Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Το «κλειστό κλαμπ» των ελληνικών εισηγμένων όπου τοποθετήθηκαν τα ξένα funds

Το «κλειστό κλαμπ» των ελληνικών εισηγμένων όπου τοποθετήθηκαν τα ξένα funds

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Το «κλειστό κλαμπ» των ελληνικών εισηγμένων όπου τοποθετήθηκαν τα ξένα funds

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Σε μια κλειστή ομάδα εισηγμένων, που δεν υπερβαίνει τις 30, παραμένουν σταθερά προσηλωμένοι οι ξένοι επενδυτές, διατηρώντας τα κεφάλαιά τους ως βασικοί μέτοχοι, δηλαδή με ελάχιστο ποσοστό 3%.

Με τη συμπλήρωση του α΄ εξαμήνου του 2017, η συγκεκριμένη κατηγορία έχει διοχετεύσει στο Χρηματιστήριο, από την αρχή τους έτους, κεφάλαια ύψους 159,7 εκατ. ευρώ για την αγορά μετοχών που εκπροσωπούν εταιρείες που ανήκουν κυρίως σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις, σε εμποροβιομηχανικές μονάδες, αλλά και εταιρείες κοινής ωφέλειας (ΔΕΚΟ) που ελέγχονται από το ελληνικό Δημόσιο.

Μέχρι και τις 30 Ιουνίου 2017 οι ξένοι επενδυτές είχαν στην κατοχή τους το 65,4% της συνολικής κεφαλαιοποίησης (55,830 δισ. ευρώ) του Χρηματιστηρίου, δηλαδή έχουν στην κατοχή τους μετοχές συνολικής αξίας 36,51 δισ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, μία ομάδα private equity funds, από τον περασμένο Απρίλιο, βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις με μεγαλομετόχους εισηγμένων επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υπερδανεισμού, διαθέτουν, όμως, καλή θέση στην αγορά και δυνατότητες να ανακάμψουν, εφόσον βρουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα και μειωθεί το βάρος της εξυπηρέτησης των δανείων.

Η ευόδωση των σχετικών συζητήσεων σκοντάφτει, προς το παρόν, στο πολιτικό περιβάλλον και στις τράπεζες, παρά το γεγονός ότι το τρίτο μνημόνιο επιβάλλει ασφυκτικό πλάνο ενεργειών για την εγκαθίδρυση, για πρώτη φορά στη χώρα μας, μιας αποτελεσματικής αγοράς διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων. Η στάση αναμονής εξηγείται λόγω της πολιτικής ρευστότητας και της εν εξελίξει συνολικής αξιολόγησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, καθώς δεν έχει επιτευχθεί σημαντική πρόοδος στη μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Πάντως, τα 240 και πλέον hedge funds αλλά και μεγάλοι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι που παραμένουν ενεργοί στη χρηματιστηριακή αγορά αυτήν την περίοδο επανασχεδιάζουν τις κινήσεις τους, καθώς αναζητούν και άλλες εισηγμένες, εκτός αυτής της κλειστής ομάδας των 30, προσδοκώντας σε ικανοποιητικές υπεραξίες το επόμενο διάστημα. Ωστόσο, δεν είναι εύκολο να βρεθούν νέες εταιρείες που θα προκαλέσουν το ενδιαφέρον.

Aξίζει πάντως να σημειωθεί ότι η είσοδος των ξένων κεφαλαίων κυρίως στις εμποροβιομηχανικές μετοχές του δείκτη της υψηλής (Ftse 25) και της μεσαίας (Mid Cap) κεφαλαιοποίησης προσέφερε πολύτιμη ρευστότητα στις επιχειρήσεις. Κυρίως τους εξασφάλισε «διεθνές διαβατήριο» να αναζητήσουν μέσω ομολογιακών εκδόσεων φρέσκα κεφάλαια στο εξωτερικό, τα οποία οι εγχώριες τράπεζες αδυνατούσαν να καλύψουν. Ακόμη και πριν από την κρίση χρέους που πλήττει την Ελλάδα από το 2008, η ελληνική αγορά ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου ήταν μικρή με βάση τα ευρωπαϊκά και αμερικανικά πρότυπα.

Σύμφωνα με τη τελευταία ενημέρωση του Χ.Α. για τα ποσοστά των βασικών μετόχων (ελάχιστο ποσοστό 3% επί του μετοχικού κεφαλαίου) σε εισηγμένες, όσον αφορά τους ξένους επενδυτές, τα πιο γνωστά ονόματα είναι του John Paulson, που είναι βασικός μέτοχος στην ΕΥΔΑΠ, της Fidelity, της Fairfax, της BlackRock, της Fosun, της York Global Finance κ.ά. Αξιοσημείωτη είναι και η παρουσία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBDR) στο μετοχικό κεφάλαιο της Ευρωπαϊκής Πίστης με ποσοστό 15%. Στη ΔΕΗ παραμένει με ποσοστό 13,80% το ξένο fund Silchester, ενώ στα Ελληνικά Χρηματιστήρια έχουμε τη συμμετοχή τριών ξένων (The London Amsterdam 5,01%, Goldman Sachs 6,33%, Franklin Templeton 5,16%). Στην ΕΥΑΘ (Εταιρεία Υδρευσης Θεσσαλονίκης) παραμένει με ποσοστό 5,01% ο γαλλικός οίκος Suez Env, ενώ στον Μυτιληναίο η Fairfax κατέχει το 5,02% του μετοχικού κεφαλαίου.

Στον Φουρλή συμμετέχει η Horizon Growth με ποσοστό 5,04%. Στη Folli Follie Group παραμένουν χωρίς αλλαγή τα ποσοστά της Fosun (13,890%) και της Fidelity (5,93%). Ακόμη στο μετοχικό κεφάλαιο της Lamda Development συμμετέχει η Blackstone με ποσοστό 16,61%.

Επίσης στη μεγαλύτερη αλευροβιομηχανία της χώρας, τους Μύλους Λούλη, συμμετέχει με μεγάλο ποσοστό, 20%, το επενδυτικό σχήμα Al Dahra Holding.

 

 

Πηγή : kathimerini.gr

23

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text