Αρχική | Πολιτική | Δημόσια Διοίκηση | Τροπολογία «ψαλιδίζει» την ανεξαρτησία της Αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις

Τροπολογία «ψαλιδίζει» την ανεξαρτησία της Αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις

Μέγεθος γραμμάτων: Decrease font Enlarge font
Τροπολογία «ψαλιδίζει» την ανεξαρτησία της Αρχής για τις δημόσιες συμβάσεις

Περιορισμό, για ακόμη μία φορά, της ανεξαρτησίας της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) επιχειρεί η κυβέρνηση, και μάλιστα με μια τροπολογία φαινομενικά ασήμαντη και «αθώα», η οποία κατατέθηκε και τελικά ψηφίστηκε χθες, στο πλαίσιο του νομοσχεδίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση. Το ζήτημα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη τροπολογία πλήττει το κύρος και την ανεξαρτησία της Αρχής.

«Χωρίς να υπάρξει η οποιαδήποτε ενημέρωση της ΕΑΑΔΗΣΥ, κατατέθηκε την Παρασκευή 28/7, βράδυ, τροπολογία για την κατάργηση της θέσης βοηθού νομικού συμβούλου και της διαδικασίας σύμφωνης γνώμης της ΕΑΑΔΗΣΥ στην έκδοση προεδρικού διατάγματος με το οποίο ανατίθενται στην Αρχή πρόσθετες αρμοδιότητες για την εκπλήρωση του σκοπού της, διατάξεις οι οποίες, σημειωτέον, ψηφίστηκαν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο με τον Ν. 4441/2016. Η εν λόγω τροπολογία μάς βρίσκει κάθετα αντίθετους και θεωρούμε ότι πλήττει το κύρος της Αρχής και την ανεξαρτησία της», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Ειδικότερα, η τροπολογία, που κατατέθηκε εκπρόθεσμα το βράδυ της περασμένης Παρασκευής από τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, προβλέπει ότι θα επιτρέπεται να ανατίθενται στην Αρχή και άλλες αρμοδιότητες για την ολοκλήρωση του σκοπού της με προεδρικό διάταγμα των υπουργών Οικονομίας, Οικονομικών, Υποδομών και Μεταφορών και του τυχόν κατά περίπτωση αρμόδιου υπουργού, για το οποίο δεν χρειάζεται να υπάρχει η σύμφωνη γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥ, αλλά απλώς η... γνώμη της. Το γεγονός αυτό καταστρατηγεί τη λειτουργική ανεξαρτησία της εν λόγω Αρχής, η οποία βάσει του ιδρυτικού της νόμου, του 4013/2011, δεν υπόκειται σε έλεγχο ή εποπτεία από κυβερνητικά όργανα ή άλλη ανεξάρτητη ή διοικητική αρχή, και υπόκειται μόνο στον έλεγχο της Βουλής των Ελλήνων.

Στην ίδια τροπολογία προβλέπεται επίσης η κατάργηση της θέσης του βοηθού νομικού συμβούλου, με το επιχείρημα, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, πως η Αρχή είναι επαρκώς στελεχωμένη από νομικούς.

Αυτή, πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση όχι μόνο δεν ζητεί τη γνώμη της ΕΑΑΔΗΣΥ, αλλά ούτε καν την ενημερώνει. Τον Φεβρουάριο του 2016 ο τέως πρόεδρος της Αρχής, Δ. Ράικος, είχε εκφράσει την έντονη αντίθεσή του στην πρακτική της κατάθεσης τροπολογιών που προέβλεπαν απευθείας αναθέσεις για ορισμένες δημόσιες συμβάσεις (εκείνη τη χρονική στιγμή οι καταγγελίες αφορούσαν τις απευθείας αναθέσεις για τις συμβάσεις που αφορούσαν τις δομές για τους μετανάστες), ενώ στελέχη της Αρχής είχαν επισημάνει ότι μόνο δύο στα δέκα νομοθετήματα που αφορούν δημόσιες συμβάσεις αποστέλλονται για έλεγχο στην ΕΑΑΔΗΣΥ, γεγονός μη σύννομο.


Πηγή: kathimerini.gr

22

Διαβάστε το άρθρο από την πηγή

Εγγραφή RSS για αυτά τα σχόλια Σχόλια (0)

συνολικά: | προβολή:

Σχολιάστε το άρθρο comment

Παρακαλώ εισάγετε τον κωδικό που βλέπετε στην εικόνα:

Eshop
  • email Αποστολή άρθρου
  • print Εμφάνιση εκτύπωσης
  • Plain text Προβολή ώς Plain Text