Αρχική | Εταιρίες | Κλάδοι | Δημόσιοι Οργανισμοί | Tο λιμάνι του Βόλου έχει μεγαλύτερο συμβούλιο από του Αμβούργου

Tο λιμάνι του Βόλου έχει μεγαλύτερο συμβούλιο από του Αμβούργου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Tο λιμάνι του Βόλου έχει μεγαλύτερο συμβούλιο από του Αμβούργου

Από τον Μπέλλο Ηλία.   Από διοικητικό υδροκεφαλισμό έχουν πληγεί τα περισσότερα περιφερειακά λιμάνια της χώρας. Η αναντιστοιχία μεταξύ του αριθμού των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους και του αριθμού των εργαζομένων είναι τόσο εξόφθαλμη που για πολλούς προκαλεί την κοινή λογική. Πώς μπορεί μια ανώνυμη εταιρεία να έχει εννέα μέλη στο διοικητικό της συμβούλιο και μόλις επτά εργαζομένους;

Το φαινόμενο δεν είναι μεμονωμένο. Τουλάχιστον πέντε μεγάλα λιμάνια έχουν μικρότερο αριθμό προσωπικού από το πλήθος των μελών των διοικητικών συμβουλίων τους. Το γεγονός αποδίδεται σε κομματικούς διορισμούς του τελευταίου ενάμισι έτους. Απειλεί, όμως, την οικονομική τους βιωσιμότητα, η οποία με μεγάλη προσπάθεια τα προηγούμενα λίγα χρόνια επετεύχθη, αλλά και τις αναπτυξιακές τους προοπτικές, εξηγούν παράγοντες της ελληνικής λιμενικής βιομηχανίας.

Πολλά από τα λεγόμενα και «περιφερειακά λιμάνια διεθνούς ενδιαφέροντος» χρειάζονται, στο μεταξύ, στελέχωση με ειδικευμένο προσωπικό, που δεν έχει προχωρήσει εξαιτίας των μνημονιακών υποχρεώσεων της χώρας και της γενικότερης οικονομικής στενότητας. Ομως «σίγουρα δεν χρειάζονται πολυμελή διοικητικά συμβούλια, που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ισάριθμα ή και πολυπληθέστερα από αυτά του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς, αλλά και διεθνών κολοσσών, όπως το Hamburg Port Authority», εκτιμούν ναυτιλιακοί κύκλοι. Ο ΟΛΠ έχει πλέον έντεκα μέλη και περισσότερους από 1.100 εργαζομένους. Εννέα μέλη έχει όμως και ο Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (ΟΛΚΕ), αλλά και ο Οργανισμός Λιμένος Λαυρίου (ΟΛΛ). Μόνον που τα δύο αυτά λιμάνια έχουν προσωπικό μόλις 8 και 7 άτομα, αντίστοιχα. Αλλά αυτές είναι ίσως σχετικά ανώδυνες περιπτώσεις του ιδιότυπου ελληνικού «λιμενικού υδροκεφαλισμού». Ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) έχει 11 μέλη στο Δ.Σ., ίσως διότι εδώ απασχολούνται... 42 εργαζόμενοι. Ελευσίνα και Αλεξανδρούπολή είναι άλλα δύο λιμάνια με περισσότερα μέλη διοίκησης από προσωπικό.

Αλλά δεν ήταν πάντοτε αυτή η εικόνα. Ηταν στα μέσα του 2015 που η τότε κυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ προχώρησε τόσο στην αντικατάσταση παλαιότερων μελών διοίκησης στα περιφερειακά λιμάνια όσο και στην αύξηση του αριθμού τους. «Και πιθανόν να είχαμε πολύ περισσότερους διορισμούς εάν το 100% του μετοχικού κεφαλαίου τους δεν είχε περάσει στο ΤΑΙΠΕΔ, με αποτέλεσμα να τελούν έτσι υπό την έμμεση εποπτεία των δανειστών», εξηγούν τραπεζικές πηγές με συμβουλευτικό ρόλο στη διαδικασία αποκρατικοποιήσεων στο πρόσφατο παρελθόν.

Τώρα ο νέος υπουργός Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλής, μιλάει για νέες προσλήψεις ώστε να στελεχωθούν με πολιτικό προσωπικό τόσο το υπουργείο όσο και οι οργανισμοί λιμένων και τα λιμενικά ταμεία ανά την επικράτεια. Αποκάλυψε, μάλιστα, προ ολίγων ημερών πως έχει ζητήσει από τον πρόεδρο του ΑΣΕΠ την επίσπευση των προσλήψεων, προφανώς εργαζομένων και όχι... μελών διοίκησης. Η επιλογή της διαδικασίας προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ εξέπληξε τους παροικούντες την ελληνική λιμενική βιομηχανία, καθώς ανέμεναν πως αυτές οι κενές οργανικές θέσεις θα αποτελούσαν προορισμό για τη δεξαμενή των μετατασσόμενων από τον ΟΛΠ και τον ΟΛΘ εργαζομένων. Μετατάξεις που η δυνατότητά τους θεσπίστηκε από τη Βουλή το καλοκαίρι με πρωτοβουλία του απελθόντος υπουργού Θ. Δρίτσα, η οποία ανελήφθη στο πλαίσιο της προσπάθειας διαμόρφωσης συνθηκών εργασιακής ειρήνης ενόψει ιδιωτικοποίησης των δύο μεγάλων λιμανιών της χώρας τους.

Να σημειωθεί ότι οι 10 Οργανισμοί Λιμένων, εκτός του ΟΛΘ και, βέβαια, του ιδιωτικοποιημένου ΟΛΠ, είναι Α.Ε., αλλά η πλειονότητά τους παραμένει στο μητρώο φορέων γενικής κυβέρνησης, αναιρώντας στην πράξη τη διοικητική τους αυτοτέλεια. Το πρώτο εξάμηνο του 2015, για παράδειγμα, εκλήθησαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στην ΤτΕ, όταν το Δημόσιο συγκέντρωνε εναγωνίως ρευστότητα.


Πηγή:kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text