Αρχική | Άποψη | Άποψη (Γιάννης Σιάτρας) | Η αγορά συσσωρεύεται και αναμένει την αξιολόγηση

Η αγορά συσσωρεύεται και αναμένει την αξιολόγηση

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font

Η αγορά συνεχίζει την ταλάντωσή της γύρω από τα σημεία ισορροπίας των τελευταίων εβδομάδων, χωρίς ωστόσο να υπάρχει κάτι εντυπωσιακό, τόσο σε επίπεδο μεταβολής τιμών, όσο και σε επίπεδο όγκου συναλλαγών. Η κίνηση της αγοράς καθημερινά εξαρτάται πλέον από τις ικασίες που δημοσιεύονται για το χρόνο και τον τρόπο που θα γίνει η αξιολόγηση.

Μέσα σ’ αυτό το σκηνικό, ο Γενικός Δείκτης σημείωσε ικανοποιητική άνοδο κατά 1,28% και έκλεισε στις 561,61 μονάδες. Η κίνηση της αγοράς δεν εντυπωσιάζει, αλλά εν τούτοις κάνει σαφές ότι όλοι προτεοιμάζονται για κάτι που ...όλοι γνωρίζουν.

Αυτό που όλοι γνωρίζουν είναι ότι η αξιολόγηση θα προχωρήσει, καθώς η Κυβέρνηση πρακτικά είναι διατεθειμένη να κάνει κάθε υποχώρηση για να την πετύχει.

Βεβαίως, σταδιακά αναπτύσσεται μία περίεργη, έως οξύμωρη κατάσταση. Όλοι αναγνωρίζουν πως η αξιολόγηση θα είναι μία σημαντική εξέλιξη η οποία θα επικυρώσει τη «στροφή» της αριστερής ελληνικής κυβέρνησης προς τη βούληση των δανειστών, κάτι που σήμερα θεωρείται θετικό και σημαντικό, σχεδόν απ’ όλους. Από την άλλη πλευρά όμως τα μέτρα στα οποία εξαναγκάζουν οι δανειστές για να υπογράψουν τη θετική αξιολόγηση, είναι τέτοια που προκαλούν ύφεση στην οικονομία και συνέχιση του φαύλου κύκλου ο οποίος διαρκεί περί τα 6 χρόνια.

Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει πως, πέραν από μία βραχυπρόθεσμη οπτική, οι δανειστές –και μάλιστα διχασμένοι όπως είναι μεταξύ τους- δεν έχουν κάποιο συγκεκριμένο πλάνο για την έξοδο της ελληνικής οικονομίας από την ύφεση και ότι απλά μεταθέτουν το πρόβλημα για το μέλλον και για τους διαδόχους τους.

Σε κάθε περίπτωση, το καλοκαίρι, η χώρα θα συμπληρώσει 8 χρόνια συνεχούς ύφεσης, κάτι που δεν έχει σημειωθεί ποτέ στην παγκόσμια οικονομική ιστορία, τουλάχιστον από το 1870 οπότε και υπάρχουν καταγεγραμμένα στοιχεία. Δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να διατηρείται αυτή η κατάσταση. Η χώρα παθαίνει μία τεράστια ζημιά από την οποία θα απαιτηθούν πολλά χρόνια για να συνέλθει.

 

Συμπερασματικά, με βάση τη βραχυπρόθεσμη οπτική που οι περισσότεροι βλέπουν την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, παραμένουμε θετικοί για τις εξελίξεις, αφού στο προσεχές διάστημα η αξιολόγηση θα υπάρξει. Γι’ αυτό και αναμένουμε να δωθεί το σχετικό «σήμα».

Ο ΚΜΟ – 200 ημερών συνεχίζει την καθοδική του πορεία με ρυθμό 1,2 μονάδων ανά συνεδρίαση. Σήμερα βρίσκεται στις 637,81 μονάδες και είναι κατά 13,6 % υψηλότερα από το Γενικό Δείκτη του ΧΑΑ. Διατηρούμε την εκτίμηση ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες να υπάρξει ανοδική διάσπαση (άρα και το πρώτο σήμα εισόδου μετά από τον Ιούλιο του 2014) στις συνεδριάσεις γύρω από το Πάσχα.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text