Αρχική | Πολιτική | Πολιτική - Ελλάδα | Ερντογάν: «Θα συζητήσουμε ξανά τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Ερντογάν: «Θα συζητήσουμε ξανά τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερντογάν: «Θα συζητήσουμε ξανά τη Συνθήκη της Λωζάννης»

Από τον Νίκο Στέλγια.   Θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συνθήκης της Λωζάννης έθεσε, εμμέσως πλην σαφώς, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προχωρώντας ένα βήμα πιο πέρα στη συζήτηση στην οποία σταθερά το τελευταίο διάστημα επανέρχεται.

Με νέες δηλώσεις του που βρίσκουν αντίκτυπο στον τουρκικό Τύπο, ο κ. Ερντογάν ισχυρίζεται ότι η Συνθήκη της Λωζάννης είναι ένα έγγραφο το περιεχόμενο του οποίου θα πρέπει να συζητηθεί.

Η φιλοκυβερνητική ενημερωτική ιστοσελίδα A Haber δημοσιεύει τις νέες δηλώσεις του προέδρου Ερντογάν. «Τι θα συμβεί εάν η Τουρκία παραμείνει απομακρυσμένη από τη Συρία και τις άλλες περιοχές;», αναρωτιέται ο πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος προσθέτει: «Σε αυτή την περίπτωση αυτές οι περιοχές θα είχαν γαλήνη και ασφάλεια;».

Στην συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν τονίζει: «Οι κανόνες που έθεσαν οι νικήτριες δυνάμεις του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου δεν έδιναν στην Τουρκία το δικαίωμα της επιβίωσης. Με τη Συνθήκη των Σεβρών η Τουρκία διαμελιζόταν σε 7-8 κομμάτια. Η Τουρκία δεν αποδέχθηκε αυτή τη διχοτόμηση και σχημάτισε τα σημερινά σύνορα. Η συζήτηση για τη Συνθήκη της Λωζάννης ξεκινά από αυτό το σημείο».

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει την τοποθέτησή του με τα εξής λόγια: «Φυσικά αντιμετωπίζουμε με ευχαρίστηση ότι κερδίσαμε στη Συνθήκη της Λωζάννης. (Ομως) η Λωζάννη δεν είναι μια συνθήκη που δεν μπορεί να συζητηθεί. Σε καμία περίπτωση δεν είναι ένα ιερό κείμενο. Και φυσικά θα τη συζητήσουμε».

 

«Εχω δικαίωμα λόγου»

Ο κ. Ταγίπ Ερντογάν υπογραμμίζει το εξής σημείο: «Θα εργαστούμε για να εξασφαλίσουμε κάτι καλύτερο. Ακόμη επιχειρούν να μας εγκλωβίσουν στη Λωζάννη. Να μας συγχωρέσουν. Εχω δικαίωμα λόγου. Θα καταβάλλουμε κάθε είδους προσπάθεια για να εξασφαλίσουμε τους στόχους του 2023. Γνωρίζουμε ότι θα πατήσουμε τον πόδι πολλών πλευρών. Θα αγγίξουμε πολλά συμφέροντα. Αυτό θα το πράξουμε μαζί σε κάθε περίπτωση. Είμαστε αποφασισμένοι να οδηγήσουμε την Τουρκία πιο πέρα».


Οι αντιδράσεις στην Αθήνα

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος απέφυγε χθες να τοποθετηθεί πάνω στο θέμα, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ανεπιβεβαίωτο δημοσίευμα». Διπλωματικές πηγές, πάντως, σχολίαζαν ότι «στον ολισθηρό δρόμο του αναθεωρητισμού, η Ελλάδα αντιπαρατάσσει την προσήλωση στη διεθνή νομιμότητα».

Ανησυχία αλλά και προβληματισμό εξέφρασε ο νέος τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κουμουτσάκος.


Πηγή: kathimerini.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text