Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Θετικά αποτελέσματα εμφάνισαν 44 εισηγμένες εταιρείες το 2016

Θετικά αποτελέσματα εμφάνισαν 44 εισηγμένες εταιρείες το 2016

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Θετικά αποτελέσματα εμφάνισαν 44 εισηγμένες εταιρείες το 2016

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Εμαθαν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα,έπειτα από οκτώ χρόνια κρίσης να επιβιώνουν σε συνθήκες capital controls, ατέλειωτων μηνών διαπραγμάτευσης της κυβέρνησης για να κλείσει η αξιολόγηση, υψηλής εταιρικής φορολογίας και κατάρρευσης του εγχωρίου εισοδήματος των καταναλωτών.

Η εικόνα των αποτελεσμάτων που προκύπτει από το 21% των ισολογισμών το 2016 είναι ενθαρρυντική. Στην πρώτη χρονιά μετά το εφιαλτικό 2015 (επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων, δύο πρόωρες εκλογές, δημοψήφισμα) οι μεγαλύτερες εισηγμένες σε μη χρηματοοικονομικούς κλάδους έδειξαν ότι κατάφεραν να φέρουν θετικά αποτελέσματα και μάλιστα να γυρνούν από ζημίες σε κέρδη. Κερδισμένες το 2016 ήταν οι δύο εταιρείες διύλισης πετρελαίου, λόγω της μεγάλης αύξησης του περιθωρίου διύλισης και των συναλλαγματικών ισοτιμιών, οι εταιρείες με εξωστρέφεια, οι οποίες κατάφεραν να αφήσουν στην άκρη την ελληνική καχεξία και να εκμεταλλευθούν τις συνθήκες των ξένων αγορών, οι εταιρείες που αναδιαρθρώθηκαν, μειώνοντας τα λειτουργικά και μη λειτουργικά κόστη τους ή προχώρησαν σε πωλήσεις συμμετοχών τους σε άλλες εταιρείες. Επίσης, υπάρχουν εταιρείες που εμφάνισαν έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη (υπεραξίες από μετοχές και συναλλαγματικές διαφορές). Σύμφωνα με τους πρώτους 44 ισολογισμούς του 2016 σε σύνολο 211 εισηγμένων (20,85%), που επιμελήθηκε το τμήμα ανάλυσης της Beta χρηματιστηριακής και ο επικεφαλής του κ. Μάνος Χατζηδάκης προκύπτουν ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά φόρους 2,168 δισ. ευρώ έναντι ζημιών μετά από φόρους 8,559 δισ. ευρώ το 2015. Αν, μάλιστα, εξαιρέσουμε από τα συνολικά αποτελέσματα τις επιδόσεις των τραπεζών, τότε ανεβαίνει το θετικό αποτέλεσμα στα 2,854 δισ. ευρώ. Η κατάρρευση του εγχωρίου εισοδήματος, λόγω της περικοπής σε συντάξεις και μισθούς, επέδρασε στη μείωση του συνολικού κύκλου εργασιών των εισηγμένων, που διαμορφώθηκε στα 36,547 δισ. ευρώ από 38,150 δισ. ευρώ το 2015, καταγράφοντας μείωση 4,2%. Αντίθετα, η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) των 44 εισηγμένων το 2016 εμφάνισε αύξηση 11,6% και ανήλθε πέρυσι στα 5,257 δισ. ευρώ από 4,710 δισ. ευρώ που ήταν τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων το οικονομικό έτος 2015.

Το γενικό συμπέρασμα που προκύπτει από τις λίγες αλλά ισχυρές κερδοφόρες εισηγμένες που καλύπτουν πάνω από το 70% της συνολικής κεφαλαιοποίησης (46,251 δισ. ευρώ) είναι ότι έχουν αφήσει πίσω τους τα χρόνια της ύφεσης και κάθε τρίμηνο μετά το 2014 βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους.

Οι διοικήσεις των εισηγμένων έμαθαν να δουλεύουν χωρίς τραπεζικά δάνεια, οι ανταγωνιστές τους έχουν λιγοστέψει ή έχουν χρεοκοπήσει και η συρρίκνωση της πίτας στους κλάδους που δραστηριοποιούνται δείχνει σημάδια κορεσμού. Aπό την άλλη πλευρά, η υψηλή εταιρική φορολογία στερεί τη δυνατότητα να εμφανίσουν υψηλότερη κερδοφορία. Είναι όμως προφανές ότι για τις συγκεκριμένες εταιρείες το μέλλον τους ανήκει και προετοιμάζονται για ένα καλύτερο 2017 αν και εφόσον δεν ζήσουμε ξανά τις συνθήκες ασφυξίας του Ιουνίου του 2015.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι, αν συγκριθεί μόνο το γ΄ τρίμηνο του 2016 με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, οι περισσότερες εισηγμένες είχαν μεγάλη βελτίωση των αποτελεσμάτων τους, γιατί θυμηθείτε ότι το γ΄ τρίμηνο του 2015 είχαμε το σοκ των capital controls που είχε επιδράσει αρνητικά στις εταιρείες.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text