Αρχική | Άποψη | Η Άποψη των ΜΜΕ | Τι συμβαίνει κάθε φορά που κλέβουμε το κράτος;

Τι συμβαίνει κάθε φορά που κλέβουμε το κράτος;

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τι συμβαίνει κάθε φορά που κλέβουμε το κράτος;

Την ίδια ακριβώς στιγμή που ρωτάς «πόσο κάνει;» και ακούς: «Με απόδειξη 500€, χωρίς απόδειξη 400€» το πρόβλημα έχει πάρει σάρκα και οστά. Οι εποχές είναι δύσκολες οπότε όλο και περισσότεροι υποκύπτουν στη γλύκα (ή την ανάγκη για επιβίωση) του «χωρίς απόδειξη», αλλά ο σκοπός του άρθρου, αλλά και της πολιτικής που πρέπει να εφαρμοστεί, δεν είναι να αρχίσει να κατηγορεί τους πολίτες, αλλά να αλλάξει τις συνθήκες στις οποίες αυτοί δρουν και παίρνουν αποφάσεις.

Το φαινόμενο γνωστό, η αρθρογραφία τεράστια, οι αποφάσεις... ελάχιστες. Δεν υπάρχει λόγος για παράθεση αριθμών, μόνο για να έχουμε εικόνα στο μυαλό μας θα σημειώσω δύο νούμερα: Η ετήσια φοροδιαφυγή στην Ελλάδα, στο βαθμό που μπορεί να προσδιοριστεί μέσα από μια πρόσφατη και σοβαρή μελέτη, ανέρχεται μεταξύ 6% και 9% του ΑΕΠ, δηλαδή ανάμεσα σε €11 και €16 δισ. το χρόνο. Το ποσό αυτό αφορά διαφυγόντα έσοδα από φοροδιαφυγή φυσικών και νομικών προσώπων, ΦΠΑ, λαθρεμπόριο, φοροαποφυγή κτλ.

Αξίζει αυτό το μέγεθος να το τοποθετήσουμε πλάι στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2017 που αναφέρει πως αναμένεται να εισπραχθούν 20 δισ. άμεσοι φόροι και 25 δισ. έμμεσοι. Αν αξίζει κάτι να μείνει στη μνήμη μας με το πέρας του άρθρου είναι η παρακάτω εικόνα:

Διαβάστε την συνέχεια από την πηγή.


Πηγή : huffingtonpost.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text