Αρχική | Ειδήσεις | Ιστορία | Περιήγηση στην Ιστορία της Ευρώπης

Περιήγηση στην Ιστορία της Ευρώπης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Περιήγηση στην Ιστορία της Ευρώπης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Διαδραστικό Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας εγκαινιάσθηκε στη βελγική πρωτεύουσα, προσφέροντας την ευκαιρία στους επισκέπτες να εξερευνήσουν την ιστορία της ηπείρου μας από ευρωπαϊκή –και όχι εθνική– σκοπιά. Το μουσείο ανοίγει σήμερα τις πύλες του στο κοινό.

Τα εγκαίνιά του πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη, παρουσία του πρώην προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Χανς-Πέτερ Πέτερινγκ, εμπνευστή της πρωτοβουλίας το 2007.

Ο νέος εκθεσιακός χώρος βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την έδρα των ευρωπαϊκών θεσμών στις Βρυξέλλες, και συγκεκριμένα στο κτίριο Ιστμαν του πάρκου Λεοπόλδου. Το κτίριο στέγαζε οδοντιατρική κλινική στο παρελθόν, προτού ανακαινισθεί πλήρως για να φιλοξενήσει το Μουσείο Ευρωπαϊκής Ιστορίας.

«Το Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας φιλοδοξεί να βοηθήσει τους πολίτες στην προσπάθεια να βελτιώσουν το μέλλον τους, το οποίο στην παρούσα συγκυρία μοιάζει ότι θα είναι ταραγμένο και γεμάτο απειλές», είπε ο κ. Πέτερινγκ.

Ο σημερινός πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι είπε κατά τη διάρκεια της τελετής εγκαινίων: «Το οίκημα αυτό έχει να κάνει με όλα όσα μας ενώνουν, τα γεγονότα που βιώσαμε μαζί. Αυτό είναι ένα πραγματικό Σπίτι της Ευρωπαϊκής Ιστορίας και το σπίτι της ευρωπαϊκής ταυτότητας και της ευρωπαϊκής συλλογικής μνήμης». Ιδιαιτερότητα του μουσείου στις Βρυξέλλες είναι ότι, σε αντίθεση με άλλους εκθεσιακούς χώρους σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, το συγκεκριμένο αποσκοπεί να παρουσιάσει συνολική ιστορική εικόνα της ευρωπαϊκής ηπείρου, χωρίς να δίνει έμφαση στην ιστορία των επιμέρους ευρωπαϊκών εθνών. Το μουσείο αυτό στις Βρυξέλλες επιλέγει να παρουσιάσει όχι μόνον τα ευρωπαϊκά επιτεύγματα, αλλά και τις μελανές σελίδες της ευρωπαϊκής Ιστορίας.

Επικρίσεις

Το μουσείο, που κόστισε 55,4 εκατ. ευρώ και έχει ετήσιες δαπάνες 7 εκατ. ευρώ, δέχθηκε ήδη επικρίσεις. «Πρόκειται για έργο μεγάλης και άχρηστης πολυτέλειας, με μοναδικό στόχο να κολακέψει τη ματαιοδοξία κάποιων στελεχών», είπε ο Βρετανός ευρωβουλευτής, μέλος του ευρωσκεπτικιστικού Ukip Τζόναθαν Αρνοτ.

Το πρώτο μισό του 20ού αιώνα και οι απολυταρχικές κυβερνήσεις της περιόδου εκείνης απασχολούν κατά προτεραιότητα τη θεματολογία του μουσείου. «Η κατανόηση της Ιστορίας του 20ού αιώνα δεν είναι εύκολη χωρίς την παρουσίαση της ευρύτερης ιστορικής συγκυρίας. Συμφωνήσαμε στα σημαντικότερα γεγονότα και διεργασίες που διαμόρφωσαν τη μορφή της σύγχρονης Ευρώπης. Η μόνιμη έκθεση θα ενθαρρύνει τους επισκέπτες να έλθουν αντιμέτωποι με τις ίδιες τους τις γνώσεις», λέει η Τάγια Φοφκ φαν Χαλ, διευθύντρια του μουσείου.

Η μόνιμη έκθεση διαθέτει αντικείμενα και εκθέματα από 300 ιδιωτικές συλλογές, τα οποία εκτίθενται στον κεντρικό εκθεσιακό χώρο, εμβαδού 4.000 τετραγωνικών μέτρων. Μεταξύ των πιο πρόσφατων εκθεμάτων, ξεχωρίζουν κονκάρδες οπαδών και αντιπάλων του Brexit από το περυσινό δημοψήφισμα στη Βρετανία.


Πηγή : Kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text