Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Και επισήμως στον αέρα η διάσωση της Μαρινόπουλος

Και επισήμως στον αέρα η διάσωση της Μαρινόπουλος

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Και επισήμως στον αέρα η διάσωση της Μαρινόπουλος

Της Αλεξάνδρας Γκίτση

Στον αέρα βρίσκεται και επισήμως η διάσωση της Μαρινόπουλος. Η μη έκδοση της απόφασης έως τις 13 Ιανουαρίου από το Πρωτοδικείο στα σχέδια εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν και Express M καθιστά ανίσχυρη τη σύμβαση που είχε υπογραφεί μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, δηλαδή των τραπεζών, της Σκλαβενίτης, της Μαρινόπουλος και των πιστωτών.

Αυτό γιατί με βάση τις διαλυτικές αιρέσεις που περιλαμβάνονται στις συμβάσεις θα έπρεπε έως τις 14 Φεβρουαρίου να έχουν εκδοθεί και δημοσιευθεί οι αποφάσεις, να έχει παρέλθει ο μήνας τριτανακοπών και πρωτόδικα, εάν υπήρχαν τριτανακοπές, να είχαν συζητηθεί. 

Με δεδομένο ότι η απόφαση δεν εκδόθηκε-δημοσιεύτηκε στο δελτίο δικαστικών δημοσιεύσεων έως και την Παρασκευή, 13 Ιανουαρίου (σ.σ. οι δημοσιεύσεις στο δελτίο γίνονται μόνο Παρασκευή) δημιουργείται θέμα ακυρότητας των συμβάσεων, όπως ανέφεραν στο Capital.gr νομικοί κύκλοι.

Σε μια ύστατη προσπάθεια εξεύρεσης λύσης πρόκειται να πραγματοποιηθεί το μεσημέρι της Δευτέρας ευρείας σύσκεψη για να αντιμετωπιστεί το νομικό θέμα που έχει προκύψει από τη μη δημοσίευση της απόφασης. Εκτός από το νομικό θέμα που είναι μείζονος σημασίας θα πρέπει τα εμπλεκόμενα μέρη να βρουν λύση και στο χρηματοδοτικό κενό. Σημειώνεται πως η ενδιάμεση χρηματοδότηση κάλυπτε τις ανάγκες έως τα τέλη Νοεμβρίου ενώ η αλυσίδα "μπαίνει μέσα" μηνιαίως κατά 25 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα το Capital.gr ανέφερε τα εξής:

"Για κάποιους, ο χρόνος για τη Μαρινόπουλος τελείωσε την περασμένη Παρασκευή 13 Ιανουαρίου. Η συγκεκριμένη ημερομηνία δεν ήταν τυχαία, και σίγουρα δεν αναφερόμαστε στη δεισιδαιμονία που κουβαλά η Παρασκευή και 13. 

Μέχρι και την περασμένη Παρασκευή, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, θα έπρεπε, αν ακολουθηθούν κατά γράμμα οι ημερομηνίες που έχουν τεθεί ως dead line, να είχε εκδοθεί η απόφαση του Πρωτοδικείου στα σχέδια εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν, και Express Μ, για να "τρέξει” ο μήνας των τριτανακοπών, προκειμένου να κλείσει το βασικό σκέλος της υπόθεσης μέχρι τις 14 Φεβρουαρίου, ημερομηνία "κλειδί" για το deal.

Οι τριτανακοπές, δηλαδή οι ανακοπές που μπορούν να ασκήσουν τρίτοι που δεν έχουν συμμετάσχει στη δίκη και δεν έχουν καταστεί έτσι διάδικοι, πρέπει να ασκηθούν, μέσα σε ένα μήνα από τη δημοσίευση της απόφασης.

Μέχρι στιγμής απόφαση από το Δικαστήριο δεν έχει εκδοθεί, -σ.σ. δεν αποκλείεται αυτό να γίνει ακόμη και εντός της ημέρας- παρ’ ότι σε λίγα εικοσιτετράωρα από σήμερα συμπληρώνονται 3 μήνες από την εκδίκαση των αιτήσεων εξυγίανσης και κοντά επτά, από την ημέρα που ο Μαρινόπουλος οδηγούνταν από τις εξελίξεις στην Ευελπίδων, προκειμένου να λάβει προστασία από τους πιστωτές του. 

Βέβαια ο χρόνος, (σ.σ. 50 ημέρες), που χάθηκε, προκειμένου να χρεωθεί η υπόθεση σε εισηγητή (σ.σ. τελικά χρεώθηκε στις αρχές Δεκεμβρίου), πήγε πίσω την όλη διαδικασία, με αποτέλεσμα σήμερα η προσπάθεια να βρίσκεται στον "αέρα”. 

Ο επενδυτής, μέσω πηγών του, δηλώνει πως δεν έχει φθάσει ακόμη στα όρια του και ότι επιθυμεί να γίνει το deal. 

Το ερώτημα, είναι πόσο "νερό στο κρασί του" είναι διατεθειμένος να βάλει ο επενδυτής, ήτοι η οικογένεια Σκλαβενίτη, περιμένοντας την απόφαση του Πρωτοδικείου αλλά και οι άλλοι συμβαλλόμενοι, όπως π.χ. οι Τράπεζες. 

Ένα ακόμη ερώτημα είναι αν το deadline της 14ης Φεβρουαρίου είναι δεσμευτικό.  

Στα σχέδια εξυγίανσης των Μαρινόπουλος, Ξυνός, Πειραϊκόν, και Express Μ, που κατατέθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο Δικαστήριο και συζητήθηκαν στα μέσα Οκτωβρίου, αναφέρεται μεταξύ των άλλων πως η συμφωνία τελεί υπό κάποιες διαλυτικές αιρέσεις: μια εξ αυτών είναι "η μη έκδοση από το αρμόδιο Πτωχευτικό Δικαστήριο μέχρι την 14η Φεβρουαρίου 2017 Δικαστικής Αποφάσεως, δυνάμει της οποίας θα επικυρώνεται η συμφωνία, υπό την έννοια ότι κατά την 14η Φεβρουαρίου 2017: (α) δεν έχει παρέλθει η προθεσμία άσκησης τριτανακοπής χωρίς την άσκηση τριτανακοπής κατά των αντίστοιχων αποφάσεων επικύρωσης ή (β) δεν έχει εκδοθεί απορριπτική απόφαση από το αρμόδιο δικαστήριο επί εμπροθέσμως ασκηθείσας τριτανακοπής.”

Σε άλλο σημείο των σχεδίων αναφέρεται πως "Δικαστική Απόφαση: νοείται η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, η οποία θα επικυρώσει τις συμφωνίες εξυγίανση", ενώ διευκρινίζεται προς αποφυγή πάσης αμφιβολίας (σ.σ. όπως σημειώνεται) ότι: (α) η Δικαστική Απόφαση δεν θα υπόκειται σε οποιοδήποτε ένδικο μέσο ή βοήθημα, της τριτανακοπής συμπεριλαμβανομένης (ρητά εξαιρουμένης της αίτησης ανάκλησης ή μεταρρύθμισης), (β) τυχόν άσκηση οιουδήποτε ένδικου μέσου ή βοηθήματος ως ανωτέρου θα έχει τελεσίδικα απορριφθεί από το αρμόδιο Δικαστήριο."


Πηγή: capital.gr

21

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text