Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στο ναδίρ οι τραπεζικές μετοχές

Στο ναδίρ οι τραπεζικές μετοχές

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στο ναδίρ οι τραπεζικές μετοχές

Από τον Μπέλλο Ηλία.   Την αδιανόητη καταστροφή που έχουν υποστεί οι μέτοχοι των τραπεζών αποτυπώνουν οι τιμές προ ανακεφαλαιοποίησης, για την ανάκτηση των οποίων οι τραπεζικές μετοχές πρέπει να πολλαπλασιαστούν επί πολλές χιλιάδες φορές!

Ετσι, η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς πρέπει να σημειώσει άνοδο κατά 459.000% προκειμένου να ανακτήσει τα προ ανακεφαλαιοποίησης επίπεδα τιμών! Σήμερα η μετοχή της Πειραιώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στο επίπεδο των 0,16 ευρώ, ενώ για να ανέλθει στα επίπεδα τιμών του 2011 πρέπει να φτάσει τα... 734 ευρώ! Η τιμή αυτή διαμορφώνεται μετά την απαραίτητη προσαρμογή λόγω της μείωσης του αριθμού μετοχών (reverse split). Η Πειραιώς έχει προχωρήσει δύο φορές σε reverse split το 2013 με την αντικατάσταση των παλαιών μετοχών σε αναλογία 1 νέα για κάθε 35 παλαιές και πρόσφατα το 2015 σε νέα αντικατάσταση των παλαιών μετοχών με αναλογία 1 νέα για κάθε 100 παλαιές.

Αντίστοιχα η μετοχή της Eurobank πρέπει να σημειώσει άνοδο 378.000% προκειμένου από το επίπεδο το 0,57 που βρίσκεται σήμερα να επανέλθει στα επίπεδα του καλοκαιριού του 2011, που με την προσαρμογή των reverse split διαμορφώνεται στα 2.150 ευρώ. Η Eurobank προχώρησε επίσης σε δύο reverse split: το πρώτο, το 2013 (1 νέα για κάθε 10 παλαιές) και το δεύτερο το 2015 (1 νέα για κάθε 100 παλαιές). Η μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πρέπει να ενισχυθεί κατά 168.100% για να φτάσει τα επίπεδα του 2011, όταν η μετοχή της τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα επίπεδα των 300 ευρώ. Η ΕΤΕ έχει προχωρήσει σε δύο reverse split, επίσης το 2013 (1ν/10π) και το 2015 (1ν/10π). Καλύτερη η εικόνα για τη μετοχή της Alpha Bank, ωστόσο και εδώ πρέπει να σημειωθεί μια εξωπραγματική άνοδος κατά 2.900% για να ανέλθει από το 1,76 ευρώ που βρίσκεται σήμερα στα 50 ευρώ που ήταν το καλοκαίρι του 2011.

Στην πράξη πρόκειται για μη ανακτήσιμες απώλειες, καθώς οι παλαιοί μέτοχοι έχουν χάσει τα κεφάλαιά τους όχι μία αλλά δύο φορές. Με την ανακεφαλαιοποίηση του 2013 οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών υπέστησαν τεράστιες απώλειες, ωστόσο, με εξαίρεση τη Eurobank που είχε περάσει στον έλεγχο του κράτους, οι άλλες τρεις διατηρούσαν κάποιες αμυδρές ελπίδες να ανακτήσουν τις απώλειες μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων στην περίπτωση που η ελληνική οικονομία επανερχόταν σε ισχυρή ανοδική πορεία. Οι ελπίδες αυτές έσβησαν οριστικά με την τρίτη ανακεφαλαιοποίηση, με την οποία οι παλαιοί μέτοχοι των τραπεζών έχασαν δεύτερη φορά τα κεφάλαιά τους και τα warrants απαξιώθηκαν πλήρως. Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2014 η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είχε ανέλθει στα 33,4 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Νοεμβρίου οι τιμές με τις οποίες πραγματοποιήθηκαν οι αυξήσεις κεφαλαίου αντιστοιχούν σε αξία 747 εκατ. για τους παλαιούς μετόχους.

Μεγάλος χαμένος επίσης το ΤΧΣ και κατ’ επέκτασιν οι φορολογούμενοι, καθώς χάθηκε –οριστικά– η αξία warrants που αποτιμώνταν σε 20 δισ. ευρώ! Σημειώνεται ότι το καλοκαίρι του 2014 η τότε διοίκηση του ΤΧΣ είχε εισηγηθεί την πώληση σε ξένους επενδυτές μέρους των warrants που είχε το Ταμείο, κίνηση που θα οδηγούσε στην ανάκτηση σημαντικού μέρους από τα 25 δισ. ευρώ που είχε τοποθετήσει στις τράπεζες στο πλαίσιο της 1ης ανακεφαλαιοποίησης. Ωστόσο η πρόταση απορρίφθηκε από την τότε κυβέρνηση Σαμαρά, καθώς η χώρα μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου ’14 εισήλθε σε περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας και αστάθειας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάρτιο του 2014 η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, ο Σύριζα, κατέθεσε πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση για την ιδιωτικοποίηση της Eurobank στην τιμή των 0,31 ευρώ ανά μετοχή κάνοντας λόγο «για χάρισμα των τραπεζών στα ξένα κερδοσκοπικά funds». Για την ιστορία, τον Νοέμβριο του 2015 οι νέες μετοχές της Eurobank διατέθηκαν σε ξένους επενδυτές, στο πλαίσιο της 3ης ανακεφαλαιοποίησης, στην τιμή του 0,01 ευρώ!

Πηγή: kathimerini.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text