Αρχική | Ειδικές Σελίδες | Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών | Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να στοχεύσει την περιοχή των 1.000 – 1.100 μονάδων, εντός του 2017

Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να στοχεύσει την περιοχή των 1.000 – 1.100 μονάδων, εντός του 2017

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ο Γενικός Δείκτης μπορεί να στοχεύσει την περιοχή των 1.000 – 1.100 μονάδων, εντός του 2017

Μπορεί, το πολιτικό περιβάλλον, να είναι σήμερα πολωμένο και μπορεί να θεωρούμε ότι η χώρα κυβερνιέται από μία από τις χειρότερες μεταπολεμικές κυβερνήσεις, όμως οι αριθμοί λένε ότι ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας βρίσκεται πιο ψηλά, κατά 40%, σε σχέση με το σημείο που βρισκόταν το περασμένο φθινόπωρο. Και η άνοδος αυτή επιβεβαιώνται και από τη μικρή και δειλή βελτίωση σε αρκετούς μακροοικονομικούς δείκτες (ανεργία, πληθωρισμό, προσδοκίες προσλήψεων, επιχειρηματικές προσδοκίες κλπ). Και μέσα στα χρόνια, έχουμε μάθει να προσέχουμε τα μηνύματα που εκπέμπει ο Γενικός Δείκτης της αγοράς.

Σήμερα, ο ΓΔ έχει καλύψει όλες τις απώλειες που είχε από τον “μαύρο” Ιούνιο του 2015 (ακριβώς πριν από τα capital controls) και βρίσκεται γύρω από την περιοχή που βρισκόταν τον Ιανουάριο του 2015, μετά την πρώτη εκλογική νίκη του Σύριζα (σημειώνουμε ότι η ανώτατη τιμή του ΓΔ επί Σύριζα ήταν οι 904,59 μονάδες, στις 26/2/2015).

Από την άλλη πλευρά, άσχετα τί θα αποφασιστεί σήμερα στο Eurogroup, η Κυβέρνηση δείχνει να έχει βρει ένα mondus operandi με τους δανειστές, έτσι ώστε -έστω και με δυσκολίες και παλινωδίες- τα ζητήματα της οικονομίας να προχωρούν. Παράλληλα, άσχετα του τί θα γίνει με το ζήτημα του χρέους, στον προσεχή χρονικό ορίζοντα δεν εμφανίζονται κάποια σοβαρά προβλήματα στις σχέσεις της χώρας με τους δανειστές.

Για το ζήτημα του χρέους, εκτιμούμε ότι θα ήταν αρκετά καλύτερα αν σήμερα δεν υπήρχε κάποια κατάληξη αναφορικά με τον τρόπο που αυτό θα “ρυθμιστεί” στο μέλλον. Πιστεύουμε ότι μία βιαστική και “αγχωμένη” λύση σήμερα, απλά και μόνον για να την “πουλήσει” ο Πρωθυπουργός στο ιδεολογικά μπερδεμένο εσωκομματικό του ακροατήριο, μακροπρόθεσμα δε θα ήταν η καλύτερη για τη χώρα. Καθώς σήμερα, τουλάχιστον σε ταμειακό επίπεδο, δεν θα υπάρξει κάποια μεταβολή (δηλαδή, δεν θα υπάρξει μεταβολή στα ποσά που πληρώνουμε για την εξυπηρέτησή του, τουλάχιστον έως το 2021), κάποια “βιαστική” λύση δεν έχει να προσφέρει κάτι άμεσο σε δημοσιονομικό επίπεδο. Θα προτιμούσαμε η όποια λύση να αναβληθεί για το μέλλον, όταν και το πολιτικό περιβάλλον στην Ευρώπη θα είναι περισσότερο ευνοϊκό. Άλλωστε, επί χρόνια καταγράφαμε την άποψή μας ότι, η ιστορία έχει δείξει πως οι ρυθμίσεις των κρατικών χρεών συνιστούν μία εξαιρετικά μακροχρόνια διαδικασία και οι λύσεις δίνονται μετά από πολλά χρόνια διαπραγματεύσεων. Εκτίμησή μας παραμένει ότι, η λύση στο ελληνικό χρέος θα υπάρξει ανάμεσα στα έτη 2021 και 2023, όταν δηλαδή θα προστίθενται στο χρέος και τα ποσά των τόκων της δεκαετούς περιόδου χάριτος που υπάρχει σήμερα στην καταβολή των τόκων.

Σαφώς και δε μπορούμε να προδικάσουμε ακόμη κάτι για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Σαφώς και σήμερα, ουδείς μπορεί να υποστηρίξει ότι βιώνουμε μία οικονομία που βρίσκεται σε τροχιά έντονης ανάπτυξης ή έστω στα πρόθυμα μίας “εκτίναξης”. Όμως, μπορούμε να θεωρήσουμε -και πρόκειται για μία σοβαρή θεώρηση- ότι υπάρχει μία “κινητικότητα” και ότι το ενδιαφέρον γύρω από την Ελλάδα και την οικονομία της, δείχνει να αναζωογονείται, έστω και με χαμηλούς (ακόμη;) ρυθμούς.

Στις αρχές του έτους, όταν ο ΓΔ κινούνταν λίγο πάνω από τις 600 μονάδες, υποστηρίζαμε ότι αυτός είχε τη δυναμική να υπερβεί το επίπεδο των 850 μονάδων κατά τη διάρκεια του 2017. Με βάση τη δυναμική που έχει αναπτύξει η χρηματιστηριακή αγορά κατά τους τελευταίους μήνες, τείνουμε να αποδεχθούμε ότι η τότε θεώρησή μας ήταν συντηρητική. Το 2017 μπορεί να είναι μία εντυπωσιακά θετική χρονιά, μία χρονιά που θα σηματοδοτεί την έναρξη ενός μακροχρόνιου ανοδικού κύκλου για την ελληνική οικονομία και τη χρηματιστηριακή αγορά (κάτι που όλο αυτούς τους μήνες δεν έχουμε σταματήσει να υποστηρίζουμε και να το προβάλλουμε σε επενδυτικές εκδηλώσεις που οργανώνουμε). Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, δε θα εκπλαγούμε εάν δούμε το Γενικό Δείκτη να κινείται στο εύρος των 1.000 – 1.100 μονάδων έως το τέλος του έτους. Βέβαια, για να συμβεί αυτό υπάρχει μία σειρά παραδοχών, με κυριότερες: α) τις σχέσεις μεταξύ των δανειστών και της ελληνικής κυβέρνησης και β) της ρύθμισης των κόκκινων δανείων και της επιστροφής του τραπεζικού συστήματος στην ασφάλεια και την ομαλότητα.

Από την πλευρά μας, επενδυτικά, κινούμαστε με βάση την ασφάλεια που προσφέρει το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”, όντας βέβαιοι ότι, ακόμη και αν οι παραπάνω υποθέσεις δεν επαληθευθούν, το σύστημα θα μας δώσει έγκαιρα “σήμα εξόδου”, έτσι ώστε αφ' ενός μεν να μην έχουμε ζημιές από την τελευταία μας “είσοδο”, αλλά και να διατηρήσουμε ένα σημαντικό μέρος των κερδών που μέχρι τώρα έχουμε επιτύχει.

Σήμερα, ο Γενικός Δείκτης κινείται στην περιοχή των 800 μονάδων και βρίσκεται κατά 19,1% υψηλότερα από την καμπύλη του Κινητού Μέσου Όρου 200 ημερών. Μάλιστα, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι, ο ΓΔ κινείται σταθερά υψηλότερα κατά 17% έως 20% σε σχέση με τον ΚΜΟ-200 ημερών, επί περίπου 1,5 μήνα (32 συνεδριάσεις), κάτι που συνήθως συμβαίνει κατά τη διάρκεια πολύμηνων έντονα ανοδικών κινήσεων. Και το στοιχείο αυτό συνιστά μία ένδειξη για τη δυναμική που έχει αναπτύξει η αγορά και η οποία μπορεί να εκδηλωθεί κατά τους επόμενους μήνες.

Διαβάστε για τη μέχρι σήμερα απόδοση του χαρτοφυλακίου που κινείται με βάση το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών. Σημειώνουμε ότι, όπως θα ανακοινώσουμε αύριο Παρασκευή, το προσεχές Σάββατο 24 Ιουνίου 2017, θα πραγματοποιηθεί επενδυτική εκπαιδευτική εκδήλωση με θέμα: “ΑΠΟΛΥΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ: Πώς να σχεδιάσετε ένα κερδοφόρο επενδυτικό Χαρτοφυλάκιο”. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία της EuroCapital, από τις 11:00 πμ έως τις 1:00 μμ.

 

Διαβάστε περισσότερα για το “Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών”:

Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών - Μία συνοπτική παρουσίαση

Η λειτουργία των χαρτοφυλακίων του “Απόλυτου Συστήματος Συναλλαγών” - Ερωτήσεις και απαντήσεις

Το βιβλίο "Το Απόλυτο Σύστημα Συναλλαγών"

 

 

 


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text