Αρχική | Ειδικές Σελίδες | Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών | Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδικότητά του

Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδικότητά του

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Γενικός Δείκτης διατηρεί την ανοδικότητά του

Ικανοποιημένοι παραμένουμε από την πορεία της αγοράς, η οποία δείχνει να “αφομοιώνει” εύκολα και χωρίς απώλειες την εντυπωσιακή άνοδο των προηγούμενων εβδομάδων, παρά την απογοήτευση που ίσως εκφράστηκε μετά το Eurogroup της 22ας Μαΐου 2017. Η εξέλιξη αυτή είναι θετική και ενισχύει την άποψη που -εδώ και αρκετό καιρό- έχουμε εκφράσει ότι η ανοδική προοπτική της αγοράς δύσκολα θα κινδυνέψει.

Παρά την κεφαλαιώδη σημασία της εξέλιξης των διαπραγματεύσεων για το χρέος, εκτιμούμε ότι δεν είναι αυτό το ζήτημα που κινεί την αγορά κατά το τελευταίο διάστημα, αλλά ούτε και αυτό που θα την κινήσει στους επόμενους -καλοκαιρινούς- μήνες. Έχουμε αναφέρει πολλές φορές ότι, το θέμα του χρέους θα συζητιέται επί μακρόν και ότι είναι ακόμη νωρίς για να υπάρξουν αποφάσεις. Η άνοδος της αγοράς οφείλεται στην “ανακούφιση” που υπήρξε μετά την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, την ίδια περίοδο που η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το 2016 και το α' τρίμηνο του 2017, έδειξε ότι όντως σημειώνεται μία βελτίωση στην πορεία των εισηγμένων εταιριών, βελτίωση που μπορεί να συνεχιστεί και κατά το 2017 και η οποία κάνει εμφανή την υποτίμηση της αγοράς.

Εκτιμούμε ότι όσοι συμμετέχουν στην αγορά, γνωρίζουν ότι το ζήτημα του χρέους είναι κάτι στο οποίο δε μπορεί να υπάρξει εξέλιξη σήμερα. Γνωρίζουν επίσης ότι, όταν κάποια στιγμή, αυτό το κεφαλαιώδες ζήτημα, αρχίσει να επιλύεται, η κίνηση της αγοράς θα μπορούσε να είναι εντυπωσιακή.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση, ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου σημείωσε ανεπαίσθητη πτώση κατά -0,15%, ενώ ο όγκος των συναλλαγών ήταν εξαιρετικά μειωμένος (ας μην ξεχνάμε την αργία στις αγορές των ΗΠΑ) και μετά βίας έφθασε στα 38 εκατομμύρια ευρώ. Ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε (με χαμηλές συναλλαγές βέβαια) κατά -2,23%. Η εξέλιξη αυτή δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχεί.

Οι δείκτες του “απόλυτου συστήματος” μας δείχνουν ότι ενδεχόμενο σήμα εξόδου από την αγορά είναι ακόμη μακριά. Σήμερα, η καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών υπολογίζεται στις 634,34 μονάδες και βρίσκεται υψηλότερα κατά 18,4% από το Γενικό Δείκτη (δείτε το σχετικό link), ενώ ανέρχεται με ρυθμό περίπου 1,0 έως 1,1 μονάδες την ημέρα. Γενικά, δε νομίζουμε ότι υπάρχει κάτι που θα πρέπει να μας ανησυχήσει άμεσα.

Το χαρτοφυλάκιο που κινούμε με βάση το “απόλυτο σύστημα” σημείωσε άνοδο κατά 0,59%, ενώ από την αρχή του έτους εμφανίζει συνολική άνοδο κατά 20,45%, έναντι 20,75% του Γενικού Δείκτη. Αποσαφηνίζουμε ότι, η ελάχιστη υστέρησή μας σε σχέση με την απόδοση του Γενικού Δείκτη ούτε μας στεναχωρεί, αλλά ούτε και μας αγχώνει. Αυτό επειδή, αφ' ενός μεν η πορεία του Γενικού Δείκτη επηρεάζεται σημαντικά από την πορεία των τραπεζικών μετοχών, από τις οποίες εξακολουθούμε να απέχουμε και αφετέρου, επειδή -όπως έχουμε τονίσει πολλές φορές- ενώ εμείς θα βγούμε από την αγορά αμέσως μόλις υπάρξει σήμα εξόδου, ο Γενικός Δείκτης είναι “καταδικασμένος” να ...παραμένει διαρκώς μέσα στην αγορά! Ας μην ξεχνάμε εξ άλλου ότι, η φύση των χαρτοφυλακίων που κινούνται με βάση το “απόλυτο σύστημα” είναι πάντα μακροχρόνια.

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text