Αρχική | Ειδήσεις | Από τα διεθνή ΜΜΕ | Γερμανικά ΜΜΕ: «Η εβδομάδα των παθών του Τσίπρα»

Γερμανικά ΜΜΕ: «Η εβδομάδα των παθών του Τσίπρα»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανικά ΜΜΕ: «Η εβδομάδα των παθών του Τσίπρα»

Στη δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση αναφέρεται ο γερμανόφωνος τύπος. Πλήθος σχολίων και για την επίσκεψη του αμερικανού προέδρου Ομπάμα στο Ανόβερο, με ιδιαίτερη έμφαση στην ομιλία του.

Ως ιδιαίτερα κρίσιμη και επίπονη εβδομάδα για τον έλληνα πρωθυπουργό παρουσιάζει η αυστριακή εφημερίδα Wiener Zeitung την Μεγάλη εβδομάδα, προχωρώντας σε σχετικό παραλληλισμό: «Την Κυριακή οι Έλληνες γιορτάζουν το Πάσχα, τη μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Όμως για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα φέτος η εβδομάδα των Παθών αποκτά μια ιδιαίτερη, πολιτική σημασία: κατόπιν πιέσεων των διεθνών δανειστών, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας σε χρόνο ρεκόρ. Αντιδράσεις σημειώνονται εντός της κυβερνητικής παράταξης». Ο ανταποκριτής της εφημερίδας επισημαίνει ωστόσο ότι: «Ο Τσίπρας κινδυνεύει να τραβήξει πολύ το σχοινί εάν λάβει επιπλέον μέτρα λιτότητας. Το πώς μπορεί να ανταπεξέλθει στις οδηγίες των πιστωτών μένει ακόμη ανοιχτό». 

Η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση προετοιμάζεται και για τα δύο σενάρια. «Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε συμφωνία με τους πιστωτές εντός αυτής της εβδομάδας ταυτόχρονα όμως προετοιμάζεται και για αποτυχία» γράφει η εφημερίδα αναφερόμενη μεταξύ άλλων στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση. «Ακόμη όμως και εάν χρησιμοποιηθεί όλο το ρευστό θα είναι και πάλι δύσκολο για την ελληνική κυβέρνηση να πληρώσει την επόμενη δόση». 

«Yes, we can» 

Από την άλλη πλευρά η διήμερη επίσκεψη του αμερικανού προέδρου στη Γερμανία κέντρισε το ενδιαφέρον των γερμανικών μέσων ενημέρωσης για πολλές μέρες. Σήμερα ο τύπος σχολιάζει την ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα. Συγκεκριμένα η εφημερίδα Leipziger Volkszeitung γράφει: «Οι ευρωπαίοι πολιτικοί μας δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο; Ένας μη Ευρωπαίος αγόρευσε με εντυπωσιακή ορμή υπέρ της ευρωπαϊκή ενότητας, ο Μπαράκ Ομπάμα. Έχουν ξεχάσει οι Ευρωπαίοι, ιδιαίτερα οι νέοι, τι θησαυρό κρατούν στα χέρια τους; Πάντως ήταν καλό που ο Ομπάμα τους το υπενθύμισε». 

Στο ίδιο ύφος κινείται και το σχόλιο της εφημερίδας Braunschweiger Zeitung. «Ένας τόσο πειστικός Ομπάμα δεν θα έπρεπε να μιλάει μόνο στο Ανόβερο, αλλά και στη Βαρσοβία, τη Βουδαπέστη, τη Βιέννη και σε πολλές άλλες μεγάλες και μικρές πόλεις στις οποίες η ευρωπαϊκή προοπτική έχει παραμεριστεί. Η Ευρώπη χρειάζεται τέτοιους υποστηρικτές για να ξαναβρεί τη δύναμή της. Yes, we can». 

Αλεξάνδρα Κοσμά 

Focus: Χάος στην Ελλάδα - Οι απεργίες έχουν παραλύσει τη χώρα

Η Ελλάδα ψάχνει για χρήματα, γράφει το γερμανικό περιοδικό "Focus" επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση , υπό την πίεση των πιστωτών, προσπαθεί να συμμαζέψει και τα τελευταία της αποθεματικά. «Στη χώρα επικρατεί χάος τον Απρίλιο, το συνηθισμένο χάος», όπως προσθέτει το επίμαχο δημοσίευμα. 

«Η Ελλάδα και οι πιστωτές της συνέχισαν τις διαπραγματεύσεις τους στην Αθήνα. Οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται υπό πίεση και συνοδεύονται από φήμες: ότι η Αθήνα ψάχνει παντού για χρήματα Αθήνα κι ότι προσπάθησε και πάλι να συγκεντρώσει τα τελευταία της αποθεματικά» αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού.. 

Και το άρθρο συνεχίζει: «Ελλάδα τον Απρίλιο - το συνηθισμένο χάος: Τα νέα μέτρα λιτότητας που πρέπει να εφαρμοστούν στη χώρα, όπως απαιτούν οι δανειστές. έχουν παραλύσει την Ελλάδα... Ακόμη και οι δημοσιογράφοι απεργούν από την περασμένη Πέμπτη. Δεν υπάρχει καμία είδηση στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση. Εφημερίδες δεν εμφανίζονται. Οι δημοσιογράφοι απεργούν γιατί το σχετικά υγιές συνταξιοδοτικό τους ταμείο αναμένεται να συγχωνευτεί με άλλο ελλειμματικό. 

Η αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί με τα μέτρα

Το ίδιο δημοσίευμα επισημαίνει επίσης ότι, η αριστερή πτέρυγα του κυβερνώντος κόμματος έχει ήδη εκφράσει την ανησυχία της για τα μέτρα που απαιτούν οι δανειστές από την Αθήνα. Μέχρι τώρα, 11 έως 14 στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους για τα νέα μέτρα. Ένας από αυτούς είναι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος . Το Σαββατοκύριακο υπήρξαν φήμες ότι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας μπορεί να παραιτηθεί. Ο ίδιος έχει στην πραγματικότητα την πεποίθηση ότι για την ελληνική κυβέρνηση θα ήταν καλύτερα να πέσει μαχόμενη παρά να υποκύψει στις υπερβολικές απαιτήσεις των πιστωτών. Πολλοί το ερμήνευσαν αυτό ως απειλή για παραίτηση. 

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε χτες να ξεκαθαρίσει πως οι φήμες αυτές είναι απολύτως αβάσιμες. Όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, «μια πολιτική συνθηκολόγησης της Αριστεράς θα άνοιγε τώρα την πόρτα για την επιστροφή των Συντηρητικών στην εξουσία σήμερα». 

Μεταφορά των αποθεματικών των νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές , η κυβέρνηση υπό τον Αλέξη Τσίπρα προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα με τον τρόπο που το είχε κάνει και πέρυσι, σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό και προσθέτει: 

«Την περασμένη εβδομάδα , ήθελε να μεταφέρει τα όχι τόσο αναγκαία ταμειακά αποθεματικά των κρατικών νοσοκομείων στην Τράπεζα της Ελλάδος. Με θλίψη και αγωνία θα είναι η κατάσταση στην Αθήνα μέχρι τον Ιούνιο, όπως εκτιμούν εμπειρογνώμονες για οικονομικά θέματα», επισημαίνει το Focus. «Ίσως το πιο σημαντικό κομμάτι να έρχεται στη συνέχεια . Στις 13 Ιουλίου η Ελλάδα θα πρέπει να καταβάλει το ποσό των 450 εκατομμυρίων ευρώ στο ΔΝΤ. Έως τις 20 Ιουλίου η Αθήνα θα πρέπει να μεταφέρει το ποσό των 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην ΕΚΤ. Αυτά τα χρήματα δεν τα έχει μέχρι τώρα η Αθήνα» συμπληρώνει το περιοδικό.

Πηγή: tovima.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text