Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Πιέσεις Τσίπρα σε Μέρκελ για πολεμικές αποζημιώσεις και Siemens

Πιέσεις Τσίπρα σε Μέρκελ για πολεμικές αποζημιώσεις και Siemens

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πιέσεις Τσίπρα σε Μέρκελ για πολεμικές αποζημιώσεις και Siemens

Με τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για «επικοινωνιακό πυροτέχνημα» ή για «ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης», ο Αλ. Τσίπρας ήγειρε το θέμα των γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα. Από το μαρτυρικό Κομμένο Αρτας, όπου 317 άνθρωποι σφαγιάστηκαν από τα στρατεύματα της Βέρμαχτ το πρωινό της 16ης Αυγούστου 1943, ο Πρωθυπουργός επέλεξε να ανοίξει το ζήτημα των διεκδικήσεων των γερμανικών αποζημιώσεων και επανορθώσεων για τις ναζιστικές θηριωδίες που συντελέστηκαν στη χώρα μας καλώντας τη γερμανική κυβέρνηση σε κλίμα συνεννόησης και καλής πίστης να «αναγνωρίσει ότι το θέμα είναι ανοιχτό και επιτέλους να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης». Παράλληλα η κυβέρνηση φέρεται αποφασισμένη να ανοίξει - μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής - και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Siemens ύψους 270 εκατ. ευρώ - τον οποίο άλλωστε ο κ. Τσίπρας έχει χαρακτηρίσει «απαράδεκτο» - με το σκεπτικό ότι όσα προέβλεπε η σχετική συμφωνία (του 2012) δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί πλήρως εκ μέρους της γερμανικής πλευράς.  

Στην κυβέρνηση, αν και γνωρίζουν την αρνητική θέση της γερμανικής πλευράς, εμφανίζονται αποφασισμένοι να καταβάλουν σθεναρές διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου η Γερμανία να προσέλθει στο τραπέζι του διαλόγου και αν αυτές αποτύχουν τότε να κινηθούν νομικά μέσω του Διαιτητικού Δικαστηρίου του άρθρου 28 της Συμφωνίας του Λονδίνου τής 27.2.1953 «περί εξωτερικών γερμανικών χρεών», του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, αλλά και των εθνικών δικαστηρίων, παρά το εμπόδιο της ετεροδικίας. «Μπούσουλας» σε αυτόν τον σχεδιασμό θα είναι το πόρισμα που προσφάτως εξέδωσε η Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα, το οποίο αναμένεται να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής εντός του δεύτερου δεκαπενθημέρου του Σεπτεμβρίου.    

Οπως διεμήνυσε ο κ. Τσίπρας, «η Ελλάδα θα πράξει ό,τι απαιτείται σε διπλωματικό πρωτίστως και αν χρειαστεί και σε νομικό επίπεδο προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το ιστορικό χρέος», δηλώνοντας ρητώς ότι «δεν πρόκειται για μια ευκαιριακή προσπάθεια που κρύβει πίσω της τη σκοπιμότητα της οικονομικής κρίσης», ούτε για «συμψηφισμό με την τρέχουσα οικονομική συγκυρία» ή «κάποια υποτιθέμενη ρεβάνς». Υπογράμμισε πάντως ότι «η Ελλάδα δεν ξεχνά την ιστορία της, τις σφαγές και τα εγκλήματα πολέμου του ναζιστικού στρατού και απαιτεί έμπρακτη αναγνώρισή τους από τη γερμανική κυβέρνηση έστω και με καθυστέρηση 73 ετών».

Οσον αφορά τις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης επεσήμανε ότι δεν θα γίνουν με προχειρότητα και με βιασύνη αλλά με σχέδιο, εθνική στρατηγική και ισχυρή νομική τεκμηρίωση. Λίγες ημέρες νωρίτερα μέσω Facebook είχε αναφερθεί στη συμπλήρωση 63 χρόνων από τη Συμφωνία του Λονδίνου με την οποία ολοκληρώθηκε η διαπραγμάτευση ανάμεσα στην αποδεκατισμένη από τον πόλεμο Γερμανία και στους πιστωτές της με διαγραφή του 60% του χρέους της. Αν και στην περίπτωση των γερμανικών οφειλών ο κ. Τσίπρας απέφυγε τους συμψηφισμούς, στην περίπτωση αυτή δεν δίστασε να θέσει ευθέως το θέμα του ελληνικού χρέους.

Στις επιφυλάξεις και στα ερωτήματα για το κατά πόσον είναι αποφασισμένη η κυβέρνηση να διεκδικήσει με αξιώσεις τις γερμανικές οφειλές ή αν το όλο θέμα εγείρεται τώρα για λόγους εσωτερικούς (αξιολόγηση, φοροεπιδρομή φθινοπώρου, συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ κ.τ.λ.), παράγοντες της κυβέρνησης αποσυνδέουν κατηγορηματικά το ένα θέμα από το άλλο προκρίνοντας το δίκαιο των ελληνικών διεκδικήσεων. Πίεση προς τη γερμανική πλευρά ασκείται και εσωτερικά καθώς ήδη το «αδελφό» κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Γερμανία, το Die Linke, πρότεινε τη σύσταση κοινής γερμανο-ελληνικής κοινοβουλευτικής επιτροπής «ώστε να βρεθεί λύση στο ανοικτό θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων». Πρόκειται για μια ιδέα που βρίσκει σύμφωνη και τη Βουλή των Ελλήνων, η οποία σκοπεύει να στείλει κλιμάκιο βουλευτών για να ενημερώσει το γερμανικό, όπως και άλλα κοινοβούλια, αλλά και να εγείρει το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στον ΟΗΕ και σε άλλα fora στην κατεύθυνση της διεθνοποίησής του. Σημειώνεται εξάλλου ότι στις 8 Σεπτεμβρίου αναμένεται να κριθεί από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετική με το θέμα των διεκδικήσεων αναφορά που κατέθεσαν αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης (ΠΕΑΕΑ).

Η τεκμηρίωση των διεκδικήσεων βασίζεται κατά κύριο λόγο στις εκθέσεις που έχουν συντάξει το 2014 η Ομάδα Εργασίας του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) και η Ειδική Επιτροπή του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους (ΓΛΚ):

Α' Παγκόσμιος Πόλεμος

Εναντι του καθορισθέντος για την Ελλάδα επανορθωτικού ποσού των 485.975.000 χρυσών μάρκων (Σχέδιο Young που κυρώθηκε με τη Συμφωνία της Χάγης τής 20.1.1930) έχει εισπραχθεί ποσό  7.275.380 χρυσών μάρκων. Η προκύπτουσα διαφορά των 478.699.620 χρυσών μάρκων αποτελεί την απαίτηση της Ελλάδας «εκ παλαιών επανορθώσεων», βάσει του κυρωθέντος με τη Συνθήκη της Χάγης Σχεδίου Young. Βάσει του ποσοτικού προσδιορισμού που αναλύεται στην Εκθεση της Ειδικής Επιτροπής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η απαίτηση αυτή κατά τον χρόνο σύνταξης της Εκθεσης (31.12.2014) ανέρχεται σε 9.189.270.837 ευρώ.

Β' Παγκόσμιος Πόλεμος

Οι αξιώσεις της Ελλάδας αφορούν: πολεμικές αποζημιώσεις για τις υλικές καταστροφές και διαρπαγές, πολεμικές επανορθώσεις των θυμάτων και των συγγενών τους, αποπληρωμή του κατοχικού δανείου και επιστροφή των κλεμμένων αρχαιολογικών θησαυρών και εκκλησιαστικών κειμηλίων. Σύμφωνα με την Εκθεση του ΓΛΚ οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας (βάσει της Συνδιάσκεψης των Παρισίων) ανέρχονται σε 6.741.070.692 δολάρια ΗΠΑ του 1938. Με έτος έναρξης απαιτήσεων το 1946 και ημερομηνία λήξης των απαιτήσεων στις 31.12.2014, οπότε και συντάχθηκε η έκθεση του ΓΛΚ, προκύπτει ότι το σύνολο του υπολοίπου των καθαρών απαιτήσεων της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας ανέρχεται σε 309.498.827.179,51 ευρώ (χωρίς τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών, από τη βύθιση εμπορικών πλοίων, από την αφαίρεση χρυσού, από το κατοχικό δάνειο, από την καταστροφή ιδιωτικών περιουσιών κ.τ.λ.).   

Το πόρισμα στηρίζεται και σε μια δεύτερη εναλλακτική προσέγγιση του ύψους των απαιτήσεων που επιχείρησε το ΓΛΚ δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πλήρη καταγραφή κάθε κατηγορίας απαιτήσεων κυρίως από πλευράς αποδεικτικής ισχύος (που στηρίχθηκε σε επίσημα έγγραφα, λογιστικές εγγραφές, τραπεζικούς λογαριασμούς κ.τ.λ.). Ετσι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι καθαρές απαιτήσεις της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας, μετ' αφαίρεσιν των απολήψεων, ανέρχονται στις 31.12.2014 σε 171.442.057.838 ευρώ.

ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ

«Δεν έχουν προπαγανδιστικό χαρακτήρα οι προτάσεις που περιέχει το πόρισμα σχετικά με τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν» δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών Τρ. Μηταφίδης, εξηγώντας ότι η Ελλάδα ουδέποτε παραιτήθηκε των δίκαιων αξιώσεών της, παρά την παρελκυστική και  αδιάλλακτη στάση των γερμανικών κυβερνήσεων.

Αρχειακό υλικό

Κατοχικό δάνειο και αποζημιώσεις ιδιωτών

Βάσει του αρχειακού υλικού που συγκέντρωσε, η Επιτροπή του ΓΛΚ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας από το κατοχικό δάνειο ανέρχεται στις 31.12.2014 σε 10.344.859.092 ευρώ.   

Ομοίως κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας από αποθετικές ζημιές 1940-1944 ανέρχεται στις 31.12.2014 σε 33.873.928.462 ευρώ, ενώ η απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας από μείωση παραγόμενου προϊόντος 1940-1944 ανέρχεται στις 31.12.2014 σε 53.886.160.462 ευρώ.   

Οσον αφορά τη συνολική απαίτηση της Ελλάδας έναντι της Γερμανίας κατέληξε ότι αυτή ανέρχεται στις 31.12.2014 σε 269.547.005.854 ευρώ χωρίς τις απαιτήσεις για αποζημιώσεις από την απώλεια ανθρωπίνων ζωών ή αναπηριών κ.τ.λ., οι οποίες υπολογίστηκαν συνολικά σε 22.120.000.000 ευρώ χωρίς τους τόκους, ενώ σύμφωνα με μια δεύτερη εναλλακτική προσέγγιση η οποία περιλάμβανε όλα τα θύματα της Κατοχής, δηλαδή και τους θανάτους από λιμό και ασθένειες, το ποσό αυτό υπολογίστηκε σε  107.268.000.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά τίθεται με το πόρισμα και το θέμα της καταναγκαστικής εργασίας και των εγκλεισμών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Πηγή; tovima.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text