Αρχική | Πολιτική | Τι έφερε τελικά στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα για το χρέος

Τι έφερε τελικά στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα για το χρέος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι έφερε τελικά στην Αθήνα ο Μπ. Ομπάμα για το χρέος

Toυ Ηλία Μπενέκου

Με μια «καλησπέρα» στα ελληνικά επέλεξε να αρχίσει τις δηλώσεις του ο Μπ. Ομπάμα, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλ. Τσίπρα που δόθηκε αμέσως μετά τη συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κίνηση αυτή θα μπορούσε να περιγραφεί και ως δηλωτική των προθέσεων του Αμερικανού προέδρου να στηρίξει την ελληνική προσπάθεια στον τομέα της οικονομίας και των μεταρρυθμίσεων και να ασκήσει πίεση στην κατεύθυνση της ρύθμισης του ελληνικού χρέους και μάλιστα στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Από την πλευρά του ο Αλ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία να στείλει τα δικά του μηνύματα -κυρίως προς το Βερολίνο- υπενθυμίζοντας με νόημα και μάλιστα παρουσία του πλανητάρχη, ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται».

«Ξέρω ότι τα πράγματα ήταν πάρα πολύ δύσκολα για οικογένειες, συνταξιούχους, ανέργους. Η κρίση δεν είναι αφηρημένη έννοια αντέστρεψε εκ βάθρων ζωές και καθημερινότητες χιλιάδων ανθρώπων», δήλωσε ο Μπ. Ομπάμα, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που βιώνει ο ελληνικός λαός. Αναγνωρίζοντας πως η Ελλάδα προχώρησε σε δύσκολες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πλέον βρίσκεται στον σωστό δρόμο ο Αμερικανός πρόεδρος παρείχε στήριξη για το θέμα του χρέους, τονίζοντας ότι είναι η στιγμή για να γίνει αυτό. «Θα συνεχίσω να ενθαρρύνω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν ό,τι απαιτείται, για να επιστρέψει η χώρα στην ανάκαμψη... Τώρα που η ελληνική οικονομία είναι σε τροχιά ανάπτυξης, είναι η κατάλληλη στιγμή για τη διευθέτηση του χρέους», υπογράμμισε ο κ. Ομπάμα. «Η λιτότητα δεν μπορεί να είναι συνταγή ανάπτυξης», πρόσθεσε με νόημα, τονίζοντας ότι οι Έλληνες πρέπει να δουν βελτίωση στην καθημερινή τους ζωή. «Το ΔΝΤ είπε ότι η ελάφρυνση χρέους είναι ζωτικής σημασίας και εγώ θα παροτρύνω προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Ομπάμα, ξεκαθαρίζοντας πως «όλοι θέλουν ο ελληνικός λαός να ευημερεί είναι καλό για την Ε.Ε., τις ΗΠΑ και εν τέλει για τον κόσμο».

Ο Αμερικανός πρόεδρος μάλιστα έστειλε και μήνυμα προς τις χώρες του βορρά (κυρίως προς το Βερολίνο) για την απροθυμία που δείχνουν στο συγκεκριμένο ζήτημα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Μπ. Ομπάμα παράλληλα, επισήμανε και την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, υπογραμμίζοντας πως ο δρόμος παραμένει δύσκολος για την Ελλάδα, ωστόσο οι Έλληνες έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρνουν στα δύσκολα. Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αναφερθεί στην ανάγκη των μεταρρυθμίσεων και νωρίτερα, κατά τη διάρκεια της υποδοχής του από τον Αλ. Τσίπρα στο Μαξίμου.

Εκφράζοντας την ελπίδα, δεδομένης της φετινής ανάπτυξης «να χτίσουμε πάνω σε αυτή», τόνισε ότι μαζί με αυτή την ανάπτυξη και τις μεταρρυθμίσεις που «δεν είναι εύκολες αλλά απαραίτητες» θα υπάρξει πρόοδος στην ανταγωνιστικότητα της χώρας. Έστειλε μάλιστα ένα ακόμη μήνυμα για επενδύσεις στη χώρα μας, σημειώνοντας εμφατικά, πως «πολλοί επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα ευκαιρίες».

Ο Αλ. Τσίπρας για το χρέος 

Το θέμα του χρέους έθεσε από την πρώτη στιγμή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός, επιμένοντας μάλιστα ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». «Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της. Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα και ο ελληνικός λαός βρέθηκαν τα τελευταία χρόνια αντιμέτωποι με τις πιο σκληρές συνέπειες της κρίσης. Αντιμετωπίσαμε ένα πρόγραμμα καταστροφικής λιτότητας που όξυνε αντί να λύσει τα προβλήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Παρά τις πληγές μας, σήμερα στεκόμαστε όρθιοι», σημείωσε και πρόσθεσε ότι η χώρα έχει επιστρέψει στην ανάπτυξη, μειώνεται η ανεργία και αποκαθίσταται η εμπιστοσύνη στις προοπτικές της οικονομίας.

Στέλνοντας μήνυμα στον «βορρά», ο κ. Τσίπρας σημείωσε με νόημα πως «η επιμονή της ευρωπαϊκής ηγεσίας στην πολιτική της λιτότητας κρατά τις ευρωπαϊκές ηγεσίες εγκλωβισμένες στη στασιμότητα, προκαλώντας προβλήματα». Εξέφρασε ωστόσο την αισιοδοξία του, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ότι η Αγκ. Μέρκελ θα πεισθεί τελικώς για τα ελληνικά αιτήματα, αφενός γιατί πρόκειται για την υλοποίηση συμφωνίας που υπάρχει από πέρυσι και αφετέρου γιατί -όπως είπε- πρόκειται για πολιτικό με αίσθημα ευθύνης για όλη την Ευρώπη.

Εκτός από το θέμα του χρέους, όπως ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός, με τον Μπ. Ομπάμα συζήτησαν επίσης «τις προοπτικές που ανοίγονται, ώστε η Ελλάδα -με τη σημαντική ναυτιλιακή της δύναμη- να καταστεί διαμετακομιστικό κέντρο εμπορίου, μεταφορών και ενέργειας, που θα ενώνει την Ευρώπη με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική».

Επί τάπητος βρέθηκαν ακόμη τα σημαντικά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αναβαθμίζουν τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, όπως οι αγωγοί φυσικού αερίου TAP και IGB, η αναβάθμιση του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και η σχεδιαζόμενη πλωτή μονάδα αποθήκευσης και επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Προς το Βορρά...

Ο Αμερικανός πρόεδρος έστειλε και μήνυμα προς τις χώρες του βορρά (κυρίως προς το Βερολίνο) για την απροθυμία που δείχνουν στο συγκεκρι- μένο ζήτημα. «Για να μην αδικήσω κάποιες κυβερνήσεις του βορρά, να πω ότι και εκεί έχουν τις δικές τους πολιτικές και τους δικούς τους ψηφοφόρους, αλλά έχοντας δει όλα όσα έχουν αλλάξει στην Ελλάδα και όσα ο λαός έχει περάσει, τότε και οι δύο πλευρές μπορούν να καταλήξουν σε μια λύση μέσα στο επόμενο έτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οχι άλλη λιτότητα»

Το θέμα του χρέους έθεσε από την πρώτη στιγμή των δηλώσεών του ο πρωθυπουργός, επιμένοντας μάλιστα ότι «οι συμφωνίες πρέπει να τηρούνται». «Η οικονομία δεν αντέχει άλλη λιτότητα. Η ουσιαστική απομείωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, ο επανακαθορισμός των συμφωνηθέντων πλεονασμάτων για την περίοδο μετά τη λήξη του προγράμματος και η ένταξη και της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, είναι όλα όσα δικαιούται η Ελλάδα από την ίδια τη συμφωνία της με τους εταίρους της. Και ο χρόνος για να εκπληρωθούν είναι τώρα», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας

Πηγή : imerisia.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text