Αρχική | Χρηματιστήριο | Χρηματιστήριο Αθηνών | Συνεχίζεται η έξοδος εταιρειών από το χρηματιστήριο

Συνεχίζεται η έξοδος εταιρειών από το χρηματιστήριο

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Συνεχίζεται η έξοδος εταιρειών από το χρηματιστήριο

Από τον Ανέστη Ντόκα.   Η πολύχρονη κρίση έφερε πολλά δεινά στην ελληνική οικονομία, αλλά ωφέλησε σε αρκετά μεγάλο βαθμό το χρηματιστηριακό ταμπλό. Για πρώτη φορά μετά το 1997, φέτος οι εισηγμένες έχουν υποχωρήσει κάτω από τις 200 και διαμορφώνονται στις 197. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα τελευταία 20 χρόνια (1997-2016) πραγματοποιήθηκαν 239 διαγραφές εισηγμένων, ενώ με τη συμπλήρωση του επταμήνου του 2017 έχουν ήδη διαγραφεί άλλες 12, ανεβάζοντας το άθροισμα των διαγραφών στις 251.

Η ραγδαία μείωση των εισηγμένων αποδίδεται κυρίως στην αθρόα έξοδο λόγω οικονομικών προβλημάτων αλλά και δημοσίων προτάσεων. Ωστόσο ακόμη και η σημερινή εικόνα του μειωμένου αριθμού των εισηγμένων, που θα μπορούσε να αποτελείται από υγιείς και εξωστρεφείς επιχειρήσεις, ώστε να αυξάνονται και οι επιλογές των επενδυτών, επιδεινώνεται από το μεγάλο ποσοστό (36,04%) εκείνων που δεν διαπραγματεύονται σε κανονικό καθεστώς.

Πιο συγκεκριμένα, από τις 197 μετοχές, οι 125 βρίσκονται στη Κύρια Αγορά, 11 στην κατηγορία χαμηλής διασποράς, 28 είναι σε καθεστώς επιτήρησης, 7 βρίσκονται στην κατηγορία της διαγραφής και 25 μετοχές παραμένουν για περισσότερο από 12 μήνες σε αναστολή διαπραγμάτευσης και θα έπρεπε να είχαν διαγραφεί, αφού δεν παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Κ», η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς επιθυμεί μέχρι το τέλος του έτους να έχει διαγραφεί ο αριθμός των εισηγμένων που έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους και αποτελούν επιχειρηματικά-ζόμπι χωρίς να υπάρχει επιστροφή σε κανονική πορεία εργασιών.

Φεύγουν και υγιείς

Εκτός από τις διαγραφές των προβληματικών επιχειρήσεων, ωστόσο, συνεχίζεται και φέτος με αμείωτη ένταση να εγκαταλείπουν το Χρηματιστήριο Αθηνών και υγιείς επιχειρήσεις. Ειδικά την τρέχουσα χρήση, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, έχουν αυξηθεί οι κερδοφόρες εταιρείες που αποχωρούν, και μάλιστα αρκετές εξ αυτών ανήκουν στις πιο εξωστρεφείς ελληνικές επιχειρήσεις.

Η εξέλιξη αυτή καθιστά τον χρηματιστηριακό θεσμό πιο φτωχό σε συνολική αξία (κεφαλαιοποίηση) και περιορίζει τις επιλογές των επενδυτών που αναζητούν εταιρείες με σοβαρά θεμελιώδη μεγέθη και ικανή διοίκηση. Ηδη από τις αρχές της χρονιάς έχει διαγραφεί η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, καθώς επέλεξε την είσοδό της στην αγορά του Λονδίνου, και στις 21 Απριλίου 2017 διεγράφη η μετοχή της εταιρείας ανελκυστήρων Kleemann Hellas. Εντός του καλοκαιριού ακολούθησαν οι διαγραφές των μετοχών της «Ιονικής Ξενοδοχειακής» και του Αστέρα Βουλιαγμένης ύστερα από αντίστοιχες δημόσιες προτάσεις ξένων funds που ήταν επιτυχημένες και οι νέοι ιδιοκτήτες των ξενοδοχείων επιθυμούν τη διαγραφή των μετοχών τους.

Αλλη μία απώλεια για τη χρηματιστηριακή αγορά είναι και η πρόσφατη διαγραφή της βιομηχανίας μαρμάρων «Κυριακίδης» –από τις πλέον εξαγωγικές επιχειρήσεις της ελληνικής βιομηχανίας–, ενώ προς τη διαγραφή των μετοχών της οδεύει μέσα στον Αύγουστο και η εισηγμένη «Γαλαξίδι Ιχθυοκαλλιέργειες». Ακόμη ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο η διοίκηση της εισηγμένης ΓΕΚΕ (ιδιοκτήτρια του ξενοδοχείου President στους Αμπελοκήπους Αθηνών) να οδηγήσει εκτός Χρηματιστηρίου την εταιρεία, ενώ πληθαίνουν οι πληροφορίες ότι ανάλογες σκέψεις κάνει και η διοίκηση της Nexans.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text