Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Στην ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην ελληνική αγορά

Στην ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην ελληνική αγορά

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην ουρά για εκδόσεις εταιρικών ομολόγων στην ελληνική αγορά

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Μεγαλώνει η λίστα υποψηφίων εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης (Ftse 25) που επιθυμούν τους επόμενους μήνες να εκδώσουν εταιρικά ομόλογα στην εγχώρια ηλεκτρονική πλατφόρμα που συμπλήρωσε ένα χρόνο λειτουργίας.

Η επετυχημένη έκδοση του ΟΠΑΠ λειτουργεί ως μαγνήτης και ήδη όπως πληροφορείται η «Κ» μεταξύ των εισηγμένων εταιρειών που ενδιαφέρονται είναι η Τέρνα Ενεργειακή, ο όμιλος Μυτιληναίου, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και από τη SunLight του ομίλου Π. Γερμανού. Επίσης ενδιαφέρον για την έκδοση ομολογιών έχει εκδηλώσει μέσω τράπεζας και μία εταιρεία διαχείρισης πλοίων που δραστηριοποιείται στο εξωτερικό και ανήκει σε Ελληνα εφοπλιστή. Ταυτόχρονα σε θέση αναμονής βρίσκονται άλλες 5 εταιρείες της μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης, προκειμένου να προετοιμασθούν οι φάκελοι εισαγωγής για να εγκριθούν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Να σημειώσουμε ότι την πρώτη εβδομάδα του Μαΐου που ολοκληρώθηκε, το εισηγμένο ομόλογο του ΟΠΑΠ εμφάνισε μέση τιμή στα 101,10 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να κυμαίνεται στο 3,08%, ενώ το εταιρικό ομόλογο της Housemarket (Fourlis) αποτιμήθηκε αυτή την εβδομάδα στα 101 λεπτά του ευρώ με την απόδοση να διαπραγματεύεται στο 4,74%. Σημαντική αποκλιμάκωση κατεγράφη στις αποδόσεις των διεθνών ομολογιακών εκδόσεων από ελληνικές εισηγμένες λόγω της πρόσφατης τεχνικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και δανειστών, που θα οδηγήσει στις 22 Μαΐου 2017 στο Eurogroup, στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας που θα ανοίξει τον δρόμο για τη δόση των 7,2 δισ. ευρώ στη χώρα μας.

Οπως αποτυπώνεται και στον σχετικό πίνακα, ο μέσος όρος απόδοσης για τις επτά εκδόσεις στις 14 Μαρτίου 2017 ανερχόταν στο 5,77% και χθες είχε διολισθήσει στο 4,60%. Γεγονός που δείχνει ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δανείζονται με χαμηλότερο επιτόκιο στο εξωτερικό σε σχέση με το επιτόκιο δανεισμού της χώρας που έχουν την έδρα τους. Ειδικότερα, οι αποδόσεις των διεθνών εκδόσεων του «Τιτάνα» και του ΟΤΕ διαπραγματεύονται χαμηλότερα του 3%. Επίσης χαμηλότερα του 4% κυμαίνονται οι αποδόσεις στα δύο εταιρικά ομόλογα των Ελληνικών Πετρελαίων, ενώ κάτω από το 5% είναι η απόδοση για το ομόλογο της Folli Follie Group. Aξίζει να αναφέρουμε ότι οι ξένοι διαχειριστές ομολόγων αποτιμούν τις συγκεκριμένες εισηγμένες με υψηλότερες τιμές και αντίστροφα χαμηλότερες αποδόσεις, καθώς παρουσιάζουν υγιή ανάπτυξη με χαμηλό δανεισμό και κυρίως δεν ενσωματώνουν το υψηλό επενδυτικό και πολιτικό ρίσκο της Ελλάδας (country risk), αφού πάνω από το 70% της δραστηριότητάς τους παράγεται ή κατευθύνεται στο εξωτερικό.

Τα ομολογιακά δάνεια αποτελούν και στο ξεκίνημα του 2017 την εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης των εισηγμένων, προκειμένου να μειώσουν τον βραχυπρόθεσμο δανεισμό τους σε μακροπρόθεσμο, να υποστηρίξουν τα επενδυτικά τους σχέδια αλλά και να αποπληρώσουν παλαιότερα ομολογιακά δάνεια που λήγουν τη φετινή χρονιά. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», με τη συμπλήρωση του πρώτου τετραμήνου της νέας χρονιάς συνολικά 8 εισηγμένες προχωρούν στην έκδοση ομολογιακών δανείων, προσδοκώντας να αντλήσουν περισσότερα από 130 εκατ. ευρώ. Βέβαια το μείζον θέμα για τις επιχειρήσεις είναι το υψηλό επιτόκιο με το οποίο δανείζονται. Σήμερα οι περισσότερες μικρές εμποροβιομηχανικές επιχειρήσεις δανείζονται με επιτόκια που ξεκινούν από 6% και 7% και φθάνουν μέχρι και 8,5%.


Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text