Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Οι λέξεις που δεν θέλει να πει ο κ. Ντράγκι

Οι λέξεις που δεν θέλει να πει ο κ. Ντράγκι

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Οι λέξεις που δεν θέλει να πει ο κ. Ντράγκι

Από τον NEIL UNMACK / REUTERS.    Η επόμενη περίπλοκη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, θα είναι όταν θα πρέπει να ανακοινώσει το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής. Χθες τόνισε πως αρχίζει να περιορίζεται η ανάγκη για περαιτέρω τόνωση της οικονομίας. Δεν μπορεί να πει τίποτε άλλο όταν ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης βρίσκεται στα επίπεδα του στόχου και αναμένεται να παραμείνει σε αυτά.

Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς ο τερματισμός των αγορών ομολόγων είναι ένα επικίνδυνο καθήκον που θα ήθελε να αναβάλει όσο περισσότερο γίνεται. Το ευρώ αλλά και οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σημείωσαν άνοδο μετά την ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΚΤ. Ο λόγος είναι πως αυτή τη φορά αφαίρεσε από την ανακοίνωσή της τη δέσμευση που έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι θα κάνει χρήση όλου του οπλοστασίου των εργαλείων νομισματικής πολιτικής που έχει στη διάθεσή της.

Η αφαίρεση αυτής της δέσμευσης υποδηλώνει πως η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης δεν προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια από τα υφιστάμενα ιστορικά χαμηλά επίπεδα του -0,4% στα οποία βρίσκονται τώρα. Ο ίδιος ο Ντράγκι, άλλωστε, ερμήνευσε την αλλαγή στην ανακοίνωση της τράπεζας ως στοιχείο που καταδεικνύει ότι «δεν συντρέχει επείγων λόγος» για να προχωρήσει σε περαιτέρω χαλάρωση. Ολα αυτά είναι κατανοητά.

Οι τελευταίες αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ προβλέπουν, μεταξύ άλλων, έναν δομικό πληθωρισμό, αυτόν από τον οποίο έχουν αφαιρεθεί οι ευμετάβλητες τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, στο 1,8% το 2019. Το επίπεδο αυτό ουσιαστικά εγγίζει τον στόχο, καθώς είναι ελαφρώς κάτω από 2%. Υπάρχουν, άλλωστε, πρακτικοί λόγοι για να μην παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πέραν του χρονικού διαστήματος για το οποίο είχε σχεδιαστεί. Δεδομένων των κανόνων που έχει θέσει η κεντρική τράπεζα στον εαυτό της, μπορεί ήδη από το επόμενο έτος να μη βρίσκει πλέον γερμανικά ομόλογα για να αγοράσει.

Υπάρχουν, όμως, και πάλι εξίσου σημαντικοί λόγοι για τους οποίους δεν θέλει ο κ. Ντράγκι να επισπεύσει το αναπόφευκτο τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής.

Η ανάπτυξη της Ευρωζώνης επιταχύνεται αλλά ίσως να χρειάζεται ακόμη τη βοήθεια της ΕΚΤ για να αναπτύξει νέα κεκτημένη ταχύτητα δεδομένου ότι οι αυξήσεις των μισθών παραμένουν ακόμη περιορισμένες.

Πολλώ δε μάλλον, αν αρχίσει να αυξάνεται το κόστος δανεισμού. Η ηγέτις της γαλλικής ακροδεξιάς, Μαρίν Λεπέν, έχει αναπτύξει μια ακραία ρητορική κατά του ευρώ στην προσπάθειά της να διασφαλίσει ότι θα περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Αυτή η ρητορική, όμως, έχει ανησυχήσει τους επενδυτές και έχει εξωθήσει ανοδικά τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων, τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου, όπως στην Ιταλία, για παράδειγμα.

Ισως οι αγορές να ηρεμήσουν και πάλι αν τελικά ηττηθεί η Λεπέν όπως καταδεικνύουν οι δημοσκοπήσεις. Αν, όντως, παραταθεί η πολιτική αβεβαιότητα, το κόστος του δανεισμού θα εξακολουθήσει να αυξάνεται εις βάρος των επενδύσεων. Γι’ αυτό και ο κ. Ντράγκι ενδέχεται να ανακαλύψει ότι το να ανακοινώσει το τέλος της χαλαρής νομισματικής πολιτικής μπορεί να είναι κάτι πολύ πιο επικίνδυνο από πολλές άλλες προκλήσεις με τις οποίες έχει έρθει αντιμέτωπος.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text