Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Σωκράτης Λαζαρίδης: Ανοίγει νέα αγορά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Σωκράτης Λαζαρίδης: Ανοίγει νέα αγορά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Σωκράτης Λαζαρίδης: Ανοίγει νέα αγορά για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις

Από τον Τάσο Μαντικίδη.   Νέα αγορά για μικρομεσαίες επιχειρήσεις σχεδιάζει, μεταξύ άλλων, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, διαμορφώνοντας ένα περιβάλλον μεταφοράς επενδυτικών πόρων στον παραγωγικό ιστό της Ελλάδας, προαναγγέλλει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στο «Βήμα της Κυριακής» ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΕΧΑΕ) Σωκράτης Λαζαρίδης.

Παράλληλα, εκτιμά πως ως τον Μάιο του 2018 αναμένεται να δοκιμαστεί πιλοτικά το περιβάλλον λειτουργίας του αποκαλούμενου και ως Χρηματιστηρίου Ενέργειας, ενώ καθώς το σκέλος της χρηματοδότησης (πρωτογενής αγορά) των εταιρικών ομολόγων λειτουργεί πια αποτελεσματικά, το βάρος μετατοπίζεται στην ορθή λειτουργία και της δευτερογενούς αγοράς, η οποία μπορεί να καλύψει και την υπερβάλλουσα ζήτηση (υπερκαλύψεις) που παρατηρήθηκε στις τελευταίες εκδόσεις ομολόγων ισχυρών ελληνικών ομίλων.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον ίδιο, με βάση και την εικόνα που αποκόμισε από το πρόσφατο επενδυτικό επενδυτικό forum στη Νέα Υόρκη, παρατηρείται αναθέρμανση του επενδυτικού ενδιαφέροντος για την Ελλάδα από το εξωτερικό, κυρίως σε τομείς όπως οι τράπεζες, η τουριστική βιομηχανία, τα ακίνητα, η ενέργεια και τα τρόφιμα και τα ποτά. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς επενδυτές έχουν πάνω από 50%-60% συμμετοχή, τόσο στην ημερήσια αξία συναλλαγών της αγοράς όσο και στην κεφαλαιοποίησή της, καθώς και σημαντική συμβολή στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Από την άλλη πλευρά, το τελευταίο διάστημα οι εγχώριοι επενδυτές δηλώνουν το «παρών» με τη συμμετοχή τους σε όλες τις πρόσφατες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων.

Ποιες θεσμικές παρεμβάσεις προωθούνται το επόμενο διάστημα στην ελληνική κεφαλαιαγορά;
«Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και την Olyver Wyman ξεκινάει η μελέτη για τις προϋποθέσεις αξιοποίησης του επενδυτικού εργαλείου των Listed Funds στην Ελλάδα, που, εάν όλα πάνε καλά και υπάρξει ενδιαφέρον από το οικοσύστημα της ελληνικής κεφαλαιαγοράς και τον επιχειρηματικό κόσμο, μπορεί να καταλήξει σύντομα σε πρώτη πιλοτική εφαρμογή. Μέσω αυτού του εργαλείου πόροι από τη διεθνή επενδυτική κοινότητα θα μπορούν αποτελεσματικά να διοχετευθούν στον ελληνικό παραγωγικό ιστό των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων. Τα αποτελέσματα της πιλοτικής εφαρμογής θα αποτελέσουν το πλαίσιο που μπορεί να αξιοποιηθεί για τη χρηματοδότηση της ραχοκοκαλιάς της ελληνικής οικονομίας.

Στις αρχές του 2018 θα τεθεί σε εφαρμογή σε ευρωπαϊκό επίπεδο η CSDR, η οποία θα ρυθμίζει ζητήματα των αποθετηρίων. Συγκεκριμένα, μέσω εναρμονισμένης διαδικασίας αδειοδότησης (passporting) θα δίνεται η δυνατότητα στα Αποθετήρια να παρέχουν διασυνοριακά, εντός ΕΕ, υπηρεσίες πρόσβασης μεταξύ τους, καθώς και διαδικασίες διασύνδεσης με άλλες αγορές και οίκους εκκαθάρισης.

Επίσης στις αρχές του 2018, σε επίπεδο διενέργειας συναλλαγών, θα τεθούν σε εφαρμογή οι MiFID και MiFID II, που αποτελούν εξέλιξη της οδηγίας MIFID που έχει εφαρμοστεί από το 2007. Ρυθμίζονται θέματα επενδυτών, λειτουργίας αγορών και συμμετεχόντων, προσδιορίζονται όροι προσυναλλακτικής και μετασυναλλακτικής διαφάνειας και επιβάλλονται σύγχρονα συστήματα και διαδικασίες στα χρηματιστήρια και στις επενδυτικές εταιρείες».

Πότε αναμένεται να λειτουργήσει το χρηματιστήριο ενέργειας;
«Αυτό που συνοπτικά αποκαλείται χρηματιστήριο ενέργειας αφορά ουσιαστικά τη διαμόρφωση εγχώριας αγοράς ενέργειας. Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει μοντέλο για τη σύγκλιση των εθνικών αγορών σε μια ενιαία ευρωπαϊκή αποτελεσματική αγορά ως παράγοντα ανάπτυξης της οικονομίας. Απώτερος στόχος, το ανταγωνιστικό ενεργειακό κόστος ταυτόχρονα με την ασφάλεια στον ενεργειακό εφοδιασμό για όλες τις ευρωπαϊκές οικονομίες.
Στη μεγάλη αυτή, εθνικής και ευρωπαϊκής κλίμακας, εικόνα το Χρηματιστήριο Αξιών υποστηρίζει το ΛΑΓΗΕ, που είναι ο θεσμικά προσδιορισμένος λειτουργός της αγοράς στη δημιουργία των υποδομών που απαιτούνται για μια βιώσιμη λύση. Στόχος είναι από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάιο του 2018 να δοκιμαστεί πιλοτικά το περιβάλλον λειτουργίας της νέας αγοράς».

Ποιο ήταν το κλίμα που εισπράξατε από τους διεθνείς επενδυτές στο πρόσφατο επενδυτικό forum στη Νέα Υόρκη;
«Στον απόηχο και του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης, το εφετινό επενδυτικό forum στη Νέα Υόρκη διεξήχθη σε θετικό κλίμα. Για τη χρηματιστηριακή αγορά τα στοιχεία συμμετοχής των επενδυτικών funds (65), διαχειριστών χαρτοφυλακίων (90) και των κατ' ιδίαν συναντήσεων που πραγματοποίησαν οι εισηγμένες εταιρείες (450) αλλά και η μεγάλη συμμετοχή που σημειώθηκε στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποιήθηκε τη δεύτερη ημέρα του forum, ήταν χαρακτηριστικά σημάδια αναθέρμανσης του επενδυτικού ενδιαφέροντος».

Σε ποιους τομείς της ελληνικής οικονομίας επικεντρώνεται το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών;
«Ο τραπεζικός κλάδος, η τουριστική βιομηχανία, τα ακίνητα, η ενέργεια, τα τρόφιμα και τα ποτά αλλά και η πιο παραδοσιακή βιομηχανία αποτελούν τους κλάδους που κεντρίζουν το ενδιαφέρον των επενδυτών. Οι ξένοι επενδυτές εκπροσωπούνται κυρίως από επαγγελματίες αναλυτές και γνωρίζουν - ίσως καλύτερα από την ελληνική κοινή γνώμη - τη σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί τόσο σε επίπεδο λειτουργικής κερδοφορίας στις εισηγμένες εταιρείες (EBIDTA +16% 2016) όσο και σε επίπεδο κεφαλαιακής διάρθρωσης των επιχειρήσεων με την ικανοποιητική μείωση του λόγου δανείων προς ίδια (-16% στην πενταετία).
Γνωρίζουν επίσης πως οι επιχειρήσεις που διαμόρφωσαν τις συνθήκες τα χρόνια της ύφεσης ώστε να μη σταματήσουν να αναπτύσσονται έχουν σαφώς μεγαλύτερα περιθώρια ανάπτυξης στο μέλλον».

Πότε και με ποιες προϋποθέσεις πιστεύουν ότι θα ολοκληρωθεί το ελληνικό δράμα;
«Αντιλαμβάνομαι την ουσία της ερώτησής σας αλλά με την ευκαιρία, θα ήθελα να αξιοποιήσω τη λέξη-κλειδί αναφέροντας πως στο ανθρώπινο είδος το δράμα βαραίνει αυτόν που το βιώνει. Τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας είτε συμπάσχουν είτε αδιαφορούν και σπανίως το εκμεταλλεύονται. Το άγχος μας ως χρηματιστηριακής αγοράς ήταν να μην αυξηθεί η αδιαφορία της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Το αποτέλεσμα της επίσκεψης στις ΗΠΑ μας επέτρεψε να μετριάσουμε αυτό το άγχος γιατί ήταν στατιστικά σημαντικό το ενδιαφέρον για τη διερεύνηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, και μάλιστα από ικανοποιητικό αριθμό νέων επενδυτών. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια οι διεθνείς επενδυτές έχουν πάνω από 50%-60% συμμετοχή, τόσο στην ημερήσια αξία συναλλαγών της αγοράς όσο και στην κεφαλαιοποίησή της, καθώς και σημαντική συμβολή στις ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών.

Οι δε εγχώριοι επενδυτές δηλώνουν το "παρών" με τη συμμετοχή τους σε όλες τις πρόσφατες εκδόσεις εταιρικών ομολόγων. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι όποτε υπήρξαν ενδιαφέρουσες επενδυτικές προτάσεις, αυτές υποστηρίχθηκαν τόσο από τους διεθνείς όσο και από τους εγχώριους επενδυτές».

Νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων

Ποιες είναι οι προσδοκίες σας από την αγορά των εταιρικών ομολόγων;
«Στο ταμπλό μας, σε λιγότερο από έναν χρόνο, βρίσκονται πλέον πέντε εκδόσεις. Οι εταιρείες ανακάλυψαν μια νέα πηγή άντλησης κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξής τους. Οι δε τράπεζες αξιοποιούν μια νέα πηγή εσόδων, αυτή της επενδυτικής τραπεζικής και της παροχής συμβουλών και αναδοχής. Win-win για όλους δηλαδή. Το σκέλος της χρηματοδότησης (πρωτογενής αγορά) φαίνεται ότι έχει αρχίσει να λειτουργεί αποτελεσματικά και με επιταχυνόμενο ρυθμό. Απαραίτητο συμπλήρωμα είναι η ορθή λειτουργία και της δευτερογενούς αγοράς.

Το ενδιαφέρον που έχει υπάρξει από τους διαμεσολαβητές για συμμετοχή τους ως ειδικών διαπραγματευτών σε συνδυασμό με τις χαμηλές χρεώσεις έχει διαμορφώσει τις προϋποθέσεις και φέρνει ικανοποιητικά αποτελέσματα στη συναλλακτική δραστηριότητα στις υπάρχουσες εκδόσεις. Επίσης, η υπερβάλλουσα ζήτηση (υπερκαλύψεις) που παρατηρήθηκε στις τελευταίες εκδόσεις θα μπορεί να ικανοποιηθεί από τη δευτερογενή αγορά. Η ανάπτυξη της οποίας θα πρέπει να αποτελεί τον δεύτερο στόχο του οικοσυστήματος της αγοράς. Η ανάπτυξη όμως της αγοράς αυτής απαιτεί κατανόηση τόσο των χαρακτηριστικών όσο και τον κινδύνων των χρηματοοικονομικών προϊόντων. 

Προϋπόθεση η εκπαίδευση των επενδυτών και η σθεναρή υποστήριξη από τους επαγγελματίες ώστε να αποφευχθούν τυχόν υπερβολές που ενίοτε παρεισφρέουν όταν ένα προϊόν γίνεται μόδα. Και αυτός πρέπει να είναι ο τρίτος στόχος όλων των συμμετεχόντων».


Πηγή : tovima.gr
23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text