Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Ξαφνική εμπλοκή στο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Ξαφνική εμπλοκή στο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ξαφνική εμπλοκή στο σχέδιο απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ

Από την ΧΡΥΣΑ ΛΙΑΓΓΟΥ.     Απροσδόκητη τροπή, που μπορεί να οδηγήσει σε ναυάγιο όλο το σχέδιο, πήρε η υπόθεση της απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Χθες, κατά τη διάρκεια της έκτακτης γενικής συνέλευσης για την έγκριση της προβλεπόμενης από τον νόμο εταιρείας συμμετοχών στην οποία θα μεταβιβαστεί το 51% του ΑΔΜΗΕ, το ΤΑΙΠΕΔ υπέβαλε αίτημα αναβολής για τις 17 Ιανουαρίου.

Οι λόγοι που επικαλέστηκε το ΤΑΙΠΕΔ (στο αίτημα συναίνεσε και το υπουργείο Οικονομικών ως βασικός μέτοχος) δεν γνωστοποιήθηκαν στη γενική συνέλευση. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ το απέδιδαν σε καθαρά τυπικούς λόγους και στο γεγονός ότι την ίδια ώρα βρισκόταν σε εξέλιξη συνεδρίαση του Δ.Σ. με αποτέλεσμα να μην μπορεί να παρευρεθεί στη γενική συνέλευση της ΔΕΗ εκπρόσωπος της διοίκησης. Προφανώς πρόκειται για πρόσχημα, καθώς ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν παρών στη συνέλευση, ψήφισε επί όλων των άλλων θεμάτων της ημερήσιας διάταξης.

Η εμπλοκή οφείλεται στο πολύπλοκο σχήμα της απόσχισης που διαμορφώθηκε με καθαρά πολιτικά κριτήρια, παραβλέποντας σοβαρές παραμέτρους, όπως η επίπτωση που έχει στην αξία τόσο της ΔΕΗ όσο και του νέου ΑΔΜΗΕ που θα έχει υπό τον έλεγχό του την ανάπτυξη και λειτουργία του ηλεκτρικού συστήματος της χώρας. Σοβαρά νομικά και άλλα προβλήματα που είχε το σχέδιο Σκουρλέτη και είχαν επισημανθεί από την πρώτη στιγμή φαίνεται να μην έχουν βρει λύση μέχρι σήμερα. Ετσι, κινδυνεύει να οδηγηθεί σε αδιέξοδο. Σημειώνεται ότι το μνημόνιο προβλέπει ρητά πως εάν εντός του Ιανουαρίου δεν διαπιστωθεί επαρκής πρόοδος, τότε θα πρέπει να πωληθεί το 100% του ΑΔΜΗΕ.

Η εξέλιξη δημιουργεί μείζον θέμα ενόψει της αξιολόγησης και σύμφωνα με πληροφορίες σε διαβουλεύσεις βρίσκονται από χθες όλοι οι εμπλεκόμενοι με στόχο να διασωθεί το σχέδιο και να εγκριθεί στην εξ αναβολής έκτακτη γενική συνέλευση της 17ης Ιανουαρίου. Η λύση προϋποθέτει συγκερασμό των αντικρουόμενων συμφερόντων γύρω από τη ΔΕΗ, δηλαδή ιδιωτών μετόχων, πιστωτών της επιχείρησης αλλά και της κυβέρνησης που θα πρέπει να ισορροπήσει μεταξύ των μνημονιακών υποχρεώσεων και των πολιτικών στοχεύσεών της.

Η χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση επρόκειτο να εγκρίνει τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών με την επωνυμία Holding Company Energiaki S.A. και μετοχικό κεφάλαιο 491,8 εκατ. ευρώ (βάσει της νέας αποτίμησης της εταιρείας) και τη μεταβίβαση σε αυτή του 51% του ΑΔΜΗΕ. Προς έγκριση ετίθετο επίσης η ισόποση απομείωση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με μείωση της ονομαστικής αξίας της μετοχής και με διανομή στους υφιστάμενους μετόχους της.

Η νέα εταιρεία θα εισαχθεί στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο και οι μετοχές της θα δοθούν χωρίς άλλο αντάλλαγμα στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ, δηλαδή ποσοστό 34% στο Δημόσιο, 17% στο ΤΑΙΠΕΔ και 49% στους ιδιώτες μετόχους της ΔΕΗ. Πρόκειται για το δεύτερο βήμα υλοποίησης του πολύπλοκου σχεδίου απόσχισης του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ. Το πρώτο είναι η μεταβίβαση του 24% σε στρατηγικό επενδυτή που ολοκληρώθηκε με τη συμφωνία μεταβίβασης στην κινεζική State Grid. Σε κάθε περίπτωση, η χθεσινή εξέλιξη αναδεικνύει τα προβλήματα για την ολοκλήρωση του σχεδίου απόσχισης, η πορεία του οποίου ελέγχεται αυστηρά από τους πιστωτές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.

Η χθεσινή συνέλευση ενέκρινε, πάντως, τη νέα σύμβαση με τη Λάρκο. Τη σύμβαση υπερψήφισε και ο εκπρόσωπος του ΤΑΙΠΕΔ αν και σημείωσε ότι η εισήγηση δεν επαρκεί για να σταθμιστούν τα οφέλη και οι κίνδυνοι. Το τιμολόγιο της Λάρκο έπειτα από σειρά εκπτώσεων διαμορφώνεται στα 37 ευρώ η μεγαβατώρα. Το συνολικό χρέος της Λάρκο προς τη ΔΕΗ, όπως είπε ο επικεφαλής της επιχείρησης Μανόλης Παναγιωτάκης, ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ. Οπως εξάλλου τόνισε ο ίδιος στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, η σύμβαση με τη Λάρκο στηρίχθηκε και στη δέσμευση της διοίκησης της εταιρείας να υποβάλει νέο μπίζνες πλαν που θα μπορεί να στηρίξει την αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή στον οποίο μπορεί να διατεθεί το ποσοστό που κατέχει η ΔΕΗ αλλά και η Εθνική Τράπεζα στην εταιρεία.

Πηγή: kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text