψή μου για να συνεκτιμηθεί από τα στελέχη και τους φίλους του Ποταμιού.

– Λέτε δηλαδή ότι οι πόρτες της Ν.Δ. είναι ήδη ανοικτές ακόμη και σε βουλευτές του Ποταμιού;

– Σε καμία περίπτωση. Η Ν.Δ. δεν εμπλέκεται σε παρασκηνιακές συμφωνίες μεταξύ βουλευτών. Καθώς όμως ήδη διατυπώνονται δημοσίως από στελέχη του Ποταμιού απόψεις για την ανάγκη συνεργασίας με τη μεταρρυθμιστική Ν.Δ. του Κυρ. Μητσοτάκη, ειλικρινά εύχομαι στο επικείμενο συνέδριο του κόμματος, αυτές να γίνουν αντικείμενο σοβαρής συζήτησης για το πώς οι μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας θα συνεργασθούμε για να κερδίσουμε τον λαϊκισμό.

– Να υποθέσω ότι όσα λέτε εκφράζουν και τον Κυρ. Μητσοτάκη;

– Μπορείτε να τον ρωτήσετε όποτε θέλετε. Ως γνήσιος μεταρρυθμιστής, όμως, είναι αυτονόητο ότι θέλει να εκφράσει όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας.

– Θα επιμείνω στον αμφίσημο τρόπο που πολιτεύεστε, διότι μοιάζετε και πάλι να θέλετε να τα έχετε καλά με όλους. Τάσσεστε κατά της αύξησης των εισφορών, αλλά και κατά της μείωσης των συντάξεων.

– Προτρέχετε. Εμείς θα καταθέσουμε την πρότασή μας για το ασφαλιστικό, αφού καταλήξει η κυβέρνηση με την τρόικα, που της το εύχομαι. Για να μη νομίζετε, όμως, ότι υπεκφεύγω θέλω να είμαι ξεκάθαρος ως προς τις γενικές μας αρχές. Υποστηρίζουμε τη μείωση των φόρων, τις φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τη μείωση των δημοσίων δαπανών, κάποιες εκ των οποίων προφανώς θα είναι επώδυνες.

– Αρα νέα μείωση συντάξεων;

– Δεν είπα αυτό και δεν εννοώ αναγκαστικά μείωση συντάξεων. Λέω ότι η Ν.Δ. θεωρεί εθνικό στόχο να γίνουμε ανταγωνιστικοί. Είμαι απολύτως βέβαιος δε ότι, αν η οικονομία σπάσει τον υφεσιακό της κύκλο, θα λυθεί σταδιακά και το συνταξιοδοτικό και θα πάρουν σύνταξη όσοι π.χ είναι σήμερα 43 ετών, όπως εγώ, τους οποίους εμπαίζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.

– Από την ανοικτή επικοινωνία που έχετε με τους τροϊκανούς, τι καταλαβαίνετε ότι θα γίνει;

– Δεν είμαι σε ανοικτή επικοινωνία, ούτε –πόσο μάλλον– διαπραγματεύομαι μαζί τους. Τους γνωρίζω, όμως, από τότε που ήμουν υπουργός, έχω τα κινητά τους τηλέφωνα και εκείνοι το δικό μου και κάποιες φορές ανταλλάσσουμε απόψεις. Από την πείρα μου, λοιπόν, εκτιμώ ότι σήμερα η διαπραγμάτευση έχει κολλήσει, και αυτό δεν σας κρύβω ότι με ανησυχεί πολύ. Ο κ. Τσίπρας θα όφειλε να έχει κλείσει την αξιολόγηση ήδη από τον Νοέμβριο, έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και κάθε ημέρα που περνά θα είναι πιο δύσκολη όχι μόνον για εκείνον και το κόμμα του, αλλά δυστυχώς και για τη χώρα.

Οι εκλογές και οι λίστες

– Αν χαθεί η δεδηλωμένη, ποιο θεωρείτε καλύτερο σενάριο για τη χώρα;

– Εκλογές, και θα σας εξηγήσω γιατί. Εμείς πιστεύουμε στην ανάγκη μείωσης και των φόρων και των ασφαλιστικών εισφορών. Ο κ. Τσίπρας κάνει το ακριβώς αντίθετο. Επομένως, σε μια οικουμενική κυβέρνηση πώς θα βρεθεί κοινός τόπος; Αν μπορεί ο κ. Τσίπρας να εφαρμόσει το σχέδιό του, ας το πράξει. Αν όχι, η χώρα πρέπει να βγει αμέσως από το αδιέξοδο.

– Είστε έτοιμοι να κυβερνήσετε;

– Εννοείται. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν ζητούμε εκλογές. Αλλά δεν θα δώσουμε άλλοθι σε καταστροφικές επιλογές.

– Στον εκλογικό νόμο γιατί επιμένετε στη διατήρηση του μπόνους των 50 εδρών;

– Λόγω της παρατεταμένης πολιτικής αστάθειας. Από το 2007 έχουν προκληθεί 6 εκλογές. Αν καταργήσουμε και το μπόνους, η χώρα θα αλλάζει κυβερνήσεις κάθε εξάμηνο. Αλλωστε, στη μεγάλη συζήτηση που πρέπει να γίνει για τη συνταγματική αναθεώρηση μπορούμε να συναποφασίσουμε στη Βουλή και σταθερό εκλογικό σύστημα.

– Αν προκληθούν σύντομα εκλογές, βάσει νόμου θα γίνουν πάλι με λίστα. Πιστεύετε ότι ο κ. Μητσοτάκης πρέπει να σεβαστεί τη σειρά που εξελέγησαν οι σημερινοί βουλευτές, όπως ο κ. Μεϊμαράκης;

– Δεν θα προκαταλάβω την άποψή του, αλλά θα ακούσατε προφανώς όσα είπε προσφάτως στο ΣΚΑΪ για την ανάγκη ανανέωσης των ψηφοδελτίων. Προσωπικά, εκτιμώ ότι είναι δύσκολο να φαλκιδεύσει τη λαϊκή βούληση μέχρι να περάσουν 18 μήνες από τον Ιανουάριο του ’15, όπως ο νόμος ορίζει. Αν όμως οι εκλογές γίνουν με σταυρό, τότε είναι αναφαίρετο δικαίωμά του να κάνει μια ριζική ανανέωση σε όλα τα ψηφοδέλτια της Ν.Δ., κάτι που νομίζω ότι και οι πολίτες επιθυμούν.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text