Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Χρ. Χαρπαντίδης : «Φιλί ζωής» σε 30.000 καπνοπαραγωγούς δίνει η Philip Morris

Χρ. Χαρπαντίδης : «Φιλί ζωής» σε 30.000 καπνοπαραγωγούς δίνει η Philip Morris

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Χρ. Χαρπαντίδης : «Φιλί ζωής» σε 30.000 καπνοπαραγωγούς δίνει η Philip Morris

«Τα ελληνικά ανατολικά καπνά είναι τα καλύτερα αλλά και τα ακριβότερα στον κόσμο και τα χρησιμοποιούμε για τα χαρμάνια, κυρίως, των ακριβών τσιγάρων μας» δηλώνει σε συνέντευξή του στην «Κ» ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, με αφορμή την επέκταση συμφωνίας της ελβετικής μητρικής Philip Morris International με την ελληνική κυβέρνηση για την απορρόφηση του 50% της εγχώριας παραγωγής καπνών την τριετία 2016-2018. Ο κ. Χαρπαντίδης αναφέρεται στις λεπτομέρειες της συμφωνίας που υπεγράφη πριν από τρία εικοσιτετράωρα στο Μέγαρο Μαξίμου και αποκαλύπτει μέσω της «Κ» ότι η Παπαστράτος μόλις υπάρξει το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο θα εισάγει στην Ελλάδα καινοτόμα προϊόντα, που η εταιρεία ήδη διαθέτει σε ορισμένες αγορές στον κόσμο και έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τον κίνδυνο για την υγεία, σε σχέση με τα παραδοσιακά προϊόντα καπνού.

Αναλυτικά η συνέντευξη του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της Παπαστράτος έχει ως εξής:

― Ποιος ήταν ο κυριότερος λόγος για να προχωρήσει η Philip Morris International στη νέα συμφωνία αγοράς των ελληνικών καπνών;

― Οταν μια συμφωνία είναι επωφελής για όλα τα μέρη δεν υπάρχει λόγος να μην ανανεωθεί, εφόσον και οι συνθήκες το επιτρέπουν. Η προηγούμενη συμφωνία ήταν επωφελής για την εταιρεία μας, για τους Ελληνες καπνοκαλλιεργητές και για την ελληνική οικονομία. Η Philip Morris International (PMI) εξασφάλισε επαρκείς ποσότητες ελληνικών ανατολικών καπνών για τις ανάγκες της σε παγκόσμιο επίπεδο, να σας θυμίσω ότι τα ελληνικά ανατολικά καπνά είναι τα καλύτερα αλλά και τα ακριβότερα στον κόσμο και τα χρησιμοποιούμε για τα χαρμάνια, κυρίως, των ακριβών τσιγάρων μας. Για τους καπνοπαραγωγούς αποτέλεσε, όπως έχουν οι ίδιοι επανειλημμένα δηλώσει, «φιλί της ζωής» εν μέσω της οικονομικής κρίσης, γι’ αυτό και ζητούσαν την ανανέωσή της, και για την ελληνική οικονομία, απέφερε έσοδα εκατομμυρίων ευρώ.

― Τι περιλαμβάνει η νέα συμφωνία που υπεγράφη;

― Η νέα συμφωνία, εκτός από το γεγονός ότι διασφαλίζει την αγορά και τις εξαγωγές ελληνικών ανατολικών καπνών για τα επόμενα τρία χρόνια -κάτι εξαιρετικά σημαντικό για περίπου 30.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες- έχει και μια ουσιαστική ποιοτική διάσταση. Λόγω των πολλών προγραμμάτων που προβλέπει, αναφορικά με ποικιλίες υψηλής απόδοσης, εκμηχάνιση της συγκομιδής, καινοτόμα συστήματα ξήρανσης καθώς και εκπαίδευση των καλλιεργητών, εγγυάται τη διαρκή βελτίωση των ελληνικών ανατολικών καπνών και, εν τέλει, αποτελεί ένα εχέγγυο για τη βιωσιμότητα της καπνοκαλλιέργειας. Τέλος, ωφελεί σαφώς και τη χώρα, αφού θα υπάρξουν σημαντικές εισροές εσόδων μέσω των εξαγωγών, καθώς τα καπνά που αγοράζουμε και τα προϊόντα της Παπαστράτος ταξιδεύουν σε περισσότερες από 30 χώρες στον κόσμο.

― Πώς εξελίχθηκαν τα οικονομικά αποτελέσματα της Παπαστράτος το 2015;

― Δεν έχουμε ακόμα τελική εικόνα για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2015. Τα αποτελέσματα του 2014, που ήταν θετικά για πρώτη φορά από το 2009, δικαίωσαν τις επιλογές μας. Συνεχίζουμε να υλοποιούμε το στρατηγικό μας πλάνο, ώστε να ισχυροποιήσουμε ακόμα περισσότερο τη θέση μας στην ελληνική αγορά και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας. Πιστεύω ότι και τα αποτελέσματα του 2015 που θα ανακοινωθούν τον Ιούνιο θα είναι επίσης θετικά.

― Σε ποιο ύψος ανήλθαν οι επενδύσεις το 2015 και ποιος είναι ο επενδυτικός σχεδιασμός για την τρέχουσα χρήση;

― Οπως ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος (CEO) της Philip Morris International κ. Ανδρέας Καλαντζόπουλος στον πρωθυπουργό κατά την υπογραφή της Συμφωνίας, «σε αυτούς τους πολύ δύσκολους καιρούς για την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, η Philip Morris International και η Παπαστράτος διατηρούν ακλόνητη τη δέσμευσή τους για τη στήριξη της οικονομίας της χώρας και την αξιοποίηση επιπλέον επιχειρηματικών ευκαιριών». Υπάρχουν πολλοί ακόμη τομείς ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, εκτός από τη βιωσιμότητα της καλλιέργειας του καπνού, όπως είναι η μάχη κατά του λαθρεμπορίου τσιγάρων.

«Προϊόντα που αλλάζουν την αγορά καπνού»

― Πότε θα έρθουν τα νέα προϊόντα στην Ελλάδα, που διαθέτει η Παπαστράτος στο εξωτερικό;

― Ελπίζω σύντομα να μπορέσουμε με το κατάλληλο ρυθμιστικό πλαίσιο να τα φέρουμε και στην Ελλάδα, καθώς είναι πραγματική επανάσταση στην κατηγορία. Εχει γίνει μια πολύ μεγάλη επένδυση, με μεγάλο επιστημονικό υπόβαθρο και τεκμηρίωση. Για πρώτη φορά, έχουμε προϊόντα που έχουν τη δυνατότητα να μειώσουν σημαντικά τους κινδύνους από το κάπνισμα και να ωφελήσουν ουσιαστικά τους ενήλικους καπνιστές και τη δημόσια υγεία. Αρα, προσδοκούμε να βελτιώσουμε τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλάζοντας παράλληλα την ίδια την καπνοβιομηχανία.

― Ηγείστε του μεγαλύτερου ομίλου στο κλάδο της καπνοβιομηχανίας και τώρα η Παπαστράτος αναλαμβάνει επικεφαλής των αγορών της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας, της Κύπρου και της Μάλτας. Τι σημαίνει αυτή η εξέλιξ;

― Η Παπαστράτος είναι μια πολύ επιτυχημένη εταιρεία στην οποία η PMI πιστεύει απόλυτα. Εχουμε εξαιρετικά στελέχη και, παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, ισχυροποιούμε συνεχώς τη θέση μας στην ελληνική αγορά και στηρίζουμε έμπρακτα την ελληνική οικονομία και την κοινωνία. Ολα αυτά εκτιμήθηκαν από τη μητρική μας εταιρεία και η απόφαση αυτή φυσικά μας κάνει όλους πολύ υπερήφανους.


Πηγή: kathimerini.gr

18

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text