Αρχική | Οικονομία | Ακίνητα | Εκτός επενδυτικού χάρτη παραμένει και το 2017 η αγορά ακινήτων της Αθήνας

Εκτός επενδυτικού χάρτη παραμένει και το 2017 η αγορά ακινήτων της Αθήνας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Εκτός επενδυτικού χάρτη παραμένει και το 2017 η αγορά ακινήτων της Αθήνας

Από τον ΝΙΚΟ ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ.      Στο «ναδίρ» αναμένεται να παραμείνουν και το 2017 οι προοπτικές προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στην αγορά ακινήτων της Αθήνας, είτε αυτές αφορούν την απευθείας απόκτηση ακινήτων, είτε την ανάπτυξή τους. Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έρευνα του Urban Land Institute (ULI), που πραγματοποιεί η PriceWaterHouseCoopers, η Αθήνα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση (29η μεταξύ 30 πόλεων), πίσω μόνο από τη Μόσχα, αναφορικά με το πόσο ελκυστικός προορισμός είναι για τους ξένους επενδυτές. Πρόκειται για εικόνα παρόμοια με εκείνη που είχε παρατηρηθεί και στην περυσινή έρευνα του ULI (για τις προοπτικές του 2016), καθώς και τότε η Αθήνα είχε βρεθεί στην προτελευταία θέση της σχετικής κατάταξης.

«Δεν έχουμε επενδύσει στην ελληνική αγορά ακινήτων. Εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ και ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε ότι μπορεί κάτι τέτοιο όντως να συμβεί, δεν παύει να υφίσταται ως προοπτική». Αυτή ήταν μία από τις απαντήσεις ενός ξένου επενδυτή, που εκλήθη να τοποθετηθεί για τις επενδυτικές προοπτικές της ελληνικής αγοράς ακινήτων για το 2017. Ο ίδιος συμπληρώνει ότι το αν θα επενδύσει κανείς στην Ελλάδα εξαρτάται από το μέγεθος του επενδυτικού ρίσκου που είναι διατεθειμένος να αναλάβει.

Ενδεικτικό της αρνητικής εικόνας που έχουν διαμορφώσει οι ξένοι επενδυτές για την εγχώρια αγορά ακινήτων είναι και το γεγονός ότι προτιμούν να απέχουν από αυτήν, παρότι οι τιμές των επαγγελματικών ακινήτων (κτίρια γραφείων κι εμπορικά καταστήματα) έχουν υποχωρήσει κατά 52% από το ανώτατο σημείο στο οποίο είχαν βρεθεί το 2007 και μέχρι σήμερα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank Property Services, τα οποία επικαλούνται οι ερευνητές. Το επιχειρηματικό και καταναλωτικό κλίμα παραμένει υποτονικό, ενώ ένας από τους εγχώριους επενδυτές επισήμανε και το προσφυγικό ζήτημα, όπου, παρά τη σημαντική βελτίωση που καταγράφηκε κατά το τελευταίο 12μηνο, εξακολουθεί να προξενεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα στους επενδυτές.

Οι αισιόδοξοι

Πάντως, δεν λείπουν και οι πιο αισιόδοξες φωνές. Σύμφωνα με επενδυτή, κατά τους επόμενους 6 - 9 μήνες αναμένεται αύξηση των τιμών πώλησης και ανάκαμψης των ενοικίων, καθώς η χώρα καθίσταται περισσότερο «δυτική» και μοντέρνα. Παράλληλα, πολλοί επενδυτές εξετάζουν την απόκτηση χαρτοφυλακίων μη εξυπηρετούμενων δανείων και τρόπους να τοποθετηθούν σε πολλές επιχειρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι στην προ διετίας έρευνα, η Αθήνα είχε βρεθεί στην πέμπτη θέση της πανευρωπαϊκής λίστας, καθώς οι επενδυτές θεωρούσαν ότι η χώρα εισερχόταν σε αναπτυξιακή τροχιά. Στη συνέχεια διενεργήθηκαν οι εκλογές του 2016, με αποτέλεσμα η αισιοδοξία αυτή να χαθεί εντελώς «έπειτα από έναν χρόνο πολιτικού και οικονομικού χάους, όπου η έξοδος από το ευρώ αποφεύχθηκε χάρις σε φρενήρεις διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής», όπως αναφερόταν χαρακτηριστικά στην έρευνα του 2016.

Πηγή:kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text