Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Δεν ξέρουν τι κτίρια έχει η Βουλή - Δεν υπάρχει περιουσιολόγιο-κτηματολόγιο

Δεν ξέρουν τι κτίρια έχει η Βουλή - Δεν υπάρχει περιουσιολόγιο-κτηματολόγιο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Δεν ξέρουν τι κτίρια έχει η Βουλή - Δεν υπάρχει περιουσιολόγιο-κτηματολόγιο

«Τάξη στο χάος» που επικρατεί στο περιουσιακό - ιδιοκτησιακό καθεστώς  των ακινήτων της Βουλής των Ελλήνων επιχειρεί να βάλει ο πρόεδρός της Ν. Βούτσης σε μια προσπάθεια εξορθολογισμού και εξοικονόμησης δαπανών. Το φιλόδοξο πρόγραμμα προβλέπει ακόμη εκσυγχρονισμό του κεντρικού κτιρίου της Βουλής και γενναίες παρεμβάσεις σε άλλα κτίρια ιδιοκτησίας της με στόχο την απαλλαγή από τα ενοίκια που καταβάλλει. Το ερώτημα που προκύπτει αβίαστα είναι: Πώς γίνεται να υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στα περιουσιακά στοιχεία της Βουλής των Ελλήνων; Η απάντηση θα δοθεί εν καιρώ, όταν θα αποσαφηνιστεί πλήρως το θολό τοπίο μέσω του περιουσιολογίου - κτηματολογίου που βρίσκεται υπό διαμόρφωση. Το βέβαιον είναι πως «ούτε ίχνος της περιουσίας της Βουλής δεν είναι πουθενά καταγεγραμμένο και άρα δεν έχει ούτε νομική υπόσταση για να το διεκδικήσει η Βουλή», όπως έχει δηλώσει ο κ. Βούτσης.

Ενδεικτικό του ιδιοκτησιακού «αλαλούμ» που επικρατεί είναι το κτίριο  επί της οδού Μητροπόλεως, το οποίο, αν και είναι αγορασμένο εξ ολοκλήρου με χρήματα της Βουλής, ανήκει στην... Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. Εξίσου ενδεικτική είναι και η περίεργη υπόθεση των 80 στρεμμάτων στη Βόρεια Αττική τα οποία φέρεται να είχαν παραχωρηθεί πριν από τρεις δεκαετίες στην Βουλή από παρακείμενο δήμο, όπου μάλλον έχουν επιστρέψει, και προορίζονταν για ανέγερση κτιρίων, για τα οποία μάλιστα βρέθηκαν φάκελοι για μελέτες ύψους 1,5 εκατ. ευρώ! Αυτές και πολλές άλλες υποθέσεις βρίσκονται υπό έλεγχο και βεβαίως συνεχίζεται η ανεύρεση μέσω των υποθηκοφυλακείων και καταγραφή των ακινήτων που ανήκουν στη Βουλή. Στόχος είναι η δημιουργία περιουσιολογίου, ενώ αναμένεται να δημιουργηθεί ειδική Διεύθυνση Περιουσιολογίου - Κτηματολογίου προκειμένου να αποκτήσει η Βουλή πλήρη έλεγχο. «Δεν ξέρουμε αν κάποιο ακίνητο της Βουλής είναι κατά παραχώρηση, δεν ξέρουμε αν είναι συνιδιοκτησία, δεν ξέρουμε απολύτως τίποτα. Μιλάμε για πραγματικό χάος» αναφέρει ανώτατος κοινοβουλευτικός παράγοντας.  

Ο στόχος που έχει μπει είναι μέσα στα επόμενα τρία-τέσσερα χρόνια οι υπηρεσίες της Βουλής που είναι διάσπαρτες να είναι μόνο σε ιδιόκτητα κτίρια. Αυτή τη στιγμή η Βουλή μισθώνει κτίρια στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 11, στην οδό Σέκερη 1Α, στην οδό Βουλής 4 και στην οδό Πινδάρου. Ηδη υπήρξε επαναδιαπραγμάτευση των ενοικίων, τα οποία μειώθηκαν, ενώ ήδη απελευθερώθηκε το ενοικιαζόμενο κτίριο επί της λεωφόρου Αμαλίας 14. Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι για το 2016 το σχετικό κονδύλι για ενοίκια είναι 3.477.000 ευρώ (κατά 323.000 ευρώ λιγότερα από το 2015). Παράλληλα βρίσκεται στην τελική ευθεία το πρόγραμμα προετοιμασίας των παρεμβάσεων στην κτιριακή υποδομή που διαθέτει η Βουλή συνολικού ύψους 20 εκατ. ευρώ, τα οποία έχουν ήδη προϋπολογιστεί. Συγκεκριμένα πρόκειται για τις εξής παρεμβάσεις:  

 Στο κτίριο επί της οδού Φιλελλήνων (1.500 τ.μ.). Οι σχετικές μελέτες είναι έτοιμες και οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν ως το τέλος του χρόνου. Πρόκειται για ανακατασκευή του κτιρίου ύψους 4,5 εκατ. ευρώ, έργο το οποίο θα συγχρηματοδοτηθεί και μέσω ΕΣΠΑ.

 Στο κτίριο επί της οδού Βουλής 49 (800 τ.μ.). Η άδεια έχει ήδη εκδοθεί και πρόκειται για μια μεγάλη παρέμβαση καθώς ουσιαστικά το κτίριο θα οικοδομηθεί εξαρχής με όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

 Στο πρώην Καπνεργοστάσιο της οδού Λένορμαν, όπου στεγάζονται η Βιβλιοθήκη της Βουλής και η Μπενάκειος Βιβλιοθήκη, αναμένονται ριζικές τεχνικές παρεμβάσεις για τη στατικότητα των χώρων του υπογείου και του ισογείου, ενώ θα διαμορφωθεί και το αίθριο ως χώρος εκδηλώσεων. Ηδη ολοκληρώθηκε το στέγαστρο.

 Στην Μπενάκειο Βιβλιοθήκη, στην Παλαιά Βουλή, όπου θα ανακατασκευαστούν οι εγκαταλελειμμένοι από τη δεκαετία του '90 χώροι για να υποδεχθούν και πάλι τη βιβλιοθήκη που στεγάζεται προσωρινά στο πρώην Καπνεργοστάσιο.  

Στο πλαίσιο των δράσεων αυτών προβλέπεται και σειρά παρεμβάσεων στο κεντρικό κτίριο της Βουλής των Ελλήνων στο Σύνταγμα. Οι παρεμβάσεις αυτές αφορούν τον πλήρη ενεργειακό εκσυγχρονισμό του ιστορικού κτιρίου ύψους 2,5 εκατ. ευρώ (ενεργειακά εξωτερικά κουφώματα, μονώσεις, σύγχρονες μονάδες ψύξης - θέρμανσης κ.τ.λ.), το σύστημα πυρανίχνευσης (200.000 ευρώ) και τη στέγη του Κοινοβουλίου (500.000 ευρώ).

Εξοικονόμηση

«Κόφτης» δαπανών

Εξοικονόμηση δαπανών ύψους 4.497.033 ευρώ έχει καταφέρει εδώ και έναν χρόνο η Βουλή των Ελλήνων, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Βούτσης. Συγκεκριμένα:  

 Από τη μείωση της αποζημίωσης των βουλευτών εξοικονομήθηκαν 2.054.000 ευρώ και επιπλέον 106.000 ευρώ από τη δαπάνη της υγειονομικής τους περίθαλψης.

 Το επίδομα οργάνωσης γραφείου βουλευτών μειώθηκε κατά 314.626 ευρώ.

Από την ετήσια μείωση ύψους 655.000 ευρώ από την επαναδιαπραγμάτευση του leasing των βουλευτικών αυτοκινήτων.

 Επίσης, 272.850 ευρώ εξοικονομήθηκαν στη σταθερή τηλεφωνία και 64.000 ευρώ στην κινητή τηλεφωνία.

 Στον τομέα των μισθωμάτων κτιρίων, από την παύση και την αναπροσαρμογή αυτών των μισθωμάτων αλλά και από τη μίσθωση νέων χώρων προέκυψε συνολική μείωση δαπανών κατά 555.701 ευρώ.

 Ενώ με τη μη ανανέωση συμβάσεων με τα συνεργεία καθαρισμού οι δαπάνες στον τομέα της καθαριότητας μειώθηκαν κατά 474.855 ευρώ.

πηγή: tovima.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text