Αρχική | Αναλυτές | EuroCapital | Μεταβολή στη σύνθεση του Χαρτοφυλακίου μας - Αιτιολόγηση της πράξης

Μεταβολή στη σύνθεση του Χαρτοφυλακίου μας - Αιτιολόγηση της πράξης

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Μεταβολή στη σύνθεση του Χαρτοφυλακίου μας - Αιτιολόγηση της πράξης

Την Πέμπτη 13 Απριλίου, πραγματοποιήσαμε μία αλλαγή στη σύνθεση του χαρτοφυλακίου το οποίο κινούμε με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών”. Αφαιρέσαμε τη μετοχή της ΟΠΑΠ και στη θέση της τοποθετήσαμε τη μετοχή της ΑΛΦΑ.

Οι μεταβολές στη σύνθεση χαρτοφυλακίων που κινούνται με βάση το “απόλυτο σύστημα συναλλαγών” είναι σπάνιες.

Οι λόγοι που αποφασίσαμε τη μεταβολή αυτή είναι:

1) Ο ρόλος του κλάδου των τραπεζών στην εξέλιξη του ελληνικού Χρηματιστηρίου: Ιστορικά, το Χρηματιστήριο της Αθήνας, όπως και άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, είναι “τραπεζοκεντρικό”. Δηλαδή, οι εξελίξεις στον κλάδο παίζουν ένα σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη και την πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς (δείτε παλαιότερο σχετικό άρθρο μου). Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο κλάδος κατά τα προηγούμενα χρόνια, η συνολική κεφαλαιοποίησή του (11.957 εκατ.) φθάνει στο 21,4% της κεφαλαιοποίησης του Χρηματιστηρίου της Αθήνας (55.960 εκατ.). Αξίζει να σημειωθεί ότι το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα ιστορικά ποσοστά συμμετοχής του τραπεζικού κλάδου στη συνολική κεφαλαιοποίηση. Συνεπώς, δε μπορούμε να παραβλέψουμε την ποιοτική μετεξέλιξή του, όπως αυτή συμβαίνει κατά το τρέχον διάστημα και συνεπώς την αύξηση της συμμετοχής του στη συνολική κεφαλαιποίηση της χρηματιστηριακής αγοράς.

2) Η χρηματιστηριακή πτώση του τραπεζικού κλάδου κατά τα τελευταία χρόνια (έφθασε μέχρι και το 99,8%) είναι άνευ προηγουμένου στη διεθνή χρηματιστηριακή ιστορία. Με δεδομένη τη σημασία του κλάδου στην ελληνική οικονομία, αλλά και στη χρηματιστηριακή αγορά, είναι βέβαιο ότι, ceteris paribus, στα επόμενα χρόνια θα υπάρξει ανάκαμψή του.

3) Η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών για την οριστικοποίηση της 2ης αξιολόγησης του γ' μνημονίου, έδειξε να δημιουργεί ένα κλίμα εμπιστοσύνης και αισιοδοξίας για την περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αυτό αποδεικνύεται και από μία σειρά μακροοικονομικών δεικτών. Η αλλαγή του κλίματος αποτυπώνεται και στα άρθρα των ΜΜΕ, αλλά φαίνεται και από την επαφή με την πραγματική οικονομία. Κάποιοι ίσως ισχυριστούν ότι οι ενδείξεις δεν είναι ακόμη ισχυρές. Όμως, υπάρχουν ενδείξεις και θα πρέπει να αναλάβουμε το ρίσκο να τις εμπιστευθούμε.

4) Η πορεία του τραπεζικού κλάδου έχει υπάρξει πολύ ικανοποιητική κατά τους τελευταίους μήνες. Μόνον από την αρχή του έτους, ο τραπεζικός δείκτης (ΔΤΡ) έχει αυξηθεί από τις 665 μονάδες στις 1.132 και βεβαίως η τάση αυτή μπορεί να συνεχιστεί.5) Όλη αυτή η αναμενόμενη θετική εξέλιξη έχει επιδράσει στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς, η οποία σημειώνει μία αξιοσημείωτη ανάκαμψη κατά τους τελευταίους μήνες.

6) Οι εξελίξεις στο κύριο πρόβλημα του κλάδου (μη εξυπηρετούμενα δάνεια) δε σημειώνουν επιδείνωση, ενώ έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις που θα αποσαφηνίσουν και ενδεχομένως θα επιλύσουν το πρόβλημα. Οι πρώτες αξιολογήσεις για την πορεία του κλάδου αναμένονται το Σεπτέμβριο. Προς το παρόν δεν υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ανησυχίας. Κρίσιμο διάστημα είναι το επόμενο 12μηνο, όπου θα υπάρξουν εξελίξεις στο ζήτημα των κόκκινων δανείων, οι οποίες θα επιδράσουν στην προγραμματισμένη αξιολόγηση της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Προς το παρόν δεν εκφράζονται κάποιες σοβαρές ή βάσιμες ανησυχίες.

7) Από τις μέχρι σήμερα δημοσιευμένες αναλύσεις και εκτιμήσεις, η Alpha Bank (η τράπεζα με την υψηλότερη κεφαλαιοποίηση σήμερα) διαθέτει την καλύτερη κεφαλαιακή διάρθρωση στον κλάδο και ότι σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες προβλέψεις, δεν θα απαιτηθούν νέα κεφάλαια για τη διατήρηση των ανεκτών επιπέδων κεφαλαιακής επάρκειας, μετά το τέλος της διαδικασίας χειρισμού του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων και της αναδιάρθρωσης του χαρτοφυλακίου της.

8) Κατά την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η Alpha Bank εξέδωσε νέες μετοχές προς 2,00 ευρώ τη μία. Από τότε, η χαμηλότερη τιμή διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών ήταν η 2,66 (23/5/2016) και η υψηλότερη η 1,36 (5/7/2016). Σήμερα, διαπραγματεύεται στα 2,28 ευρώ, δηλαδή κατά 14% υψηλότερα από την τιμή έκδοσης των νέων μετοχών, με το πλεονέκτημα όμως ότι οι προοπτικές της τράπεζας, αλλά και του συνόλου της χρηματιστηριακής αγοράς είναι περισσότερο αποσαφηνισμένες και η γενικότερη εικόνα της χώρας καλύτερη.

 


Με βάση τα όσα κατά καιρούς αναφέραμε, η επιλογή μίας τραπεζικής μετοχής, αυξάνει τον κίνδυνο του Χαρτοφυλακίου μας. Όμως, αν όντως έχουμε δίκιο για τη μεταβολή της μακροχρόνιας τάσης της αγοράς, η αύξηση του κινδύνου θα οδηγήσει σε υψηλότερη απόδοση. Ήδη, διαπιστώνουμε ότι, αν αντί των μετοχών του ΟΠΑΠ είχαμε προτιμήσει τη μετοχή της ΑΛΦΑ από τον περασμένο Νοέμβριο (οπότε και εισήλθαμε στην αγορά), τότε η συνολική απόδοση του χαρτοφυλακίου μας θα ήταν κατά 6,5% υψηλότερη.

Βεβαίως, το “απόλυτο σύστημα” είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να μας οδηγεί αυτόματα εκτός αγοράς, αν οι συνθήκες επιδεινωθούν. Παράλληλα, έχουμε πάντα την προσοχή μας προς την αγορά για να διορθώσουμε μία ενδεχομένως λανθασμένη κίνησή μας.

Δεν ανησυχούμε. Οι συνθήκες είναι καλές. Πολύ καλύτερες απ' ότι θα φανταζόμασταν όταν το “απόλυτο σύστημα” μας έβαζε μέσα στην αγορά τον περασμένο Νοέμβριο. Έχουμε την πεποίθηση ότι οι εξελίξεις θα είναι ευνοϊκές.


Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text