Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες | Προβλέψεις | Η κρίση απειλεί με λουκέτο ακόμη 21.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η κρίση απειλεί με λουκέτο ακόμη 21.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κρίση απειλεί με λουκέτο ακόμη 21.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Δραματική επιδείνωση των οικονομικών μεγεθών των μικρών επιχειρήσεων και ξεκίνημα νέου μαζικού κύματος «λουκέτων» που παραπέμπουν στις χειρότερες μέρες της οικονομικής κρίσης, εκείνες του 2012, δείχνουν τα ευρήματα της εξαμηνιαίας έρευνας της ΓΣΕΒΕΕ.

Τα αποτελέσματά της παρουσίασαν ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας Γιώργος Καββαθάς και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Marc που διεξήγαγε την έρευνα Θωμάς Γεράκης.

Συνοπτικά για το επόμενο εξάμηνο εκτιμάται ότι θα κλείσουν 21.000 μικρές επιχειρήσεις με απώλεια 40.000 έως 45.000 θέσεων απασχόλησης (εργαζόμενοι, εργοδότες) τέσσερις στις δέκα δεν είναι σε θέση να αντεπεξέλθουν στις φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, τρεις στις τέσσερις μετρούν επιδείνωση της ρευστότητάς τους, μία στις δύο δεν καταβάλλουν εγκαίρως τους μισθούς, ενώ περισσότεροι από το 50% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η ανάπτυξη θα έλθει μετά το 2020.

Η κρίση απειλεί με λουκέτο ακόμη 21.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις 

Ειδικότερα, η έρευνα της Marc που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και έγινε σε 1.007 επιχειρήσεις στο διάστημα 3 με 9 Φεβρουαρίου δείχνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους. Ο μέσος όρος μείωσης του κύκλου εργασιών κυμάνθηκε στο 20,6% ενώ ο ισολογισμός του 2015 για το 43,1% των επιχειρήσεων αυτών, των μικρών και πολύ μικρών, κατέγραψε ζημίες. Σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης 63,4% και των παραγγελιών 69,7%.

Τη μαύρη εικόνα που προκύπτει από την έρευνα το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ συμπληρώνει το γεγονός ότι τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δήλωσαν επιδείνωση του δείκτη ρευστότητας και ως φυσικό επακόλουθο ο δείκτης αποεπένδυσης παραμένει σε υψηλά επίπεδα με μόλις το 3,4% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα προβεί σε νέες επενδύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το 9,4% των ερωτηθέντων αναμένει βελτίωση για την πορεία της επιχείρησής του, ενώ το 61,2% αναμένει επιδείνωση και το 52,2% θεωρεί ως πολύ πιθανόν τον κίνδυνο του λουκέτου εκ τω οποίων άμεσο κίνδυνο διακοπής λειτουργίας το επόμενο εξάμηνο αντιμετωπίζει 18,1%.

Ως εκ τούτου από αυτά τα στοιχεία προκύπτει ότι η μείωση των επιχειρήσεων το επόμενο εξάμηνο θα είναι 21.000 και θα αφορά κυρίως τις πολύ μικρές επιχειρήσεις ενώ παράλληλα ο κίνδυνος απώλειας 40.000 έως 45.000 θέσεων συνολικής απασχόλησης είναι κάτι περισσότερο από ορατός.

Στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ αποτυπώνεται ότι το κυριότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η συσσώρευση φορολογικών υποχρεώσεων και το απόθεμα χρεών που δημιουργήθηκε σε συνδυασμό με τα τρέχοντα υψηλά φορολογικά βάρη. Τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις αναμένεται να μην είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ασφαλιστικές και φορολογικές υποχρεώσεις για το 2016 και αυτό βεβαίως δεν είναι άσχετο από το γεγονός ότι το 50,3% των μικρών επιχειρήσεων που έχουν αναλάβει δημόσιο έργο έχει «λαμβάνειν» από δομές του δημοσίου (τοπικές- περιφερειακές αρχές, νοσοκομεία, σχολεία, στρατός, βρεφονηπιακοί σταθμοί κ.ά.).

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο που αποτυπώνεται στην έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ είναι ότι στις αρχές του 2016, το 61,2% των επιχειρήσεων δήλωσε ότι διαθέτει e-banking, ενώ τερματικό POS διαθέτει το 39,9% των επιχειρήσεων. Τα ποσοστά αν και αυξημένα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2015 (48,5% και 28,1% αντίστοιχα), υποδηλώνουν τον χαμηλό βαθμό διείσδυσης της ψηφιακής τεχνολογίας στις μικρές επιχειρήσεις, την έλλειψη πλαισίου κινήτρων εκ μέρους της πολιτείας και των φορολογικών αρχών και τα αυξημένα κόστη τραπεζικών προμηθειών, που εκτείνονται από την αγορά, τη συντήρηση και τη χρησιμοποίηση των τερματικών συσκευών. Είναι ενδεικτικό ότι πάνω από το 37% των επιχειρήσεων επιβαρύνονται με προμήθεια 1,5% και άνω επί του τζίρου, αυξάνει το κόστος ανά επιχείρηση.

Επιδείνωση

Η έρευνα της Marc που επεξεργάστηκε το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) της ΓΣΕΒΕΕ και έγινε σε 1.007 επιχειρήσεις στο διάστημα 3 με 9 Φεβρουαρίου δείχνει ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2015, τρεις στις τέσσερις επιχειρήσεις δηλώνουν επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής τους.

Σχεδόν δύο στις τρεις επιχειρήσεις διαπίστωσαν και σε αυτό το εξάμηνο μείωση της ζήτησης 63,4% και των παραγγελιών 69,7%.


Πηγή:imerisia.gr


19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text