Αρχική | Εταιρίες | Ελληνικές Εταιρίες | Από 3,4% έως 3,9% η απόδοση των ομολογιών του ΟΠΑΠ

Από 3,4% έως 3,9% η απόδοση των ομολογιών του ΟΠΑΠ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Από 3,4% έως 3,9% η απόδοση των ομολογιών του ΟΠΑΠ

Από τον ΒΑΓΓΕΛΗ  ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ.     Από 3,4% έως 3,9% καθορίστηκε χθες το εύρος απόδοσης των νέων κοινών ομολογιών που προτίθεται να εκδώσει ο ΟΠΑΠ. Οι συντονιστές κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης όρισαν το συγκεκριμένο εύρος στο οποίο καλούνται από αύριο και μέχρι την Παρασκευή το απόγευμα να υποβάλλουν προσφορές εγχώριοι και ξένοι θεσμικοί επενδυτές, αλλά και ιδιώτες.

Ο ΟΠΑΠ προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση έως 200.000 κοινών ομολογιών ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η κάθε μια. Στόχος είναι η άντληση έως 200 εκατ. ευρώ, με το οποίο η εταιρεία θα χρηματοδοτήσει το επενδυτικό πρόγραμμά της για την περίοδο 2017-2019. Η διάθεση των ομολογιών θα γίνει μέσω δημόσιας προσφοράς με τη χρήση (ηλεκτρονικού) βιβλίου προσφορών του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η δημόσια προσφορά ξεκινάει σήμερα Τετάρτη 15 Μαρτίου και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 17 Μαρτίου.

Οι εκδότες έχουν θέσει ως μοναδικό όρο για την ολοκλήρωση της έκδοσης το όριο των 100 εκατ. ευρώ. Στην περίπτωση δηλαδή που η προσφορά είναι χαμηλότερη των 100 εκατ. ευρώ, η έκδοση θα ματαιωθεί και η διοίκηση του ΟΠΑΠ θα αναζητήσει άλλες πηγές χρηματοδότησης του επενδυτικού της προγράμματος. Το ενδεχόμενο αυτό ωστόσο θεωρείται μάλλον απίθανο με δεδομένο το μέγεθος της έκδοσης, αλλά και την προτεινόμενη απόδοση στους επενδυτές. Το μέγεθος της έκδοσης δεν θεωρείται ιδιαίτερα μεγάλη υπόθεση για τον ΟΠΑΠ. Η ετήσια λειτουργική κερδοφορία του ξεπέρασε τα 375 εκατ. ευρώ το 2015, ενώ ο καθαρός δανεισμός του οργανισμού πριν από την έκδοση του νέου Κοινού Ομολογιακού Δανείου αντιστοιχεί σε μόλις 0,3 φορές τα ετήσια λειτουργικά κέρδη του (EBITDA).

Από την άλλη πλευρά, η προτεινόμενη απόδοση ξεπερνάει ουσιαστικά οποιαδήποτε άλλη απόδοση σε αποταμιευτικά προϊόντα στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, ενώ το όποιο ρίσκο εμπεριέχει η επένδυση στα ομόλογα της εταιρείας προέρχεται αποκλειστικά από το ρίσκο της χώρας.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, το επιτόκιο δύναται να ισούται με την τελική απόδοση ή να υπολείπεται αυτής έως 25 μονάδες βάσης, δηλαδή κατά 0,25%. Το επιτόκιο και η τιμή διάθεσης που καθορίζουν την τελική απόδοση θα καθοριστεί από τους αναδόχους της έκδοσης αμέσως μετά τη δημόσια προσφορά και θα ανακοινωθεί επισήμως την ερχόμενη Δευτέρα 20 Μαρτίου.

Η επιδιωκόμενη έκδοση από τον ΟΠΑΠ είναι η τρίτη κατά σειρά στη φετινή χρονιά. Προηγήθηκε η MLS με τη διάθεση ομολογιών αξίας 4 εκατ. ευρώ και ο όμιλος Φουρλή με ομολογίες 40 εκατ. ευρώ.

Πηγή : kathimerini.gr

20

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text