Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | 9η μέρα ανόδου για το Γενικό Δείκτη - Αναμορφώνονται οι προοπτικές της αγοράς;

9η μέρα ανόδου για το Γενικό Δείκτη - Αναμορφώνονται οι προοπτικές της αγοράς;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Άνοδο για 9η συνεχή συνεδρίαση σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καταδεικνύοντας ότι όντως κάτι αλλάζει στην πορεία και τις προοπτικές της αγοράς, κάτι που άλλωστε έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό.

Μετά από αρκετές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 563,67μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,76%.

 

Από την ημέρα που ξεκίνησε το «σερί» των 9 ανοδικών συνεδριάσεων (25/2/2016), ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 18,8%, απόδοση η οποία είναι εντυπωσιακή. Παράλληλα, ο Γενικός Δείκτης έχει κερδίσει 27,8% από το χαμηλό σημείο των 440,88 μονάδων που είχε καταγράψει στις 11/2/2016.

Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, κατά τη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών, δηλαδή από τις 8/3/2009, σερί 9 ανοδικών συνεδριάσεων έχει –πέραν του σημερινού- εμφανιστεί μόνον 1 ακόμη φορά, από την 31/7/2013 έως την 12/8/2013 και η απόδοση που επιτεύχθηκε ήταν 10,5%. Παράλληλα, στο ίδιο διάστημα έχουν επιτευχθεί και δύο σερί 8 ανοδικών συνεδριάσεων.

 

Όλα τα παραπάνω μας δείχνουν τη σημασία της παρούσας ανόδου. Μία άνοδος που σημειώνεται σε μία φαινομενικά εντελώς αρνητική συγκυρία, αφού οι εξελίξεις, τόσο σε οικονομικό, όσο και σε πολιτικό επίπεδο είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και αρνητικές.

 

Τότε όμως, γιατί ανεβαίνει η αγορά; Στο παρελθόν το έχουμε εξηγήσει. Κατ’ αρχάς, αυτό στο οποίο φαινομενικά προσβλέπει η αγορά είναι η επερχόμενη θετική αξιολόγηση της οικονομίας. Έχουμε εξηγήσει ότι αυτή κάποια στιγμή θα ολοκληρωθεί και μάλιστα με τον τρόπο που επιθυμούν οι δανειστές. Η εξέλιξη αυτή θα βελτιώσει σημαντικά το ψυχολογικό κλίμα, τις οικονομικές και επιχειρηματικές προσδοκίες, τις τιμές των ομολόγων κλπ.

Όμως, το «κρυφό» σημείο στο οποίο έχουμε προσπαθήσει να επικεντρωθούμε είναι η πορεία της πραγματικής οικονομίας, η οποία αντιστέκεται ικανοποιητικά, παρά τις όσες αρνητικές εξελίξεις σημειώνονται. Είναι χαρακτηριστική η εξέλιξη του ΑΕΠ κατά το 2015. Από τους αρχικούς φόβους για πτώση κατά 5%, όπως είχαν εκφραστεί κατά την επιβολή των capital controls (τέλη Ιουνίου), οι εξέλιξη των προβλέψεων ήταν θετική. Αναφέρονταν -3,0% κατά τον Σεπτέμβριο, -1,6% στο σχέδιο του Προϋπολογισμού το Νοέμβριο, -1,2% στη συζήτηση του Προϋπολογισμού το Δεκέμβριο, -07% τον Ιανουάριο, -0,5% στην πρώτη εκτίμηση στις αρχές Φεβρουαρίου και τελικά αποδείχθηκε ότι το ΑΕΠ κατά το 2015 μειώθηκε μόλις κατά 0,2%!

Έχουμε επαναλάβει ότι, μετά από 8 χρόνια συνεχούς πτώσης (κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία), η οικονομία βρίσκεται στον «σκληρό πάτο», ενώ η κοινωνία έχει προσαρμοστεί και έχει δημιουργήσει ισχυρότατα αντισώματα.

 

Αυτά τα αντισώματα εμποδίζουν την οικονομική δραστηριότητα να υποχωρήσει περαιτέρω. Και θα προκαλέσουν την ανάκαμψη κατά τους επόμενους μήνες, υπό την προϋπόθεση ότι δε θα συμβεί κάτι εξαιρετικά αρνητικό σε οικονομικό, πολιτικό ή διεθνές επίπεδο. Βέβαια, προς το παρόν, κανείς δε θα ισχυριστεί ότι η ανάκαμψη θα μπορέσει να είναι έντονα ανοδική, όπως συνέβαινε στο παρελθόν στο τέλος μία βραχυχρόνιας ύφεσης. Κάτι τέτοιο θα χρειαζόταν άλλες χρηματοοικονομικές συνθήκες και –κυρίως- ένα τραπεζικό σύστημα που θα μπορούσε να υποστηρίξει υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Όμως, θα σταματήσει η πτώση. Και αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό. Και θα δημιουργήσει τις βάσεις –μέσα και από τις κατάλληλες πολιτικές- να ξεφύγει επιτέλους η χώρα από τον οικονομικό βάλτο που έχει βρεθεί.

 

Διατηρούμε την άποψη που είχαμε ήδη εκφράσει από το Δεκέμβριο, ότι φέτος υπάρχουν οι δυνατότητες, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά να σημειώσει απόδοση που θα είναι ανάμεσα στις καλύτερες παγκοσμίως.

 

Ο Κινητός Μέσος Όρος 200 ημερών του Γενικού Δείκτη εξακολουθεί να βρίσκεται αρκετά ψηλότερα, στις 660,84 μονάδες και απέχει περίπου 17,2% από το Γενικό Δείκτη (ως βάση χρησιμοποιούμε την τιμή του ΓΔ). Εκτιμούμε ότι δύσκολα θα μπορούσε να διασπαστεί πριν οριστικοποιηθεί η αξιολόγηση της οικονομίας, αν και μερικές φορές τέτοιες προβλέψεις είναι επισφαλείς. Παρακολουθούμε την κίνησή του και είμαστε έτοιμοι για να δράσουμε εφ’ όσον πραγματοποιηθεί η διάσπασή του.

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text