Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Τρεις επενδυτικές ακινήτων στο κατώφλι του Χ.Α.

Τρεις επενδυτικές ακινήτων στο κατώφλι του Χ.Α.

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τρεις επενδυτικές ακινήτων στο κατώφλι του Χ.Α.

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Οι νέες εισαγωγές που αναμένει η διοίκηση του χρηματιστηρίου εντός του 2017 αλλά κυρίως το 2018, θα προέλθουν από εισηγμένους ομίλους με αξιόλογη ακίνητη περιουσία που έχουν συστήσει ή ετοιμάζεται να ιδρύσουν εταιρείες επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία (ΑΕΕΑΠ). Ηδη, παρατηρείται κινητικότητα σε επίπεδο συμβούλων προκειμένου να κατατεθούν ενημερωτικά δελτία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τους επόμενους μήνες. Εκτός από τις υφιστάμενες εισηγμένες (Eθνική Πανγαία, Grivalia Properties, Trastor, ICI) στους νεοεισερχόμενους στον κλάδο εντάσσεται κατ’ αρχάς η BriQ Properties, που συνδέεται με τον όμιλο Quest, ενώ ενδιαφέρον φαίνεται να εκδηλώνουν οι εισηγμένοι όμιλοι Κλουκίνας-Λάππας και Viohalco αλλά και η εταιρεία «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» που ελέγχεται από την οικογένεια Ευμορφίδη (Coco-Μat).

Eιδικότερα, ο όμιλος Quest του προέδρου του ΣΕΒ Θεόδωρου Φέσσα έχει ήδη δρομολογήσει την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του μέσω της ΒriQ Ρroperties ΑΕΕΑΠ. Η εταιρεία που πήρε άδεια λειτουργίας τον περυσινό Ιούνιο, ιδρύθηκε έπειτα από εισφορά ακινήτων και μετρητών της Quest Συμμετοχών και της Unisystems, θυγατρικής του ομίλου. Το χαρτοφυλάκιο των εμπορικών ακινήτων της αποτελείται από επτά ακίνητα (μισθωμένα κατά κύριο λόγο σε εταιρείες του ομίλου), με συνολική αξία αποτίμησης 24 εκατ. ευρώ (Δεκέμβριος 2016). Η «Μπλε Κέδρος ΑΕΕΑΠ» της οικογένειας Ευμορφίδη (Coco-Mat) έλαβε άδεια λειτουργίας από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με τη διοίκηση να σχεδιάζει την εισαγωγή των μετοχών της εταιρείας εντός του 2018. Το χαρτοφυλάκιο της «Μπλε Κέδρος» αποτελείται κυρίως από ακίνητα (καταστήματα) της αλυσίδας Coco-Mat, ενώ σχεδιάζεται να ενταχθεί σε αυτό και η νέα επένδυση της οικογένειας Ευμορφίδη που αφορά τη δημιουργία ξενοδοχείου 90 δωματίων στου Μακρυγιάννη, κάτω από την Ακρόπολη.

Ανοικτό έχει αφήσει το ενδεχόμενο ο όμιλος Viohalco να συστήσει ΑΕΕΑΠ, καθώς ο μεγαλύτερος μεταλλουργικός όμιλος της χώρας διαθέτει σημαντική ακίνητη περιουσία. Mεταξύ αυτών συγκαταλέγεται το εμπορικό κέντρο River West στον Kηφισό, το όμορο IKEA, που μισθώνεται στον όμιλο Φουρλή, και το νέο εμπορικό κέντρο στην Kόρινθο (Mare West). Επίσης, η διοίκηση της εισηγμένης Κλουκίνας-Λάππας σχεδιάζει το ενδεχόμενο να δημιουργήσει εταιρεία επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία με σκοπό την αυτόνομη εισαγωγή της στο Xρηματιστήριο Aθηνών. To σχέδιο για τη δημιουργία του χαρτοφυλακίου ακινήτων περιλαμβάνει το μεγάλο περιουσιακό στοιχείο που είναι το κεντρικό κτίριο (τεσσάρων επιπέδων) στην αρχή της Eρμού, μισθωμένο στην ελληνική θυγατρική της Inditex –του κολοσσού του Armancio Ortega Gaona, του Zara– αλλά και τα μικρότερα όπως το ιδιοχρησιμοποιούμενο επί της Eρμού (στεγάζεται το κεντρικό κατάστημα Mothercare), τα κεντρικά γραφεία της εταιρείας (στον Tαύρο), τις εγκαταστάσεις (στα Oινόφυτα) και ένα ακίνητο (επί της Λουδοβίκου Παστέρ).


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text