Αρχική | Εταιρίες | Εισηγμένες Εταιρίες | Ομόλογο €60 εκατ. από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Ομόλογο €60 εκατ. από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Ομόλογο €60 εκατ. από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή

To πρώτο «πράσινο» ομόλογο εκδίδει στην Ελλάδα η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, θυγατρική του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ. Η έκδοση ύψους έως 60 εκατ. ευρώ χαρακτηρίζεται «πράσινη», καθώς στο σύνολο τα έσοδα θα αξιοποιηθούν για ενεργειακές και περιβαλλοντικές επενδύσεις.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή δραστηριοποιείται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας εδώ και είκοσι χρόνια και αποτελεί τη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στην Ελλάδα, ενώ διατηρεί ταυτόχρονα σημαντική παρουσία στις αγορές της ΝΑ Ευρώπης και των ΗΠΑ. Η δημόσια προσφορά των 60.000 ομολογιών, ονομαστικής αξίας 1.000 ευρώ η καθεμία, αρχίζει αύριο Δευτέρα 17 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 19 Ιουλίου.
Σταθερή σχέση
Το εύρος απόδοσης του ομολόγου ορίστηκε μεταξύ 3,75%-4,25%. Mε βάση το top rating της εταιρείας θα μπορούσε να επιδιωχθεί  χαμηλότερο  επιτόκιο. Ωστόσο διοίκηση και σύμβουλοι έκδοσης συμφώνησαν να επιλεγεί ένα εύρος επιτοκίου που θα καθιστά την έκδοση του ομολόγου ελκυστική για το επενδυτικό κοινό. Και αυτό γιατί η επιδίωξη της διοίκησης του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ είναι να δημιουργηθεί μια σταθερή και μακροχρόνια σχέση ανάμεσα στο επενδυτικό κοινό και τις εταιρείες του ομίλου, εν όψει και νέων, αντίστοιχων μελλοντικών εκδόσεων.Οι ομολογίες θα εισαχθούν στην Αγορά Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών που το τελευταίο διάστημα έχει αναδειχθεί σε ένα πρώτης τάξεως εναλλακτικό χρηματοδοτικό εργαλείο.
Εταιρείες όπως Housemarket (IKEA), ΟΠΑΠ, Sunlight και Μυτιληναίος «σήκωσαν» από την εγχώρια κυρίως αγορά και από χιλιάδες μικροκαταθέτες που συμμετείχαν στις εκδόσεις 590 εκατ. ευρώ με ετήσιες αποδόσεις που ξεπερνούν κατά πολύ τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων.
Εκτός από τον όμιλο ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ που ελέγχει το 39,53%, στο μετοχικό κεφάλαιο της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής μετέχει με 24,68% ο κ. Γιώργος Περιστέρης, πρόεδρος της εταιρείας και CEO του ομίλου ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, και με 9,4% το αμερικανικό επενδυτικό fund York Capital. Επίσης, η διοικητική ομάδα της εταιρείας ελέγχει ένα ποσοστό που ξεπερνά το 6%.
Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή διαθέτει σήμερα συνολική εγκατεστημένη ισχύ 738 MW, εκ των οποίων 468 MW στην Ελλάδα, 138 MW στις Ηνωμένες Πολιτείες, 102 MW στην Πολωνία και 30 MW στη Βουλγαρία. Μάλιστα, ολοκληρώνοντας τους επόμενους μήνες νέα αιολικά πάρκα που κατασκευάζει στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, θα επιτύχει τον στόχο των 1.000 MW (1 GW) εγκατεστημένης ισχύος μέχρι τις αρχές του 2018.
Το 2016 τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας διαμορφώθηκαν σε 225,5 εκατ. ευρώ από 198,6 εκατ. ευρώ το 2015 και τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ενισχύθηκαν σε 115,7 εκατ. ευρώ από 99 εκατ. ευρώ το 2015. Υστερα από συνολικές επενδύσεις άνω των 600 εκατ. ευρώ την πενταετία 2012-2016 - μεταξύ αυτών και πρωτοποριακά έργα όπως ο αιολικός σταθμός ισχύος 73,2 MW στη νησίδα του Αγίου Γεωργίου, που αποτελεί τη μεγαλύτερη υλοποιημένη επένδυση στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ στην Ελλάδα, ύψους 150 εκατ. ευρώ - η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή σχεδιάζει νέες επενδύσεις συνολικής αξίας περί τα 500 εκατ. ευρώ για την τριετία 
2017-2019.
Αιολικά πάρκα
Οι επενδύσεις αυτές αφορούν τον χώρο των ΑΠΕ στην Ελλάδα (αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 44 MW στις περιφέρειες Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας) και στο εξωτερικό (αιολικό πάρκο στις ΗΠΑ συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 159,6 MW).
Μέρος του επενδυτικού προγράμματος που προωθεί η εταιρεία και θα χρηματοδοτηθεί και από την έκδοση των 60 εκατ. ευρώ αφορά και τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων, τομέα στον οποίο αναμένεται τις επόμενες ημέρες η υπογραφή της ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Ηπείρου και θα ακολουθήσει η ΣΔΙΤ με την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Παράλληλα, η εταιρεία έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες για τη σταδιακή ωρίμαση και της νέας γενιάς επενδύσεων. Κυρίαρχη θέση σε αυτές κατέχουν οι επενδύσεις στον χώρο της αποθήκευσης ενέργειας μέσω αντλησοταμιεύσεων σε Αμφιλοχία και Κρήτη, ύψους 800 εκατ. ευρώ.
Τα διαθέσιμα της εταιρείας στο τέλος του 2016 είχαν ανέλθει σε 164 εκατ ευρώ. Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή περιλαμβάνεται στο στενό club ελληνικών εταιρειών που έχουν χρηματοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), ενώ πρόσφατα εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) η χρηματοδότηση επενδυτικού σχεδίου για την κατασκευή τριών αιολικών πάρκων δυναμικότητας 50 MW.

Πηγή: tovima.gr
22
Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text