Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Σε άνοδο του πετρελαίου ποντάρουν τα funds

Σε άνοδο του πετρελαίου ποντάρουν τα funds

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σε άνοδο του πετρελαίου ποντάρουν τα funds

Σε μια στιγμή που δείχνει να εξαντλείται η ανοδική δυναμική του πετρελαίου, τα hedge funds και γενικότερα οι διαχειριστές κεφαλαίων ποντάρουν στην αύξηση των τιμών του. Την έχουν, άλλωστε, προκαλέσει ώς ένα βαθμό με τα αυξημένα στοιχήματά τους, όπως προκάλεσαν εν μέρει και τη δραματική υποχώρησή του σε επίπεδα κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι το δίμηνο Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Την ίδια στιγμή, όλα δείχνουν πως σειρά τεχνικών προβλημάτων εμποδίζει το Ιράν να οδηγήσει στα ύψη τη δική του παραγωγή και να αποτελέσει αποτρεπτικό παράγοντα στην ανάκαμψη των τιμών. Οι τιμές του μαύρου χρυσού βρίσκονταν, πάντως, χθες σε επίπεδα σαφώς κάτω των 40 δολαρίων το βαρέλι, με το αργό ΗΠΑ στα 38,56 δολάρια το βαρέλι και το Brent να κινείται στα 37,29 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας σημαντική υποχώρηση από τα 42,54 δολάρια στα οποία είχε φτάσει προ 12 ημερών.


Αγορά 579 εκατ. βαρελιών


Σύμφωνα με το Reuters, προ μιας εβδομάδας τα στοιχήματα των διαχειριστών κεφαλαίων ισοδυναμούσαν με αγορές σχεδόν 579 εκατ. βαρελιών των τριών μεγαλύτερων προθεσμιακών συμβολαίων πετρελαίου. Τα hedge funds έχουν, άλλωστε, υπερδιπλασιάσει τις θέσεις τους υπέρ της ανόδου του πετρελαίου που στα τέλη του περασμένου έτους ισοδυναμούσαν με αγορές 242 εκατ. βαρελιών. Αναλυτές της αγοράς που μίλησαν στους Financial Times επισημαίνουν πως τα στοιχήματα στην άνοδο έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ και είναι αυξημένες οι πιθανότητες νέας πτώσης των τιμών αν τα funds επιχειρήσουν να ρευστοποιήσουν μαζικά τα κέρδη τους.

Παράγοντες της αγοράς αποδίδουν τη συμπεριφορά των hedge funds στην εκτίμησή τους πως θα αυξηθεί η κατανάλωση μαύρου χρυσού, ενώ θα περιορισθεί η παραγωγή αντιστρέφοντας την ισορροπία στην παγκόσμια αγορά. Οπως τονίζουν, η εμπιστοσύνη που έδειξαν προσφάτως στην άνοδο του μαύρου χρυσού βασίζεται μερικώς στην πεποίθηση ότι οι τιμές έχουν υποχωρήσει τόσο πολύ, ενδεχομένως υπερβολικά, ώστε λογικά πρέπει να ανακάμψουν μεσοπρόθεσμα. Είναι ελάχιστοι, άλλωστε, οι αναλυτές, διαπραγματευτές και επενδυτές που πιστεύουν πως οι τιμές μπορούν όντως να παραμείνουν στα 30 δολάρια το βαρέλι και θεωρούν αναπόφευκτη μια ανοδική διόρθωση. Παράλληλα, όμως, τα hedge funds προεξοφλούν αύξηση της κατανάλωσης παγκοσμίως βάσει των στοιχείων που καταδεικνύουν αυξημένη ζήτηση για βενζίνη σε ΗΠΑ και Ινδία. Μεταξύ επενδυτών επικρατεί, άλλωστε, αισιοδοξία ότι η αμερικανική και η παγκόσμια οικονομία θα αποφύγουν μια νέα ύφεση μέσα στο έτος. Παράλληλα, επίσημα στοιχεία του αμερικανικού κράτους φέρουν την παραγωγή αμερικανικών σχιστολιθικών υδρογονανθράκων να μειώνεται, οπότε αναμένεται πως σταδιακά η μείωσή της θα οδηγήσει σε αλλαγή της κατάστασης στην αγορά. Παράλληλα, όμως, δεν αναμένεται να αποφέρει καρπούς η συμφωνία Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, που θα συναντηθούν τον Απρίλιο στην Ντόχα του Κατάρ, με σκοπό να παγώσουν την παραγωγή στα επίπεδα του Ιανουαρίου. Σε ό,τι αφορά το Ιράν, η Moody’s εκτιμά ότι μέσα στο έτος η Τεχεράνη δεν θα μπορέσει να αυξήσει συνολικά τις εξαγωγές πετρελαίου φέτος κατά περισσότερο από 18% στα 3,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Κι αυτό γιατί δυσκολεύεται να βρει τράπεζες που θα δράσουν ως μεσολαβητές, ενώ την ίδια στιγμή αντιμετωπίζει πρόβλημα γήρανσης των πετρελαϊκών του υποδομών και έλλειψης σύγχρονης τεχνολογίας. Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας και υπό το βάρος των οικονομικών κυρώσεων που είχε επιβάλει η Δύση, ο πετρελαϊκός κλάδος του λειτουργούσε με παρωχημένη τεχνολογία και έλλειμμα επενδύσεων. Πολλές ξένες εταιρείες ενδιαφέρονται, βέβαια, να επενδύσουν στη χώρα, αλλά επί του παρόντος εκτιμούν ότι οι όροι που τους προσφέρει για την ανάπτυξη πετρελαιοπηγών δεν αντιστοιχούν στον κίνδυνο που αναλαμβάνουν.

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text