Αρχική | Χρηματιστήριο | Διεθνείς Αγορές | Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών ομολόγων

Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών ομολόγων

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Η μεγάλη επιστροφή των ελληνικών ομολόγων

Από τον Τάσο Μαντικίδη.   Μπορεί η νίκη του Εμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία να ενίσχυσε τις φωνές που θέλουν τον Μάριο Ντράγκι να αλλάζει σύντομα τη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ οδηγώντας σε αύξηση του κόστους δανεισμού των χαμηλής αξιολόγησης χωρών του ευρωπαϊκού Νότου, εν τούτοις τα ελληνικά ομόλογα ακολουθούν αντίθετη πορεία. Το ράλι των τιμών τους συνεχίστηκε καθώς στη δεκαετία οι αποδόσεις αποκλιμακώθηκαν περαιτέρω ως την περιοχή του 5,73%, ενώ στη διετία υποχώρησαν ως το 5,431%, προσεγγίζοντας τις αντίστοιχες αποδόσεις του Σεπτεμβρίου του 2014.

Για τους αναλυτές τα ομόλογα της Ελλάδας προσφέρουν αξία καθώς βρίσκεται πιο κοντά σε μια ολική συμφωνία με τους δανειστές. Ορισμένοι διαχειριστές μάλιστα θεωρούν πως τα ελληνικά ομόλογα με τη «χορηγία της ΕΚΤ» ίσως αποτελούν την τελευταία ευκαιρία των επενδυτών για υψηλές αποδόσεις χωρίς μεγάλο ρίσκο. Η Αθήνα εκτιμούν τον Ιούλιο ή τον Σεπτέμβριο θα είναι επιλέξιμη για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω πτώση των αποδόσεων (άνοδος των τιμών), κάτι που εξαρτάται και από το είδος της αναδιάρθρωσης στο οποίο θα συμφωνήσουν η Ελλάδα και οι πιστωτές.

Η ΕΚΤ θα μπορούσε ίσως να αγοράσει το ένα δέκατο των χρεογράφων (περίπου 3 δισ. ευρώ) που βρίσκονται στα χέρια ιδιωτών σε δύο - τρεις μήνες ενώ οι χαμηλότερες αποδόσεις θα βοηθήσουν τις τράπεζες να δανειστούν φθηνότερα και να τονώσουν την οικονομία. Επίσης σημαντική αποκλιμάκωση αναμένεται και στο εταιρικό χρέος. Εάν υπάρξει μάλιστα στις 22 Μαΐου ένα global deal, όπως αποκαλείται, με το ΔΝΤ να συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα, η ΕΚΤ θα μπορούσε να αρχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα από τον Ιούλιο, κάτι που θα μπορούσε να καταστήσει τη φιλοδοξία της κυβέρνησης να βγει (δοκιμαστικά) στις αγορές εφέτος ένα όχι και τόσο απίθανο σενάριο.

Η ΕΚΤ βέβαια μπορεί να σταματήσει να αγοράζει κυβερνητικά ομόλογα της ευρωζώνης περίπου σε έναν χρόνο, όμως και πάλι μπορεί να επηρεάσει τους ελληνικούς τίτλους καθώς αποτελούν σχετικά μικρό μέρος του συνολικού ελληνικού χρέους.

Ορισμένοι fund manager ανέφεραν πως μετά από τόσα πολλά σκαμπανεβάσματα τα ελληνικά ομόλογα τα οποία δεν υπήρξαν στις προτιμήσεις των επενδυτών μπορεί να προσφέρουν πολύ  περισσότερη αξία απ' ό,τι τα υποτιθέμενα ασφαλή επενδυτικά καταφύγια των βρετανικών ομολόγων.

Τα ελληνικά ομόλογα εξακολουθούν να είναι πιο ελκυστικά από τα περισσότερα ομόλογα των αναδυόμενων αγορών και η αξιολόγησή τους παραμένει πολύ χαμηλή στην κατηγορία του C, πράγμα που σημαίνει ότι οι οίκοι αξιολόγησης δεν έχουν ενσωματώσει ακόμα στις προβλέψεις τους την πιθανότητα περαιτέρω αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.

Από την άλλη πλευρά, πάντως, η νίκη του Μακρόν στη Γαλλία και η μείωση του πολιτικού κινδύνου στην ευρωζώνη ενισχύουν τα σενάρια για μια αυστηρότερη νομισματική πολιτική από την ΕΚΤ. Οι επενδυτές θα επιστρέψουν τώρα στα βασικά στοιχεία για την οικονομία και τον πληθωρισμό στην ευρωζώνη, καθώς και στο τι επιπτώσεις θα έχουν στη νομισματική πολιτική, εκτίμησαν αναλυτές της αγοράς, αναφέροντας πως τα στοιχεία για την ανάπτυξη  είναι πολύ ισχυρά για να συνηγορούν σε μηνιαίες αγορές ομολόγων 60 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ. Επίσης ο πληθωρισμός, αν και χαμηλότερα του στόχου, δεν δικαιολογεί  αρνητικό επιτόκιο στις καταθέσεις.

Σε αυτό το πλαίσιο τα ομόλογα της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Πορτογαλίας  που ωφελήθηκαν τα μάλα από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ θα είναι και πιο ευάλωτα σε ενδεχόμενο περιορισμό του προγράμματος τους επόμενους μήνες. Η μείωση του πολιτικού ρίσκου στην ευρωζώνη, απόρροια και των γαλλικών εκλογών (αν και για ορισμένους μετά το Παρίσι ακολουθεί η Ρώμη), οδηγεί την ΕΚΤ πιο κοντά στο τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης λένε οι οικονομολόγοι.

Τους επόμενους μήνες, όπως εκτιμούν οι αναλυτές, αναμένεται νέα καθοδήγηση (guidance) από πλευράς ΕΚΤ. Οι αγορές ομολόγων πάντως αναμένεται να συνεχιστούν ως το τέλος του 2017, ενώ τον Δεκέμβριο δεν αποκλείεται αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων. Το QE θα ολοκληρωθεί σταδιακά στα μέσα του 2018, ενώ η πρώτη αύξηση των επιτοκίων αναφοράς της ευρωτράπεζας αναμένεται στο τέλος του ερχόμενου έτους.


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text