Αρχική | Εταιρίες | Τράπεζες | Συνάντηση Τσακαλώτου – Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση Τσακαλώτου – Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνάντηση Τσακαλώτου – Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε σήμερα ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Πληροφορίες φέρουν τους δύο άνδρες να εξέτασαν το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών που διαθέτει στην Eurobank το Δημόσιο. Άλλες πληροφορίες συνέδεαν τη συνάντηση με τις διοικητικές εξελίξεις στην Τράπεζα Πειραιώς. Αν και εξερχόμενος της συνάντησης – διήρκησε μια ώρα - ο κ. Καραμούζης ρωτήθηκε και για τα δύο ζητήματα δεν θέλησε να διαψεύσει ή να επιβεβαιώσει σχετικά.

Στο πλαίσιο του νόμου 3723/2008, γνωστού και ως «νόμου Αλογοσκούφη» η Eurobank εξέδωσε 345.500.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 2,75 ευρώ εκάστη υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου. Αυτά τα 950 εκατ. ευρώ περίπου αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων της τράπεζας την τελευταία οκταετία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες της συνθήκης της Βασιλείας έως το τέλος του 2017 οι προνομιούχες μετοχές δεν θα μπορούν πλέον να προσμετρούνται στα κεφάλαια των τραπεζών και θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλης μορφής επιλέξιμα κεφάλαια.

Σύμφωνα με πληροφορίες του CNN Greece η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο SSM και το ελληνικό υπουργεί Οικονομικών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις για το πώς θα καταστεί εφικτή η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών της Eurobank με κεφάλαια που θα καταγράφονται τουλάχιστον ως συμπληρωματικό κεφάλαιο Tier 2 Capital.

Δεδομένου ότι σύμφωνα με τα σενάρια που εξετάζονται η Eurobank δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσει έως το τέλος του 2017 τα 950 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στις προνομιούχες μετοχές του νόμου 3723/2008 και θα πρέπει να καταβάλει τα 114 εκατ. ευρώ που αντιστοιχούν στην απόδοση 12%– πέραν της πενταετίας – που συνοδεύει τις εν λόγω μετοχές, εξετάζονται διάφορα σενάρια για το πώς θα κεφαλαιοποιηθεί η τράπεζα.

Ένα από αυτά προβλέπει το συνολικό ποσό των 964 εκατ. ευρώ να υποκατασταθεί από υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible -CoCos) ονομαστικής αξίας τουλάχιστον 964 εκατ. ευρώ. Αυτές οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (CoCos) που θα προσμετρούνται στο Common Equity Tier I θα αποφέρουν ετήσιο επιτόκιο 8% για τα πρώτα επτά χρόνια από την έκδοσή τους και δεν θα έχουν προκαθορισμένη λήξη.

Πληροφορίες αναφέρουν πως η Διεύθυνση Κινητών Αξιών του υπουργείου Οικονομικών έχει γνωμοδοτήσει υπέρ της είσπραξης του ποσού των 114 εκατ. ευρώ σε περίπτωση που το 2016 η Eurobank επιστρέψει σε λειτουργική κερδοφορία. Την τελική απόφαση για το θέμα αυτό θα τη λάβει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πάντως αν δεν γίνει αυτό, για λόγους που σχετίζονται με θέματα ανταγωνισμού (και τη μεταχείριση που επεφύλασσε το Δημόσιο για τις προνομιούχες σε Alpha, Πειραιώς και Εθνική) η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμάται πως θα ζητήσει από το Δημόσιο στην περίπτωση που η Eurobank σημειώσει κέρδη στη χρήση του 2016 να καταβληθεί το κουπόνι του 8% κανονικά εφέτος (2017).

Σε αυτή την περίπτωση το Δημόσιο θα εισπράξει εφέτος 77 εκατ. ευρώ από την Eurobank, όταν κανονικά στη βάση της απόδοσης των προνομιούχων μετοχών του νόμου Αλογοσκούφη θα έπρεπε να εισπράξει 114 εκατ. ευρώ.

Να σημειωθεί πως αν η Eurobank κλείσει με ζημίες τη χρήση του 2016 τότε θα ενεργοποιηθεί ο «νόμος Χαρδούβελη» που προβλέπει πως οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις των τραπεζών μετατρέπονται σε οριστική απαίτηση (tax credit).

Με βάση το «νόμο Χαρδούβελη» για το tax credit, στην περίπτωση που κάποια τράπεζα εμφανίσει λογιστικές ζημίες σε μία από τις χρήσεις μετά την 1/1/2015, ο αναβαλλόμενος φόρος που προέρχεται από τη ζημία μετατρέπεται σε απαίτηση και το Δημόσιο υποχρεούται να πληρώσει αμέσως, καλύπτοντας υποχρεωτική αύξηση κεφαλαίου.

Αυτό απλά σημαίνει πως το Δημόσιο θα καλύψει τη ζημία – κεφαλαιακό έλλειμμα της τράπεζας – και πως οι ιδιώτες μέτοχοι της Eurobank θα υποστούν απίσχνανση (dilution) με το Δημόσιο να αυξάνει τη μετοχική του παρουσία στη τράπεζα. Αυτό άλλωστε θα συμβεί και στην περίπτωση που η τράπεζα δεν είναι σε θέση να καταβάλει είτε το ετήσιο κουπόνι (8%) που θα αντιστοιχεί στις νέες υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες είτε την απόδοση 12% του«νόμου Αλογοσκούφη», δηλαδή τα 114 εκατ. ευρώ.

Έξαλλου, η παρουσία του κ. Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών συνέπεσε και με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναφέρει πως ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ έδωσε διορία έως τις 31 Μαρτίου στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ορίσουν διευθύνοντα σύμβουλο «συμβατό» με τα προσόντα που περιγράφει ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το όνομα του κ. Καραμούζη ακούγεται διαρκώς το τελευταίο έτος για τη θέση του CEO της Πειραιώς, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ τα σχετικά σενάρια.

Πηγή : cnn.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text