Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | 30 εισηγμένες χρωστούν πάνω από 5 δισ. ευρώ

30 εισηγμένες χρωστούν πάνω από 5 δισ. ευρώ

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
30 εισηγμένες χρωστούν πάνω από 5 δισ. ευρώ

Από τον Ανέστη Ντόκα.   «Ναρκοπέδιο» θυμίζει η σημερινή εικόνα των εισηγμένων σε πολλούς κλάδους του χρηματιστηρίου. Υπάρχουν εταιρείες με τραπεζικά χρέη που έχουν φτάσει σε τέτοιο ύψος, που η διαχείρισή τους δοκιμάζει τις αντοχές όλου του τραπεζικού συστήματος. Αρκεί να σημειωθεί ότι η αναδιάρθρωση του δανεισμού για περισσότερες από 30 εισηγμένες θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, αλλά, προς το παρόν, δεν έχει καν ξεκινήσει. Το αποτέλεσμα; Η κατάστασή τους να θεωρείται, εδώ και καιρό, «οριακή» ή, σε ορισμένες περιπτώσεις, και εκτός ελέγχου. Ιδιαίτερα σε εκείνες που παρατηρείται συνδυασμός από υπέρογκες υποχρεώσεις μη εξυπηρετούμενων δανείων και αρνητικών ιδίων κεφαλαίων.

Το αποτέλεσμα είναι οι περισσότερες να αντιμετωπίζουν ανοικτά το ενδεχόμενο να περάσουν στον έλεγχο των τραπεζών. Εν τω μεταξύ, οι προσπάθειες που γίνονται για να βρεθούν στρατηγικοί επενδυτές αποδεικνύονται άγονες, αφού όσο δεν κλείνει η αξιολόγηση τόσο οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα απέχουν.

Αυτή τη στιγμή, μόνο σε επίπεδο εισηγμένων υπάρχουν τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις με αρνητική θέση που ξεπερνά το επίπεδο των 1,6 δισ. ευρώ. Ο δανεισμός τους ξεπερνά τα 3 δισ. ευρώ, ενώ οι συνολικές τους υποχρεώσεις έχουν υπερβεί τα 5 δισ. ευρώ.

Οι κλάδοι που περιλαμβάνουν τις υπερδανεισμένες επιχειρήσεις είναι οι εξής:

1. Ιδιωτικές κλινικές και νοσηλευτήρια.

2. Αυτοκίνητο.

3. Κατασκευές.

4. Κλωστοϋφαντουργία.

5. Επιπλο.

6. Πληροφορική.

7. Υλικά συσκευασίας.

Οπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, το μόνο βέβαιο είναι πως τα δύο με τρία επόμενα χρόνια θα συντελεστεί μια πολύ πιο βίαιη αναδιάρθρωση του επιχειρηματικού χάρτη απ’ ό,τι είχε συμβεί μέχρι σήμερα.

Η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί, καθώς ούτε οι ιδιοκτήτες δείχνουν να θέλουν λύση, αφού δεν προσπαθούν για την επανάκαμψη των εταιρειών, αλλά και οι τράπεζες δεν μπορούν να συνεχίζουν να κουβαλούν τέτοια «κόκκινα» δάνεια, που δεν πρόκειται να ρυθμιστούν όσο δεν λαμβάνονται οριστικές αποφάσεις.

Υπενθυμίζεται ότι οι εισηγμένες με αρνητικά ίδια κεφάλαια υποχρεούνται από τη χρηματιστηριακή νομοθεσία να προχωρήσουν σε αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου για να αποφύγουν το μοιραίο, δηλαδή την πτώχευση. Δεκάδες εισηγμένες την τελευταία τριετία υποβαθμίστηκαν, με απόφαση της διοίκησης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, στις κατηγορίες «επιτήρηση», «προς διαγραφή», «χαμηλής διασποράς» και «αναστολή». Και όλα δείχνουν ότι ο «κατήφορος» αυτός θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα...


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text