Αρχική | Εταιρίες | Κλάδοι | Δημόσιοι Οργανισμοί | Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση τα ΕΛΤΑ

Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση τα ΕΛΤΑ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ένα βήμα πριν από την κατάρρευση τα ΕΛΤΑ

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

Αντιμέτωπα με την κατάρρευση βρίσκονται τα Ελληνικά Ταχυδρομεία που όπως έχει αποκαλύψει το Capital.gr το 2015 κατάφεραν να επιβιώσουν με δανεισμό ύψους 115 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Παρακαταθηκών & Δανείων. Το 2015 ο οργανισμός επέστρεψε σε ζημιές ύψους 10,2 εκατ. ευρώ από κέρδη 3,2 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το εννεάμηνο της φετινής χρονιάς οι ζημιές τοποθετούνται σε 37 εκατ. ευρώ (εάν δεν καταβληθεί η αποζημίωση της καθολικής υπηρεσίας).

Αυτό που εμποδίζει, ως ένα βαθμό, το πλήρες "ξήλωμα” του πουλόβερ της κρατικής εταιρείας- εκτός από την έμμεση κρατική ενίσχυση- είναι το δίκτυο καταστημάτων που καλύπτει και την πιο απομακρυσμένη περιοχή (καθολική υπηρεσία). Αλλά και το γεγονός ότι έχει λαμβάνειν 150 εκατ. ευρώ από την κρατική επιδότηση από την καθολική υπηρεσία για το διάστημα 2013-2015. Ωστόσο, τα "χτυπήματα" που δέχεται ο οργανισμός είναι αλλεπάλληλα.

Πριν από την κατάρρευση

Η απόρριψη, έστω για τυπικούς λόγους, από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών - Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ) του αιτήματος των ΕΛΤΑ για την αποζημίωση ύψους 150 εκατ. ευρώ από την καθολική υπηρεσία το διάστημα 2013-2015, καθιστά την κατάσταση πιο περίπλοκη. Και αυτό δεδομένου ότι δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση είτε από την κυβέρνηση είτε από το υπουργείο Υποδομών εάν, τελικά, το ποσό αυτό εισρεύσει στα ΕΛΤΑ.

Και τη στιγμή που τα ΕΛΤΑ αναζητούν εναγωνίως έσοδα, χάνουν σημαντικά έργα, για τυπικούς λόγους, όπως η ταχυμεταφορά των δικαιολογητικών των διαβατηρίων προϋπολογισμού 10,8 εκατ. ευρώ και η αποστολή των λογαριασμών της ΕΥΔΑΠ (αρχικού προϋπολογισμού 10 εκατ. ευρώ).

Ψυχροπολεμικό κλίμα

Όλα αυτά όταν οι σχέσεις των εργαζομένων με τη διοίκηση της κρατικής εταιρείας (πρ. Φρ. Σταυράκη, δ/νων σύμβ. Γ. Ζαρολιάγκης), η οποία δεν έχει συμπληρώσει ούτε χρόνο, είναι ψυχροπολεμικές. Είναι ενδεικτικό ότι κατά την συνεδρίαση της περασμένης Παρασκευής των ΕΛΤΑ, υπήρξε.. .κλεφτοπόλεμος μεταξύ της διοίκησης και των εργαζομένων οι οποίοι προσπάθησαν να παρέμβουν στη διαδικασία για ενημερώσουν τα μέλη του δ.σ.

Ωστόσο, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ταχυδρομικών, "η Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος αρνήθηκαν την παρέμβαση και ανέβαλαν για μια ώρα την έναρξη της συνεδρίασης του Δ.Σ. Αποχώρησαν στα γραφεία τους καλώντας εις μάτην και τα παρευρισκόμενα Στελέχη να πράξουν το ίδιο. Κανείς όμως δεν τους ακολούθησε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων άρχισαν να ενημερώνουν τους παρευρισκόμενους.  Δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά έως ότου κάνει την εμφάνισή της δύναμη της αστυνομίας που αποτελείτο και από άνδρες των ειδικών μονάδων της. Όπως μας πληροφόρησαν είχε ζητηθεί η εκκένωση του κτηρίου και διέρρεαν ότι εκκρεμούσε σχετική μήνυση από τη Διοίκηση κατά όλων των παρευρισκομένων με την απειλή της προσαγωγής στο αυτόφωρο"

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΠΟΣΤ, η γραμματεία του δ.σ., μετά από αρκετές ώρες, ενημέρωσε τους εργαζόμενους ότι η συνεδρίαση έλαβε χώρα, τελικά, σε άλλο χώρο. Το γεγονός αυτό όμως, προκάλεσε αντιδράσεις που οδήγησαν την κα. Σταυράκη να ζητήσει από την Αστυνομία την εκκένωση του κτηρίου. Έτσι, οι συνδικαλιστές κάνουν λόγο για "πρώτη φορά αστυνομία στα ΕΛΤΑ" αλλά και για διοικητικό αυταρχισμό και οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές.

Στεγνώνουν από ρευστότητα

Τον περασμένο Φεβρουάριο ο κ.Ζαρολιάγκης είχε σημειώσει ότι τα ΕΛΤΑ αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα ρευστότητας. Ωστόσο, παραμένει άγνωστο ποια μέτρα έχουν ληφθεί τη στιγμή που σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις του 2015, από τα 488 εκατ. ευρώ του Ενεργητικού των ΕΛΤΑ, οι ορκωτοί εκφράζουν είτε επιφύλαξη αδυναμίας γνώμης είτε γνώμη ότι τα κονδύλια δεν είναι ορθά για ποσό που αντιστοιχεί περίπου σε 400 εκατ. ευρώ του Ενεργητικού! Με άλλα λόγια, εάν οι επισφάλειες των ΕΛΤΑ είχαν αποτυπωθεί επακριβώς, οι ζημιές θα είχαν αγγίξει τη στρατόσφαιρα.


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text