Αρχική | Πολιτική | Εξωτερική Πολιτική | Α. Τσίπρας: Οι ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό

Α. Τσίπρας: Οι ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Α. Τσίπρας: Οι ευρωπαίοι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους στο προσφυγικό

Να τηρήσουν τις υποσχέσεις και τις δεσμεύσεις τους για παροχή βοήθειας στην Ελλάδα σε ότι αφορά την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αδιαφορώντας για το πολιτικό κόστος, κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας πως διαφορετικά, διακυβεύεται το μέλλον της ΕΕ.

Σε συνέντευξή του στην Wall Street Journal, ο Έλληνας πρωθυπουργός, που την Πέμπτη μίλησε και στην 71η Γενικής Συνέλευση του ΟΗΕ, χαρακτήρισε τη Γερμανία ως τον πιο σημαντικό του σύμμαχο στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαχειριστεί το κύμα μετανάστευσης ανθρώπων από τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη.

«Η Άγκελα Μέρκελ πληρώνει το κόστος των γενναίων πολιτικών αποφάσεων που πήρε το περασμένο έτος. Όμως η κ. Μέρκελ πήρε αυτές τις αποφάσεις ως Ευρωπαία ηγέτης, διαφορετικά η Ευρώπη θα ήταν απόλυτα διασπασμένη» είπε ο κ. Τσίπρας, σχολιάζοντας την σημαντική πτώση που καταγράφουν τα ποσοστά δημοφιλίας της Γερμανίδας καγκελαρίου, η οποία δέχεται σφοδρή κριτική για την πολιτική της στο μεταναστευτικό.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της προσφυγικής κρίσης, υποδεχόμενη χιλιάδες πρόσφυγες καθημερινά, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε αισθητά από τη στρατηγική της ΕΕ και την συμφωνία με την Τουρκία. Στην Ελλάδα βρίσκονται παγιδευμένοι περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι, σημειώνει το άρθρο και τονίζεται ότι έως τώρα η χώρα καθυστερεί με την διαδικασία επιστροφής των μεταναστών στην Τουρκία, κάτι το οποίο φαίνεται να παραδέχτηκε και ο Έλληνας πρωθυπουργός.

«Πρέπει να εφαρμόσουμε τη συμφωνία στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών. Πρέπει να εξετάσουμε ένα προς ένα, ad hoc, κάθε αίτημα ασύλου», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε τα ευρωπαϊκά κράτη να επιταχύνουν τη διαδικασία της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα και να μην υιοθετούν ξενοφοβικές και ακραίες ατζέντες.

«Εάν υπό την πίεση της άκρας δεξιάς και του λαϊκισμού υποχωρήσουμε τότε θα χάσουμε τα πάντα. Αν υιοθετήσεις την ατζέντα τους, στο τέλος της μέρας ο λαός δεν θα σε προτιμήσει. Θα εμπιστευτεί αυτούς, γιατί ο λαός προτιμά εκείνους που παραμένουν αυθεντικοί», τόνισε.

Οικονομική κρίση

Σχολιάζοντας τις προσπάθειες της χώρας για μείωση του χρέους από τους δανειστές, κάτι στο οποίο βρίσκει απέναντι τη Γερμανία, η οποία προετοιμάζεται για εκλογές το επόμενο έτος, ο κ. Τσίπρας είπε: «Αυτό δεν είναι δίκαιο, κάθε κράτος μέλος στην ΕΕ κάποια στιγμή περνά από τη διαδικασία των εκλογών. Σέβομαι τα εσωτερικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Γερμανία και με προβληματίζει πολύ η κατάσταση, αλλά δεν νομίζω ότι αυτό είναι μια σοβαρή δικαιολογία».

Σχετικά με το ρόλο του ΔΝΤ, το οποίο έχει δώσει το «πράσινο φως» για το πρόγραμμα διάσωσης, χωρίς να έχει εκταμιεύσει κάποια κεφάλαια γι’αυτό, ζητώντας συγκροτημένα μέτρα, ο Έλληνας πρωθυπουργός λέει: «Έπειτα από επτά χρόνια για πρώτη φορά αυτό το δίλημμα είναι στο τραπέζι. Το ζήτημα δεν είναι εάν οι “τεμπέληδες Έλληνες” έχουν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις τους. Το δίλημμα είναι για την Γερμανία και τα υπόλοιπα κράτη εάν θέλουν το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Γι' αυτό το λόγο πρέπει να αποφασίσουν, ή θα έχουν το ΔΝΤ μαζί τους και θα υιοθετήσουν συγκεκριμένα και συγκροτημένα μέτρα ή θα πρέπει να ζήσουν με την ιδέα ότι το ΔΝΤ δεν θα συμπλεύσει μαζί τους και τότε θα πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες τους πως θα συνεχίσουν με αυτό τον βηματισμό».

Η δεύτερη αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Οκτωβρίου και τότε τα μέτρα ελάφρυνσης τους χρέους θα συγκεκριμενοποιηθούν μέχρι το τέλος του 2016, ώστε η Ελλάδα να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Η συμμετοχή μας στο QE θα είναι το κλειδί για να προσελκύσουμε επενδυτές. Όλοι ξέρουν ότι ο κίνδυνος του Grexit πέρασε όπως και η κρίση», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε το μεγάλο δίλλημα στο οποίο βρέθηκε όταν αποφάσισε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι του 2015, εξήγησε ωστόσο, πως η διαδικασία των διαπραγματεύσεων αποτέλεσε ένα πολύτιμο μάθημα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τη διεθνή κοινότητα. «Προσπαθήσαμε να πάρουμε κάτι που ήταν αδύνατο για τους εταίρους μας να μας προσφέρουν. Όχι επειδή τα αιτήματά μας ή τα επιχειρήματά μας δεν ήταν δίκαια, ήταν αρκετά δίκαια, αλλά διότι η ισορροπία δυνάμεων δεν έκλινε προς τα εμάς. Όμως η μάχη ήταν χρήσιμη διότι άλλαξε τον τρόπο που άλλα κράτη έβλεπαν την Ελλάδα». Πριν την «μάχη» οι Έλληνες ήταν οι «τεμπέληδες, που έπρεπε να μάθουν πως να ζουν ανάλογα με τα συγκεκριμένα στάνταρτ. Τώρα η αίσθηση είναι πως ο ελληνικός λαός υπέφερε πολλά και έχουν κάνει ήδη πολλά», κατέληξε.

Πηγή: cnn.gr

19

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text