Αρχική | Εταιρίες | Μυτιληναίος: Το 2017 μετατρεπόμαστε από οικογενειακή επιχείρηση σε οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου

Μυτιληναίος: Το 2017 μετατρεπόμαστε από οικογενειακή επιχείρηση σε οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μυτιληναίος: Το 2017 μετατρεπόμαστε από οικογενειακή επιχείρηση σε οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου

Της Μαρίας Μιχάλη.   Το 2017 θα είναι η πιο σημαντική χρονιά για τον όμιλο, τόνισε ο επικεφαλής της Μυτιληναίος, Ευάγγελος Μυτιληναίος. «Ο μετασχηματισμός θα είναι μια κολοσσιαία αλλαγή. Από μία πετυχημένη οικογενειακή επιχείρηση θα μετατραπούμε σε έναν οργανισμό ευρωπαϊκού επιπέδου», σημείωσε, κατά τη διάρκεια του conference call  για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του 2016

«Στα αποτελέσματα του εξαμήνου τον Αύγουστο θα σας μιλήσω ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του νέου ομίλου κια είμαι βέβαιος ότι τα αποτελέσματα θα ικανοποιήσουν εσάς και τους μετόχους», πρόσθεσε.

Όπως μετάδιδε και χτες το reporter.gr, ο όμιλος Μυτιληναίος κατέγραψε το 2016 σημαντική ενίσχυση μεγεθών, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε, γεγονός που προοιωνίζεται θετικές εξελίξεις και επιβεβαιώνει τις προβλέψεις για την πορεία του ισολογισμού το 2017, δηλαδή του πρώτου έτους της νέας μετασχηματισμένης εταιρείας.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανασχηματισμός του ομίλου Μυτιληναίος, με την απορρόφηση από την εισηγμένη των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, Αλουμίνιο Ελλάδος και Protergia, εξελίσσεται ταχύτατα και αναμένεται να ολοκληρωθεί νωρίτερα από τον στόχο που είχε τεθεί, δηλαδή τις 30 Αυγούστου.

Οι διαδικασίες για τη συγχώνευση στις εταιρείες του ομίλου κινούνται με πυρετώδεις ρυθμούς και αναμένεται να επισφραγιστούν στη Γενική Συνέλευση των μετόχων στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου.

Ο όμιλος αναμένει ότι η μετεξέλιξη του σε μια νέα ευέλικτη δομή θα επιφέρει επιχειρηματικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο δημιουργώντας επιπλέον αξία για τους μετόχους.

Όπως μάλιστα επεσήμανε κατά τη διάρκεια του conference call ο Ευ. Μυτιληναίος, εκτιμάται ότι με τον μετασχηματισμό θα προκύψει στο νέο σχηματισμό ένας κύκλος εργασιών της τάξης του 1,5 δις ευρώ, κέρδη EBITDA 300 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 200 εκατ. ευρώ, κάτι που επιβεβαιώνει η πορεία του ομίλου ήδη κατά το πρώτο τρίμηνο.

Μάλιστα, απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να συμμετάσχει ο όμιλος σε διαγωνισμό για την απόκτηση μονάδων της ΔΕΗ, ο κ. Μυτιληναίος απάντησε ότι θα δηλώσει τις προθέσεις του όταν θα υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο σχέδιο από την κυβέρνηση «Μέχρι τότε δεν θα πούμε τίποτα», σημείωσε.

Όπως επεσήμανε ο κ. Μυτιληναίος, τα τελευταία χρόνια οι κυβερνήσεις ζήτησαν στο πλαίσιο διαφόρων αποκρατικοποιήσεων από τον όμιλο να αναφέρει τις προθέσεις του, αλλά σε όλες τις περιπτώσεις αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο μέχρι να υπάρχει κάτι συγκεκριμένο στο τραπέζι.

Ενίσχυση μεγεθών το 2016

Εν αναμονή λοιπόν της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, η Μυτιληναίος έδωσε χτες στη δημοσιότητα τα τελευταία οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσει με τη σημερινή της μορφή, στα οποία ξεχωρίζει η σημαντική άνοδος του κλάδου της Ενέργειας, το γεγονός ότι η εταιρεία πέτυχε το άνοιγμα νέων αγορών στον Τομέα Έργων ΕPC και οι θετικές βάσεις που θέτουν οι εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων για τον τομέα μεταλλουργείας και μεταλλείων.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μυτιληναίος, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτων, όπως διαμορφώθηκαν στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017, με τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών του Αλουμινίου και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, είχαν θετική επίπτωση στα αποτελέσματα του Δ' Τριμήνου και δημιουργούν θετικές προοπτικές για τις οικονομικές επιδόσεις του επόμενου έτους. 

Αναφορικά με τις οικονομικές επιδόσεις του 2016, ο Όμιλος κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών €1.246,1 εκατ. έναντι €1.382,9 εκατ. το 2015, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στη μειωμένη συμβολή του Τομέα Έργων EPC. 

Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €222,4 εκατ. από €234,4 εκατ. το 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €34,2 εκατ., έναντι €47,5 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Όπως σημειώνει ο Όμιλος, τα οικονομικά αποτελέσματα του 2016 έχουν επιβαρυνθεί με €13,5εκ. υψηλότερο κόστος αποσβέσεων του Ενεργειακού Τομέα. Το κόστος αποσβέσεων αναμένεται να επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2017.

Αναλυτικά, η Μυτιληναίος ανακοίνωσε τις εξής επιμέρους επιδόσεις των τομέων δραστηριότητας της: 

Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων

O Τομέας Μεταλλουργίας & Μεταλλείων κατέγραψε κύκλο εργασιών €447,9 εκατ., έναντι €549,4 εκατ. το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €84,3 εκατ., έναντι €98,0 εκατ. το 2015. Σημειώνεται ότι οι μέσες συνολικές τιμές αλουμινίου "LME + Premium” παρουσίασαν μείωση 14% σε σχέση με το 2015 επηρεάζοντας αρνητικά τις επιδόσεις του συγκεκριμένου τομέα. 

Όπως ανακοίνωσε ο όμιλος, τo 2016, η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ΑτΕ και της ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας επισφράγισε την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βελτίωσης ανταγωνιστικότητας "Excellence" εδραιώνοντας τη θέση της ΑτΕ ανάμεσα στις κορυφαίες βιομηχανίες παραγωγής αλουμινίου διεθνώς.

Η πρόσφατη συνεργασία της ΑτΕ με τη General Electric (GE) για την εγκατάσταση του πρώτου στον κόσμο "Digital Smelter", μία καινοτόμα ψηφιακή λύση στην διαδικασία της ηλεκτρόλυσης του αλουμινίου, αλλά και η παράλληλη έναρξη του νέου προγράμματος "The Best" με ορίζοντα υλοποίησης το 2018, υπογραμμίζει την προσήλωση της διοίκησης του Ομίλου στο στόχο της καθιέρωσης της ΑτΕ ανάμεσα στους ανταγωνιστικότερους παραγωγούς αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τομέας Έργων EPC

Στον Τομέα Έργων EPC, η θυγατρική εταιρεία του Ομίλου, ΜΕΤΚΑ, κατόρθωσε να διατηρήσει τις οικονομικές της επιδόσεις σε ικανοποιητικά επίπεδα παρά το ασταθές περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί στις αγορές της Μ. Ανατολής.

Το 2016 η ΜΕΤΚΑ κατέγραψε κύκλο εργασιών €445,1 εκατ. έναντι €668,0 εκατ. το προηγούμενο έτος. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €74,9 εκατ. από €116,4 εκατ. το 2015. Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθηκαν σε €53,3 εκατ. έναντι €68,9 εκατ. το προηγούμενο έτος.

Το προτεινόμενο μέρισμα για τη χρήση 2016 ανέρχεται σε €0,15 (μικτό μέρισμα ανά μετοχή) και τελεί υπό την έγκριση της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων. 

Σημειώνεται ότι τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της ΜΕΤΚΑ στο Δ' Τρίμηνο έχουν ενισχυθεί από μη επαναλαμβανόμενο έσοδο €35,8 εκατ. που αφορά σε αποζημίωση από την εκτέλεση του έργου στο Deir Ali της Συρίας το οποίο έχει ολοκληρωθεί.

Το 2016, για πρώτη χρονιά καταγράφηκε αξιοσημείωτη συνεισφορά στα συνολικά αποτελέσματα της ΜΕΤΚΑ από τη ΜΕΤΚΑ–EGN, εταιρεία που δραστηριοποιείται σε έργα ηλιακής ενέργειας σε διεθνές επίπεδο. Το επόμενο διάστημα η ΜΕΤΚΑ στα πλαίσια του νέου επιχειρηματικού μοντέλου επιδιώκει την ανάληψη νέων έργων εστιάζοντας σε αγορές με ουσιώδεις ενεργειακές ανάγκες όπως η Σερβία, η Γκάνα, η Νιγηρία και η Λιβύη.

Τομέας Ενέργειας

Ο Τομέας Ενέργειας του Ομίλου σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών καθώς ο Όμιλος ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς που κατέχει τόσο στην παραγωγή όσο και στην λιανική αγορά ενέργειας. Συγκεκριμένα, ο Τομέας κατέγραψε κύκλο εργασιών € 363,8 εκατ. το  2016, έναντι €187,1 εκατ. το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας αύξηση 94,4%. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε €65,3 εκατ. έναντι €22,4 εκατ., σε σύγκριση με το 2015. 

Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 75% επιτυγχάνοντας το 2016 μερίδιο αγοράς 10% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, έναντι 5,7% το 2015. Παράλληλα, η PROTERGIA στο τέλος του 2016, επωφελούμενη και από τη στρατηγική συμφωνία με τη COSMOTE για τη διάθεση προϊόντων της PROTERGIA μέσα από το εκτενές δίκτυο καταστημάτων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, βρέθηκε στην 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτές.

Η οικονομική έκθεση του 2016, με την ολοκλήρωση του επικείμενου μετασχηματισμού, θα αποτελέσει την τελευταία έκθεση που αποτυπώνει τις οικονομικές επιδόσεις της υφιστάμενης εταιρικής δομής. Το επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ομίλου ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ, εστιάζει στην ολοκλήρωση των διαδικασιών για την απορρόφηση των σημαντικότερων θυγατρικών εταιρειών σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα το οποίο θα επιφέρει σημαντικές συνέργειες, θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία και ενδυνάμωση του ισολογισμού ενώ θα επιτρέπει τη βέλτιστη κατανομή κεφαλαίων σε επενδύσεις προς όφελος όλων των μετόχων αλλά και της εγχώριας βιομηχανίας και ευρύτερα της Ελληνικής οικονομίας.


Πηγή: reporter.gr


Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text