Αρχική | Άποψη | Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο της Ελλάδας είχε επιτυχία

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο της Ελλάδας είχε επιτυχία

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο της Ελλάδας είχε επιτυχία

Ως «σημαντικό βήμα» για την επιστροφή της Ελλάδας στις χρηματαγορές χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, Juerg Weissgerber τη χθεσινή έκδοση ομολόγου, όπως μετέδωσε η Deutsche Welle.

Το «χαιρετίζουμε αυτό το βήμα», είπε ο κ. Weissgerber, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. Όπως διευκρίνισε, στόχος της όλης «πολιτικής διάσωσης» της Ελλάδας είναι να σταθεί η χώρα «κάποτε στα δικά της πόδια», δηλαδή να μπορεί να καλύπτει μόνη της τις ανάγκες της στις κεφαλαιαγορές. «Για αυτό το λόγο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών, ήταν σημαντικό που το δοκιμαστικό ομόλογο είχε επιτυχία.»

Στη συνέχεια ο κ. Weissgerber ερωτήθηκε κατά πόσο ήταν σκόπιμη η έκδοση του πενταετούς ομολόγου από τη στιγμή που στην παρούσα φάση η Ελλάδα δεν έχει δανειακές ανάγκες. Από το τρίτο πρόγραμμα ύψους 86 δισ. ευρώ που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς είναι ακόμη διαθέσιμα γύρω στα 46 δισ. ευρώ. 

Εκτός αυτού, το επιτόκιο για το δάνειο των θεσμών είναι κατά πολύ χαμηλότερο από το 4,625% που πέτυχε χθες το πενταετές ομόλογο. Η έκδοση του ομολόγου ήταν απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, επεσήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. Και σε ό,τι αφορά το ύψος του επιτοκίου, αυτό διαμορφώνεται από την αγορά.

Παρά το υψηλό επιτόκιο, η κίνηση αυτή της ελληνικής κυβέρνησης ήταν ορθή. Η επιστροφή στις χρηματαγορές «δεν γίνεται μονομιάς αλλά θα πρέπει να γίνεται βήμα προς βήμα και προσεκτικά.» Είναι αναγκαίο να παρακολουθείται πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στην αγορά και «αναλόγως να σχεδιαστεί και να προετοιμαστεί» η επιστροφή. «Αυτό έχει συμβεί τώρα», δήλωσε ο κ. Weissgerber. Πρόκειται για ένα «πρώτο τεστ. Το γεγονός ότι πέτυχε, το χαιρετίζουμε.»

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών παρέπεμψε επίσης στις χθεσινές δηλώσεις του Wolfgang Schaeuble ότι δεν θα θα πρέπει να ατονίσουν οι προσπάθειες των μεταρρυθμίσεων.


Πηγή: liberal.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text