Αρχική | Ειδήσεις | Επιστήμη - Πολιτισμός | Η κρίση αύξησε κατά 500.000 τους θανάτους από καρκίνο

Η κρίση αύξησε κατά 500.000 τους θανάτους από καρκίνο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η κρίση αύξησε κατά 500.000 τους θανάτους από καρκίνο

Η εκτίναξη της ανεργίας και οι διαδοχικές περικοπές των δαπανών στον κλάδο της Υγείας που έκαναν πολλές κυβερνήσεις εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 συνέβαλαν στην αύξηση των θανάτων από καρκίνο κατά περισσότερο από μισό εκατομμύριο παγκοσμίως, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε την Πέμπτη το βρετανικό ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

«Συνδέουμε την πρόσφατη οικονομική κρίση με 260.000 επιπλέον κρούσματα καρκίνου στις χώρες του ΟΟΣΑ την περίοδο 2008-2010 και εξ αυτών των κρουσμάτων τα 160.000 εντοπίζονται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης»,  αναφέρει συγκεκριμένα η έρευνα.

«Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αύξηση των θανάτων από καρκίνο ξεπερνά το μισό εκατομμύριο», τόνισε μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δρ. Μαχιμπέν Μαρουτάπου του Imperial College στο Λονδίνο, ο οποίος διηύθυνε την έρευνα. «Ο καρκίνος είναι η πρώτη αιτία θανάτου στον κόσμο. Είναι σημαντικό να αντιληφθεί κανείς πώς οι οικονομικές αλλαγές που έφερε η κρίση επηρέασαν την επιβίωση των νοσούντων από καρκίνο», πρόσθεσε ο δρ. Μαρουτάπου.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 2012 οι θάνατοι από καρκίνο έφθασαν τα 8,2 εκατομμύρια παγκοσμίως. «Ανακαλύψαμε ότι η αύξηση της ανεργίας συνδέεται με την αύξηση της θνησιμότητας από καρκίνο. Κι αυτό επειδή πολλοί άνεργοι παύουν να καλύπτονται ασφαλιστικά από τα εθνικά συστήματα υγείας και ως εκ τούτου δεν αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά περιπτώσεις των καρκίνων που θεραπεύονται, όπως είναι ο καρκίνος του στήθους, του προστάτη και του παχέος εντέρου. Οι οικονομίες στις υπηρεσίες υγείας κοστίζουν ζωές», σημείωσε ο βρετανός καθηγητής.

Για την έρευνα που διεξήγαγαν οι Αμερικανοί και Βρετανοί επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα της Παγκόσμιας Τράπεζας και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρει η γαλλική «Le Figaro».

Πηγή: tovima.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text