Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Ευθύνες προθέσεων και χειρισμών των τελευταίων 5 μηνών

Ευθύνες προθέσεων και χειρισμών των τελευταίων 5 μηνών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ευθύνες προθέσεων και χειρισμών των τελευταίων 5 μηνών

Πριν από 3 περίπου μήνες, σε άρθρο μου με τίτλο "Πολιτική και αγορές: Υπάρχουν ευθύνες κακού χειρισμού" (της 27/11/2009) έθετα το ερώτημα εάν υπάρχουν ευθύνες κακού χειρισμού από την πλευρά της παρούσας Κυβέρνησης. Και ανέφερα μερικές περιπτώσεις για τις οποίες θα μπορούσε κάποιος να υποστηρίξει ότι όντως έγιναν λάθη χειρισμού του ζητήματος, με κυριότερο το λάθος στο timing (χρονικό προσδιορισμό) εμφάνισης του αναθεωρημένου ελλείμματος των ετών 2008 και 2009.

Στους τρεις μήνες που μεσολάβησαν, θα μπορούσαμε να καταλογίσουμε και άλλα λάθη σε βάρος της Κυβέρνησης και των οργάνων της: α) Η αδυναμία συνειδητοποίησης του γενικότερου προβλήματος που η δήλωση ενός τόσο υψηλού ελλείμματος θα δημιουργούσε. β) Η καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και μέτρων. γ) Τα διάφορα επικοινωνιακά λάθη που έγιναν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (όπως για παράδειγμα το ζήτημα της απεργίας στο λιμάνι του Πειραιά ή η προβολή συσκέψεων για την "πράσινη ανάπτυξη" κλπ). δ) Τα μεθοδολογικά λάθη που σημειώθηκαν κατά την αντιμετώπιση του θέματος (όπως η "επίπλαστη" υπερκάλυψη της εκδόσεων των 5ετών ομολόγων του Ιανουαρίο, ή η υπόθεση της αγοράς ομολόγων από την Κίνα κλπ).

Όλα αυτά τα λάθη, αλλά και άλλα που θα αποκαλυφθούν αργότερα, αναμένεται να συζητηθούν ευρύτερα στο μέλλον, όταν θα γίνεται, είτε ο απολογισμός της μεγάλης αυτής υπόθεσης, είτε μία νέα διαδικασία καταλογισμού ευθυνών.

Θέλω όμως να σταθώ σε ορισμένα σημεία τα οποία μου δημιουργούν απορίες. Δύο από τα σημεία αυτά έπεσαν στην προσοχή μου κατά τη διάρκεια της "έρευνας" που έκανα για την προετοιμασία της μηνυτήριας αναφοράς που κατέθεσα χθες στον Εισαγγελέα Αθηνών για το σκάνδαλο των αλλοιωμένων στατιστικών στοιχείων. Ένα τρίτο, το άκουσα χθες το βράδυ, στην εκπομπή "Ανατροπή" του Γιάννη Πρετεντέρη στο Mega, και αναφέρθηκε σε διάλογο μεταξύ του κ. Χρήστου Παπουτσή (Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ) και του κ. Κων. Μαρκόπουλου (Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου της ΝΔ).

Σε κάποιο σημείο του διαλόγου, ο κ. Μαρκόπουλος ανέφερε ότι, "πρόθεση της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ήταν να εμφανίσει το έλλειμμα στο 14,7% του ΑΕΠ". Τον διακόπτει διαμαρτυρόμενος ο κ. Παπουτσής και του λέει, "Γνωρίζω από που τα πληροφορηθήκατε αυτά κύριε Μαρκόπουλε. Αυτά τα λέει ο κ. Κοντοπυράκης" (Γενικός Γραμματέας της ΕΣΥΕ μέχρι μετά τα μέσα Οκτωβρίου).

Ας δούμε όμως και τα δύο σημεία τα οποία έπεσαν στην προσοχή μου κατά τις προηγούμενες μέρες:

α) Στη σελίδα 18 της Αναφοράς της Eurostat
(Com-1/8-1-2010) με τίτλο "Αναφορά επί των Στατιστικών Στοιχείων του Ελληνικού Δημοσιονομικού Ελλείμματος και Χρέους" (Report on Greek Government Deficit and Debt Statistics), αναφέρεται ότι, "Στην περίοδο μεταξύ 16 και 21 Οκτωβρίου, ο Γενικός Γραμματέας της ΕΣΥΕ επικοινώνησε κατ' επανάληψη με τη Eurostat, ισχυριζόμενος πολιτικές παρεμβάσεις στην παροχή των στοιχείων και στο ζήτημα της αποστολής μία αναθεωρημένη γνωστοποίηση (Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος).

Επίσης, στη σελίδα 21 της ίδιας αναφοράς περιγράφεται ότι στην αναθεώρηση της 21ης Οκτωβρίου, υπήρξαν διαφωνίες μεταξύ της ΕΣΥΕ και του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ) αναφορικά με ζήτημα χειρισμού δαπανών της Κεντρικής Κυβέρνησης που είχαν να κάνουν με τους ΟΕΠ και ΔΕΗ και τελικά οι δύο φορείς εξέδωσαν διαφορετικά και εκ διαμέτρου αντίθετα στοιχεία επ' αυτού.

Στη σελίδα 27 της αναφοράς, σημειώνεται ότι, στο ζήτημα της πρόσθεσης ποσού 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ (ποσό που αναφέρεται σε χρέη νοσοκομείων) στο χρέος του 2008 κατά την αναθεώρηση της 21/10/2009, η ΕΣΥΕ πρόβαλε σοβαρές αντιρρήσεις τις οποίες ανέφερε τόσο προς το ΓΛΚ, όσο και προς το Υπουργείο Οικονομικών.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για ποσό το οποίο προστέθηκε μόνον μετά από επιμονή και οδηγίες της (νέας) ηγεσίας του Υπουργείου Οικονομικών, για το οποίο η Eurostat δε μπορεί να αποφανθεί και να βεβαιώσει ότι αφορά στο 2008 ή σε παλαιότερα χρόνια και το οποίο χαρακτηρίζει ως "λανθασμένη απόφαση μεθοδολογικής φύσης που ελήφθη από το ΓΛΚ", χωρίς να καταλογίζει ή να απορρίπτει δόλο στην απόφαση αυτή.

β) Ο κ. Κοντοπυράκης, έχει δώσει μερικές συνεντεύξεις στον Τύπο κατά τις τελευταίες εβδομάδες (δείτε μία στη New York Times και μία στο ΒΗΜΑ). Στις συνεντεύξεις αυτές ισχυρίζεται ότι για τη μεταβολή των μεγεθών στην αναθεώρηση της 21/10/2009, ευθύνεται το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το οποίο επηρεαζόταν άμεσα από τη νέα ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών. Μάλιστα, αναφέρει ότι, στα μέσα Οκτωβρίου του 2009, ένοιωσε έκπληξη όταν είδε υψηλόβαθμους υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών, αλλά και τον ίδιο τον Υπουργό να παρευρίσκεται στις συναντήσεις που είχε με τον επικεφαλής του ΓΛΚ, κάτι το οποίο αφ' ενός μεν δε συνηθίζεται και αφ' ετέρου είναι αντιδεοντολογικό.

Παράλληλα, ο κ. Κοντοπυράκης ισχυρίζεται ότι η τεράστια διαφορά μεταξύ του ελλείμματος 3,7% που είχε προβλέψει η προηγούμενη Κυβέρνηση και του 12,7% που δήλωσε η νέα, οφείλεται σε δύο παράγοντες: στην υπερβολική αισιοδοξία της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και στην επιθυμία της νέας Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να κατηγορήσει τους προκατόχους της και να κάνει την οικονομική ανάκαμψη που θα συνέβαινε -όπως εκτιμούσε- κατά τις ημέρες της δικής της διακυβέρνησης, πιο εντυπωσιακή.

Βεβαίως ο κ. Κοντοπυράκης ίσως αποδειχθεί ότι, μέσα από πράξεις ή και παραλείψεις του (μια παράλειψη θα μπορούσε να ήταν ότι δεν εναντιώθηκε και δεν κατήγγειλε τις πολιτικές παρεμβάσεις, εάν και όταν αυτές γίνονταν) από τους βασικούς υπεύθυνους της κακής εικόνας της χώρας για τα στατιστικά της ("greek statistics"). Όμως, δε νομίζω ότι θα ήταν σωστό να βιαστούμε να επιρίψουμε σ' αυτόν το σύνολο των ευθυνών. Ούτε και προς την προηγούμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία βεβαίως στη συνείδηση του κόσμου παραμένει ως η βασική υπεύθυνη.

Όσο περνάει ο καιρός και όσο αποκαλύπτονται στοιχεία και καταστάσεις, τόσο περισσότερο παίρνει υπόσταση το "σενάριο" ότι η νέα Κυβέρνηση βάδισε και αυτή στην "ελληνική πεπατημένη": δηλαδή, δημιούργησε ένα αυξημένο έλλειμμα (από την εξέταση των αναθεωρήσεων, αβίαστα προκαλείται η σκέψη ότι κάποιος θέλησε να επιβαρύνει την εικόνα του 2009) για εσωτερική πολιτική κατανάλωση και ως μία "παρακαταθήκη" για μία μελλοντική εικόνα "επιτυχίας".

Όμως, δεν υπολόγισε τις αντιδράσεις των αγορών. Των αγορών που ήδη ήταν ευαίσθητες στο ζήτημα των "κρατικών χρεών". Το ότι δεν υπολογίσθηκαν οι αντιδράσεις των αγορών, φαίνεται και από τον αργό τρόπο που κινήθηκε η Κυβέρνηση κατά τις πρώτες μέρες του βίου της: αργοπορία στην τοποθέτηση γενικών γραμματέων και στελεχών κρατικών υπηρεσιών (μεταξύ αυτών και της εφορίας) και επιχειρήσεων, ανοχή, διάλογος και γενναιόδωρες αποζημιώσεις στους εκβιαστές απεργούς του ΟΛΠ, μεγαλόστομες διακηρύξεις και φορολογία για την παροχή έκτακτου επιδόματος, κατάργηση φορολογικών μέτρων που μπορεί να απέδιδαν έσοδα (ημιυπαίθριοι κλπ), πανηγυρικές μαζώξεις στο Ζάππειο για την αναγγελία "μέτρων" κλπ.

Και βεβαίως, εάν συνέβη αυτό, κανείς δε θα μπορούσε να πάει στις Βρυξέλλες ή να βγει στο λαό και να πει: "ξέρετε, τα φουσκώσαμε λιγάκι, για να φανούμε ότι εμείς έχουμε καλύτερο κουμάντο στην οικονομία", αφού έτσι υπέγραφε τη δική του πολιτική (ενδεχόμενα και ποινική) καταδίκη και τον καταποντισμό της Κυβέρνησης.

Στην έκθεσή της, η Eurostat, κατηγορεί τη χώρα μας για πολλά. Οι περισσότερες ατασθαλίες (είτε μεθοδολογικές, είτε λογιστικές, είτε μετά από πολιτικές παρεμβάσεις) φαίνεται να έγιναν στις γνωστοποιήσεις της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος του Απριλίου και της 2 Οκτωβρίου. Όμως, αυτές προβλήθηκαν κυρίως μέσα από τις διαφορές που δημιουργήθηκαν στην αναθεώρηση της 21ης Οκτωβρίου.

Θα μπορούσε η αναθεώρηση του Οκτωβρίου να είναι περισσότερο ήπια; Εξετάζοντας προσεκτικά την έκθεση της Eurostat, εκτιμώ ότι θα μπορούσε. Η Eurostat φαίνεται να αποδέχεται την έννοια των "μεθοδολογικών διαφορών" αρκετά εύκολα (και αυτό είναι λογικό, αφού πολλά ζητήματα έχουν την υφή της σχετικότητας στη λογιστική και στη στατιστική). Η αναθεώρηση της νέας Κυβέρνησης, εφ' όσον έπρεπε να υπάρξει (;) θα μπορούσε να είναι περισσότερο ήπια, χωρίς να κινδυνεύει η χώρα να κατηγορηθεί ότι ψεύδεται ή ότι "μαγειρεύει" τα στατιστικά μεγέθη της.

Εάν είχα τη δυνατότητα, θα ήθελα κάποια στιγμή να ρωτούσα τον κ. Παπακωνσταντίνου εάν, γνώριζε αυτά που γνωρίζει σήμερα για τις θυελλώδεις και καταστροφικές συνέπειες που είχε για τη χώρα η δημοσιοποίηση ελλείμματος της τάξης του 12,7%, θα επαναλάμβανε την ίδια ενέργεια;

Ακόμη και στην υποθετική περίπτωση (περίπτωση που όσο το εξετάζει κάποιος τόσο πιο "ελαστική" τη βρίσκει) ότι το πραγματικό έλλειμμα ήταν στο 12,7%, μήπως θα άξιζε να γίνει κάποιος περισσότερο ελαστικός λογιστικός χειρισμός, τον οποίον θα αποδεχόταν η Eurostat, ώστε να προληφθεί η σημερινή καταστροφή και λεηλασία της χώρας μας; 'Η τουλάχιστον, αυτή να μην είναι τόσο μεγάλη και τόσο βίαιη;

Όσοι διαβάζετε το site μας από καιρό (ανάμεσά σας υπάρχουν άτομα που διαβάζουν κείμενά μου για σχεδόν 20 χρόνια), γνωρίζετε ότι, ούτε πολιτικές θέσεις εκφράζω, αλλά ούτε και κάνω "εκπτώσεις" σε θέματα αρχών. Άλλωστε, μόλις χθες κατέθεσα μηνυτήρια ανφορά εναντίον παντός υπευθύνου (προφανώς οι περισσότεροι ανήκουν στη σφαίρα επιρροής της προηγούμενης Κυβέρνησης) και συνεπώς οι απόψεις που εκφράζω δε μπορούν να έχουν "πολιτικό χρωματισμό".

Όμως, από την άλλη πλευρά βλέπω ότι, παρά τις παρατυπίες που έγιναν στο παρελθόν (είτε από μεθολογικές διαφορές, είτε από ανθρώπινα λάθη, είτε βεβαίως από πολιτική υστεροβουλία και μικροκομματισμό), δε μπορώ να μη δεχθώ ότι και η "άλλη πλευρά" ίσως να τράβηξε το "σχοινί" λίγο παραπάνω, έτσι για να εντυπωσιάσει, συνηθισμένη σ' αυτές τις νεοελληνικές "κουτοπονηριές". Στις οποίες άλλωστε αρέσκεται και λαός μας, ο οποίος βεβαίως ψηφίζει τις Κυβερνήσεις του.

Τελικά, μέσα απ' όλα αυτά, φθάσαμε να προκαλέσουμε την αναστάτωση των διεθνών αγορών και η μεν Κυβέρνηση να προσπαθεί -πανικόβλητη και έντρομη- να συμμαζέψει ότι μπορεί και να περικόψει απ' όπου μπορεί, και εμείς, να βλέπουμε το λαό να δυστυχεί, την κοινωνία να καταστρέφεται και τη χώρα μας να αποδομείται...


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text