Αρχική | Πολιτική | Διεθνής Πολιτική | Ερντογάν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπαταλά το χρόνο της Τουρκίας

Ερντογάν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπαταλά το χρόνο της Τουρκίας

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ερντογάν: Η Ευρωπαϊκή Ένωση σπαταλά το χρόνο της Τουρκίας

Θα είναι «ανακουφιστικό» για την Τουρκία εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν τη δεχτεί ως μέλος της, δήλωσε στο BBC ο πρόεδρος της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας ότι η Τουρκία μπορεί να σταθεί στα πόδια της άνετα και μόνη της. Στην εφ'όλης της ύλης συνέντευξη, ο τούρκος Πρόεδρος τοποθετήθηκε σχετικά με τις κατηγορίες ότι η Τουρκία είναι η «φυλακή» των δημοσιογράφων και της ελεύθερης γνώμης, ενώ παρουσίασε τη θέση της χώρας για την κρίση στον περσικό κόλπο και  το Κατάρ.

Συγκεκριμένα, ο τούρκος πρόεδρος αρνήθηκε ότι η χώρα προχώρησε στη φυλάκιση 150 δημοσιογράφων, τονίζοντας ότι μόνο δυο άνθρωποι του δημοσιογραφικού επαγγέλματος είναι στη φυλακή.

Αυτά ειπώθηκαν με αφορμή την παράταση του χρόνου φυλάκισης της τοπικής διευθύντριας της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και εννέα άλλων ανθρώπων.

Όλοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες ότι ήταν μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, αν και η Διεθνής Αμνηστία υποστηρίζει ότι δεν είναι σαφές για ποια οργάνωση πρόκειται.

Το γεγονός αυτό έχει «σημάνει συναγερμό» παγκοσμίως, με τους φόβους ότι η ελευθερία του λόγου υπό τον Ερντογάν περιορίζεται, να αυξάνεται.

«Η Ευρωπαική Ένωση σπαταλά το χρόνο μας»

Αυτή η ανησυχία έχει υπονομεύσει τη δυνατότητα της χώρας για ένταξη στην ΕΕ, ενώ ο Ερντογάν την κατηγορεί για σπατάλη χρόνου της Τουρκίας.

«Είμαστε αφοσιωμένοι στον λαό μας. Εάν η ΕΕ πει ότι δε θα μπορέσει να δεχτεί την Τουρκία ως μέλος της, θα είναι ανακουφιστικό για εμάς. Τότε, θα ενεργοποιήσουμε τα επόμενα σχέδιά μας» επεσήμανε στο BBC.

«Δεν είναι απαραίτηση η ΕΕ για εμάς. Είμαστε χαλαροί», τόνισε.

«Κάποτε, όταν ήμουν στην πρώτη περίοδο της προεδρίας μου, η Τουρκία μπορούσε να περιγραφεί ως μια χώρα που έχει πετύχει μια σιωπηλή επανάσταση κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων της ΕΕ. Ωστόσο, η ίδια αυτή Ένωση, όχι μόνο δε μας καλεί πια στις διαβουλεύσεις των ηγετών, αλλά σπαταλά και το χρόνο μας. Αυτή ακριβώς είναι η κατάσταση τώρα» εξήγησε ο Ερντογάν.

Οι περισσότεροι, άλλωστε, Τούρκοι δε θέλουν πλέον την Ευρωπαϊκή Ένωση και πιστεύουν ότι η προσέγγισή της προς τη χώρα δεν είναι ειλικρινής, σύμφωνα με τον ίδιο.

«Παρόλα αυτά, εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε ειλικρινείς μαζί της για λίγο ακόμη και θα δούμε τι θα φέρει αυτό».

Ταυτόχρονα, ο πρόεδρος της Τουρκίας τοποθετήθηκε σχετικά με τη φυλάκιση της επικεφαλής της Διεθνούς Αμνηστίας, καθώς και των εννέα άλλων ανθρώπων.

«Κανείς δεν βρίσκεται στη φυλακή εξαιτίας της δημοσιογραφίας»

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε στο BBC σχεδόν ένα χρόνο μετά την απόπειρα στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία, τον Ιούλιο 2016. Περίπου 260 άνθρωποι σκοτώθηκαν τότε, ενώ έχει εφαρμοστεί κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, με περισσότερες από 50.000 συλλήψεις να έχουν πραγματοποιηθεί.

Επίσης, περίπου 160 οργανισμοί μέσων μαζικής ενημέρωσης έχουν κλείσει και 2.500 δημοσιογράφοι απολύθηκαν. Σύμφωνα με την Επιτροπή Προστασίας Δημοσιογράφων, η Τουρκία είναι η μεγαλύτερη «φυλακή» δημοσιογράφων στον κόσμο.

Ο τούρκος πρόεδρος αμφισβήτησε τα προαναφερθέντα ποσοστά, επισημαίνοντας ότι «βλέπετε, μιλάτε περισσότερο από μένα, έχετε περισσότερη ελευθερία από μένα. Κάνετε μια συνέντευξη μαζί μου, αλλά δε μου δίνετε την ευκαιρία να μιλήσω».

«Κανείς δεν βρίσκεται στη φυλακή εδώ εξαιτίας της δημοσιογραφίας, πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε αυτό. Πολλοί δημοσιογράφοι γράφουν προσβλητικά άρθρα για εμένα, τα οποία είναι ακόμη στη θέση τους».

«Αυτοί οι άνθρωποι που βρίσκονται στη φυλακή δεν είναι δημοσιογράφοι. Κάποιοι έχουν συνεργαστεί με τρομοκρατικές οργανώσεις, κάποιοι επειδή βρέθηκαν στην κατοχή τους όπλα και κάποιοι για βανδαλισμό και κλοπή χρημάτων από ΑΤΜ. Μόνο δυο είναι δημοσιογράφοι».

Ταυτόχρονα, παρακάλεσε να μην εξαπατάται η κοινή γνώμη με αυτά τα ψέματα.

Τέλος, πήρε θέση για την κρίση στο Κατάρ και για τη θέση της Τουρκίας σε αυτό. 

«Δεν είμαστε μέρος αυτής της κρίσης. Αντιθέτως, επιθυμούμε να προάγουμε το διάλογο και την ειρήνη και είμαστε βιαστικοί στο να βρούμε λύση. Δε θέλουμε να δούμε Μουσουλμάνους να πολεμούν με Μουσουλμάνους. Αρκετά με αυτό».


Πηγή: tovima.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text