Αρχική | Άποψη | Συνεντεύξεις | Σιν Ενις: Με τη συνταγή ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα ξεχωρίσει σε λίγους τομείς που θα κάνουν τη διαφορά

Σιν Ενις: Με τη συνταγή ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα ξεχωρίσει σε λίγους τομείς που θα κάνουν τη διαφορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σιν Ενις: Με τη συνταγή ΟΟΣΑ η Ελλάδα θα ξεχωρίσει σε λίγους τομείς που θα κάνουν τη διαφορά

Από τον Λεωνίδα Στεργίου.   Η Ελλάδα έσπασε όλα τα ρεκόρ σε ταχύτητα δημοσιονομικής προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων. Ωστόσο, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, ύστερα από τρία μνημονίων και έξι χρόνια λιτότητας, βρίσκεται σε επίπεδα χωρών του Τρίτου Κόσμου. Μάλιστα, τελευταίες εκθέσεις διεθνών οργανισμών διαπιστώνουν ότι, παρά τη βελτίωση σε αρκετούς τομείς λόγω μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα δεν καταφέρνει να αυξήσει τη θέση της στη διεθνή κατάταξη, διότι οι άλλες χώρες, απλώς, τρέχουν πιο γρήγορα.

Η διαπίστωση αυτή ετέθη από την «Κ» στον επικεφαλής της ομάδας του ΟΟΣΑ, Σιν Ενις, που συνέταξε την έκθεση για την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας, η οποία περιλαμβάνει 356 συστάσεις για μεταρρυθμίσεις με συνολικό όφελος περίπου 414 εκατ. ευρώ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΟΟΣΑ και υπεύθυνος για την έκθεση, που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Αθήνα, απάντησε ότι οι μεταρρυθμίσεις αργούν να σταματήσουν την επιδείνωση της οικονομίας και ακόμη περισσότερο να φέρουν ανάκαμψη. Ομως είναι απαραίτητες για να «ξεκολλήσει» μια οικονομία.

Ειδικά για την ελληνική, λόγω του μικρού μεγέθους, ο ΟΟΣΑ έχει διαμορφώσει τη συνταγή ώστε η Ελλάδα να ξεχωρίσει σε λίγους τομείς, αλλά που θα κάνουν τη διαφορά. Σε αυτό πρέπει να επικεντρωθεί ο στρατηγικός σχεδιασμός, σύμφωνα με τον κ. Ενις.

Κάποτε οι εκθέσεις του ΟΟΣΑ έκαναν συστάσεις για μεταρρυθμίσεις με εκτιμώμενο όφελος μερικών δισ. Σήμερα το ποσό αυτό έχει πέσει στα 414 εκατ. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει σχεδόν τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων;

– Η οικονομική αξία της μεταρρύθμισης του κανονιστικού πλαισίου είναι σημαντική και προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι η κατάργηση περιττών ρυθμίσεων που περιορίζουν τον ανταγωνισμό μπορεί να επιφέρει σημαντικά οφέλη. Μια προσεκτική, συστηματική αναθεώρηση όλων των τομέων όπου υπάρχουν περιορισμοί μπορεί να έχει οφέλη. Πολλές φορές, όταν αθροίζονται μικρότερα οφέλη, μπορούν να έχουν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα στη δυναμική της οικονομίας και να φέρουν ουσιαστικές αλλαγές.

Πιστεύετε ότι αποτελεί κίνητρο για οποιαδήποτε κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος που συνδέεται με μεταρρυθμίσεις για ένα οικονομικό όφελος λιγότερο από 1 εκατ. ανά μέτρο που θα ψηφίσει;

– Δεν θεωρούμε ότι αυτή η βελτίωση των 414 εκατ. ευρώ από 356 μεταρρυθμίσεις είναι μικρή. Ειδικά εφόσον το εκτιμώμενο όφελος θα είναι 414 εκατομμύρια ετησίως και ότι οι εκτιμήσεις μας είναι συντηρητικές. Ο αριθμός αυτός είναι το σύνολο του εκτιμώμενου καταναλωτικού πλεονάσματος και του υψηλότερου τζίρου ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης των υφιστάμενων νομοθετικών φραγμών στον ανταγωνισμό. Τα αποτελέσματα όμως μπορούν να είναι πολύ μεγαλύτερα διότι εμείς κάναμε συντηρητικούς υπολογισμούς. Για παράδειγμα, εάν το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξηθεί κατά πολύ ως αποτέλεσμα της απομάκρυνσης της νομικής αβεβαιότητας που υπάρχει σήμερα, το εμπόριο θα μπορούσε να αυξηθεί κατά πολύ περισσότερο από τα 3,6 εκατομμύρια ευρώ που αναφέρουμε. Επιπλέον, μπορεί να υπάρξουν μεγάλα οφέλη στις επιχειρήσεις από τη μείωση των μη απαραίτητων ρυθμιστικών βαρών, κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί και που μπορεί να επιφέρει αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας.

Παρά την εφαρμογή πολλών από τις μεταρρυθμίσεις μέσα σε μια σύντομη περίοδο, η Ελλάδα δεν βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της όπως αναμενόταν. Γιατί συνέβη αυτό;

– Η μετάβαση από την ψήφιση των μεταρρυθμίσεων στην εφαρμογή τους ως νόμων, πλέον, και στην ανταπόκριση των επιχειρήσεων σε αυτές μπορεί να πάρει χρόνο. Δυστυχώς, η αντιστροφή μιας τάσης για χειροτέρευση δεν γίνεται αμέσως. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε τίποτα. Αντιθέτως, τώρα είναι η ώρα να αναλάβουμε δράση ώστε να βάλουμε τα νέα και καλύτερα θεμέλια για το μέλλον.

Ο ΟΟΣΑ λαμβάνει υπ’ όψιν του κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και αγοράς, καθώς τα περισσότερα από αυτά σχετίζονται με το μικρό τους μέγεθος; Ποια είναι τα οφέλη και οι προκλήσεις για μια μικρή αγορά όπως της Ελλάδας;

– Ναι, λαμβάνει υπ’ όψιν τα ειδικά χαρακτηριστικά της ελληνικής οικονομίας και των αγορών της κατά τη διαμόρφωση των συστάσεών του, περιλαμβανόμενου του μικρού τους μεγέθους. Το μικρό μέγεθος μπορεί από μιαν άποψη να δημιουργεί προκλήσεις, αλλά το μικρό είναι και όμορφο, διότι η οικονομική επιτυχία σε λίγους τομείς μπορεί να κάνει μεγάλη διαφορά ως προς το συνολικό αποτέλεσμα.

Εχετε εντοπίσει μεγάλο αριθμό κλειστών αγορών και επαγγελμάτων και αναφέρατε τη βελτίωση στην αγορά βιβλίων ύστερα από την εφαρμογή κάποιων μεταρρυθμίσεων. Εστιάζετε κυρίως στη λεγόμενη «ενιαία τιμή βιβλίου» για τη λιανική. Εχετε διερευνήσει εάν υπάρχει και «ενιαία χονδρική τιμή»;

– Η ομάδα του ΟΟΣΑ αντελήφθη ότι πράγματι η αγορά βιβλίων είναι περίπλοκη. Η αποστολή μας είναι να εξετάζουμε το ρυθμιστικό πλαίσιο και αυτό κάναμε, χωρίς να λαμβάνουμε υπ’ όψιν τις ιδιωτικές συναλλαγές.


Πηγή:kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text