Αρχική | Οικονομία | Ευρώπη | Με ρυθμούς 2,2-2,3% ενδέχεται να «τρέξει» φέτος η γερμανική οικονομία

Με ρυθμούς 2,2-2,3% ενδέχεται να «τρέξει» φέτος η γερμανική οικονομία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Με ρυθμούς 2,2-2,3% ενδέχεται να «τρέξει» φέτος η γερμανική οικονομία

Από τον Γιώργο Παυλόπουλο.   «Καλπάζει» η οικονομία της Γερμανίας και μάλιστα με ρυθμό αρκετά πιο γρήγορο σε σύγκριση τόσο με τα προηγούμενα έτη όσο και με τις εκτιμήσεις που υπήρχαν μέχρι πρόσφατα.

Νέες προβλέψεις κάνουν λόγο για ρυθμό ανάπτυξης που θα ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό ποσοστό της κυβέρνησης που ήταν 1,4%, για να διαμορφωθούν στα επίπεδα του 2,2-2,3%, που είναι και τα υψηλότερα για τη χώρα από το 2011. Είναι δε υψηλότερα και από τα αντίστοιχα των περισσότερων εταίρων της Γερμανίας στην Ε.Ε. και την Ευρωζώνη, αποδεικνύοντας για μια ακόμη φορά ποιος είναι ο μεγάλος κερδισμένος από τη δύσκολη περίοδο της κρίσης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας JP Morgan, Greg Fuzesi, οι ενδείξεις από τους κλάδους των κατασκευών, των εξαγωγών και άλλους τον οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η γερμανική οικονομία θα «τρέξει» φέτος με 2,2%. Από την πλευρά του, ο ειδικός σε θέματα Γερμανίας οικονομολόγος του Oxford Economics, Ben May, ανεβάζει τον ρυθμό ακόμη περισσότερο, στο 2,3%.

Την αναθεώρηση επί τα βελτίω μοιάζουν να συμμερίζονται πλέον και ορισμένοι εκ των γνωστότερων Γερμανών αναλυτών, όπως είναι ο Jörg Krämer της Commerzbank και ο Michael Heise της Allianz. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι πολύ καλές είναι οι προβλέψεις και για το 2018, με αρκετούς να δηλώνουν μάλιστα ότι μόνο ένας… πυρηνικός πόλεμος στην κορεατική Χερσόνησο μπορεί να εκτροχιάσει τη γερμανική οικονομία.

Η εικόνα αυτή προφανώς έχει και πολιτικές προεκτάσεις ενόψει των βουλευτικών εκλογών της 24ης Σεπτεμβρίου. Κι αυτό διότι, όπως είναι γνωστό, ομάδα και προπονητής που κερδίζουν τους αγώνες δεν αλλάζουν. Πρακτικά, λοιπόν, η Angela Merkel διαθέτει τεράστιο πλεονέκτημα έναντι του κυριότερου αντιπάλου της, υποψηφίου των Σοσιαλδημοκρατών Martin Schulz, ο οποίος δεν δείχνει ικανός να καλύψει τη μεγάλη διαφορά που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, καθώς στις περισσότερες έχει γίνει εκ νέου διψήφια. Για του λόγου το αληθές, στις πιο πρόσφατες, οι Χριστιανοδημοκράτες-Χριστιανοκοινωνιστές πλησιάζουν το 40%, ενώ το SPD έχει υποχωρήσει κοντά στο 25%.

Ίσως, μάλιστα, ο πιο φιλόδοξος στόχος που μπορεί να θέσει πλέον ο Schulz είναι να αποφύγει μία ακόμη εκλογική συντριβή του κόμματός του, η οποία μπορεί να αποδειχθεί πολιτικά μοιραία…


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text