Αρχική | Πολιτική | Κοινωνία | Πόσο στοιχίζει στις οικογένειες η εκπαίδευση των παιδιών

Πόσο στοιχίζει στις οικογένειες η εκπαίδευση των παιδιών

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Πόσο στοιχίζει στις οικογένειες η εκπαίδευση των παιδιών

Οι γονείς δαπανούν, κατά μέσο όρο, 44.221 δολάρια ΗΠΑ για την εκπαίδευση του παιδιού τους από το δημοτικό σχολείο μέχρι και το πρώτο πτυχίο, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα της HSBC. Το 87% των γονέων σε όλον τον κόσμο υποστηρίζει οικονομικά την εκπαίδευση των παιδιών του, το 76% εξετάζει το ενδεχόμενο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης και θεωρεί ότι θα συνεισφέρει οικονομικά στις σπουδές αυτές, ενώ το 74% χρησιμοποιεί το καθημερινό εισόδημα για να καλύψει τις εκπαιδευτικές δαπάνες των παιδιών του. Η πλειοψηφία (82%) των γονέων είναι επίσης έτοιμη να κάνει θυσίες προκειμένου να επιτύχει το παιδί τους.

 Οι γονείς στο Χονγκ Κονγκ συμβάλλουν περισσότερο σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης του παιδιού τους (δίδακτρα, βιβλία, μεταφορές και διαμονή), δαπανώντας κατά μέσο όρο 132.161 δολάρια. Ακολουθούν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (99.378 δολάρια) και η Σιγκαπούρη (70.939 δολάρια), οι ΗΠΑ (58.464), η Ταϊβάν (56.424) και η Κίνα (42.892). Στις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Ινδονησία (18.422), η Αίγυπτος (16.863) και η Γαλλία (16.708).
Η πλειοψηφία των γονέων (87%) συμβάλλει στην κάλυψη του κόστους της τρέχουσας βαθμίδας εκπαίδευσης του παιδιού τους ενώ το 85% συνεισφέρει οικονομικά επίσης στην πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Πέρα από τα φοιτητικά δάνεια, μόνο το 15% των σπουδαστών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης χρηματοδοτεί την εκπαίδευσή του. Το 16% λαμβάνει κρατική στήριξη (μέσω υποτροφίας, επιχορήγησης ή χορηγίας) και 8% αντίστοιχη οικονομική υποστήριξη από το πανεπιστήμιο ή το σχολείο.

Ο δρόμος προς την επιτυχία

Οταν κλήθηκαν να σκεφθούν τον πανεπιστημιακό κλάδο σπουδών τον οποίο θα ήθελαν να ακολουθήσουν τα παιδιά τους, οι γονείς έδειξαν τις φιλοδοξίες τους. Η ιατρική (13%), η διοίκηση επιχειρήσεων και τα χρηματοοικονομικά (11%) και οι πολυτεχνικές σπουδές (10%) αποτελούν τους κλάδους που οι γονείς προτιμούν περισσότερο. Επιπλέον, περισσότεροι από 9 στους 10 (91%) γονείς εξετάζουν το ενδεχόμενο μεταπτυχιακής εκπαίδευσης για το παιδί τους, ενώ το 76% αυτών αναμένει να συμβάλει στην κάλυψη του κόστους της. Σχεδόν 8 στους 10 (78%) γονείς θεωρούν την ολοκλήρωση ενός μεταπτυχιακού τίτλου σημαντική προκειμένου το παιδί τους να αποκτήσει πλήρη απασχόληση στον τομέα που έχει επιλέξει να ακολουθήσει επαγγελματικά. Η σημασία ενός μεταπτυχιακού διπλώματος στις μελλοντικές προοπτικές απασχόλησης αναγνωρίζεται ακόμη περισσότερο από τους γονείς στην Κίνα (91%), στην Ινδονησία (91%) και στο Μεξικό (90%).

Οι γονείς στην Ασία είναι πιο πιθανό να είναι αισιόδοξοι για την εκπλήρωση των δυνατοτήτων των παιδιών τους. Ενώ ο παγκόσμιος μέσος όρος των γονέων που είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα έχει ένα λαμπρό μέλλον ανέρχεται σε 75%, το αντίστοιχο ποσοστό στην Ινδία είναι 87% και στην Κίνα 84%. Αντίθετα, οι γονείς στη Γαλλία είναι πιο επιφυλακτικοί, με μόνο 42% αυτών να είναι σίγουροι ότι το παιδί τους θα έχει ένα λαμπρό μέλλον. Επίσης, 85% των γονέων στην Ινδία και 78% στην Κίνα αισθάνονται σίγουροι ότι το παιδί τους θα αποκτήσει μια σπουδαία δουλειά, σε σύγκριση με τον παγκόσμιο μέσο όρο του 68%. Στη Γαλλία, μόνο 36% των γονιών αισθάνονται σίγουροι ότι το παιδί τους θα κάνει σπουδαία δουλειά.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα της μελέτης ο καθηγητής κ. Colin B. Grant, Vice President (International) του Πανεπιστημίου Σαουθάμπτον, δήλωσε: «Οι γονείς διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην επιτυχία των παιδιών τους μέσα από τις υψηλές προσδοκίες τους αλλά και επειδή είναι πρόθυμοι να υποστηρίξουν οικονομικά την εκπαίδευση των παιδιών τους μέχρι το επίπεδο του μεταπτυχιακού. Η επιθυμία για την επίτευξη της επιτυχίας γίνεται εμφανής με τη σαφή προτίμηση προς τους κλάδους της επιστήμης, της τεχνολογίας, των πολυτεχνικών σπουδών, των μαθηματικών και στους τομείς της διοίκησης επιχειρήσεων και των οικονομικών. Η ζήτηση για εξειδικευμένους επαγγελματίες στους συγκεκριμένους κλάδους και η αξία των επαγγελματιών αυτών στην αγορά εργασίας αναμένεται να συνεχίσει να εντείνεται κατά τα επόμενα χρόνια».


Πηγή : tovima.gr
23
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text