Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Στην ΤτΕ τα διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης

Στην ΤτΕ τα διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Στην ΤτΕ τα διαθέσιμα όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης

Από την Ειρήνη Χρυσολωρά.   Τη συγκέντρωση των διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος επιδιώκει το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, στο πλαίσιο της μνημονιακής δέσμευσης που εφαρμόζει για την καθιέρωση Ενιαίου Λογαριασμού Θησαυροφυλακίου.

Πρόκειται για μια από τις μνημονιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, υπό την επίβλεψη του γενικού γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών Φραγκίσκου Κουτεντάκη, με στόχο να μπει τάξη και να αποκατασταθεί η διαφάνεια στα οικονομικά του Δημοσίου. Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο και Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου είναι οι τελευταίες μεταρρυθμίσεις, ενώ ολοκληρώνεται η Ενιαία Αρχή Πληρωμών. Ειδικότερα, ο Ενιαίος Λογαριασμός Θησαυροφυλακίου επιδιώκει την ενιαία αποτύπωση των εισροών και εκροών και προβλέπει τα εξής: α. κατάργηση μιας σειράς από «ειδικούς λογαριασμούς», που γίνονταν κάθε φορά για μια ειδική ανάγκη (π.χ. για την προστασία της φώκιας). και β. συγκέντρωση των διαθεσίμων όλων των φορέων της γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδος. Υπολογίζεται ότι περίπου 3-4 δισ. ευρώ είναι κατατεθειμένα σε εμπορικές τράπεζες και το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να τα μεταφέρει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Κάτι που δεν αναμένεται να γίνει δεκτό με ενθουσιασμό από τις τράπεζες αλλά και από τους φορείς, αν και το υπουργείο υποστηρίζει ότι τους εξασφαλίζει υψηλότερες αποδόσεις.

Βαθμό δυσκολίας, πάντως, πρακτικού ή άλλου είδους, έχουν όλες λίγο ώς πολύ οι επιχειρούμενες μεταρρυθμίσεις.

Αρκεί να αναφερθεί ότι στο πλαίσιο της καθιέρωσης της άλλης σημαντικής μνημονιακής δέσμευσης, του Ενιαίου Λογιστικού Σχεδίου, καλούνται όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης να έχουν κοινή λογιστική αποτύπωση, έτσι ώστε να υπάρχει ένας κωδικός π.χ. για τη μισθοδοσία σε όλους τους φορείς. Αυτό σημαίνει διαφάνεια, καθώς το Δημόσιο θα ξέρει τι πληρώνει. Ωστόσο, προϋποθέτει μετατροπή του συστήματος πληροφορικής, για την οποία προκηρύχθηκε διαγωνισμός.

Για να είναι όλα έτοιμα, θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος απ’ ό,τι είχε υπολογιστεί αρχικά. Κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς, όπως λέει ο κ. Κουτεντάκης, το σχέδιο θα εφαρμοστεί στον προϋπολογισμό του 2019 (και όχι του 2018, όπως σχεδιαζόταν) και οι φορείς θα ενημερωθούν σχετικά με την εγκύκλιο της λογιστικής ταξινόμησης πιστώσεων το 2018.

Ο κ. Κουτεντάκης υποστηρίζει ότι στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων αυτών έγιναν και πράγματα για τα οποία δεν υποχρέωνε το μνημόνιο, όπως π.χ. η ενίσχυση της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών με την κατάργηση όλων των εξαιρέσεων και η ένταξη όλων των αμοιβών της γενικής κυβέρνησης σ’ αυτήν.

«Φυσικά και υπήρξαν αντιδράσεις, όπως είναι λογικό να υπάρχουν σε κάθε αλλαγή», αναγνωρίζει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου, απαντώντας σε σχετική ερώτησή μας.


Πηγή: kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text